ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις και ΟΗΕ «δικαιώνουν», τον Σαμαρά!

Δημοσκοπήσεις και ΟΗΕ «δικαιώνουν», τον Σαμαρά!
Διπλή δικαίωση για τον Αντώνη Σαμαρά, σήμερα, οπότε βρίσκεται για ακόμη μια φορά...

Διπλή δικαίωση για τον Αντώνη Σαμαρά, σήμερα, οπότε βρίσκεται για ακόμη μια φορά αντιμέτωπος με τις πιέσεις ξένων παραγόντων για συναίνεση.

Μπορεί, ολοένα και περισσότερες φωνές, ακόμη και εντός του Ε.Λ.Κ. να χρησιμοποιούν τα τελευταία 24ωρα σκληρή φρασεολογία για τη στάση της ΝΔ, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, ο Αντώνης Σαμαράς ωστόσο δεν δείχνει να κάμπτεται και επιμένει, όπως ο ίδιος δήλωσε προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου, να υποστηρίζει πλήρως την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, όχι όμως και το ακολουθούμενο μείγμα πολιτικής που προσθέτει φόρους σε μια οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση και που έχει –όπως τόνισε- δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, όπως αποδεικνύεται από όλα τα οικονομικά μεγέθη.

Η «Συγγρού» μάλιστα, ακόμη και αν δεν το ομολογεί βροντερά, νοιώθει να δικαιώνεται η στάση της, καθώς η κοινή γνώμη δείχνει σταθερά πια να προσχωρεί στις θέσεις της. Ακόμη μάλιστα μια δημοσκόπηση, αυτή της MRB, δείχνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να παίρνει κεφάλι από το ΠΑΣΟΚ κατά 2,1 μονάδες, σκορπίζοντας χαμόγελα στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, που εκτιμά πως στο εσωτερικό της χώρας, οι προτάσεις του κόμματος, έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και ως εκ τούτου η ευθύνη και η υποχρέωση του αρχηγού της παράταξης, να τις υπερασπιστεί και στο εξωτερικό είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Στη ΝΔ, θεωρούν ακόμη ότι η στάση Σαμαρά «δικαιώνεται» και από έγκυρους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, αφού στην ετήσια έκθεση του για την παγκόσμια κοινωνική κατάσταση, καταδικάζει την μονομέρεια των πολιτικών λιτότητας, όπως αυτή του Μνημονίου, που απομακρύνουν τις οικονομίες από τον ορίζοντα της ανάπτυξης και καταργούν στην πράξη το κοινωνικό κράτος, κάνοντας τον Πολιτικό Σχεδιασμό της ΝΔ να μιλά για «πανηγυρική επιβεβαίωση», των «γαλάζιων» θέσεων.

«Ο ΟΗΕ επισείει τον υπαρκτό κίνδυνο, αυτόν που η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχουν κουραστεί να επαναλαμβάνουν για πάνω από ένα έτος, ότι με τη συγκεκριμένη οικονομική συνταγή απομακρυνόμαστε από τον επιδιωκόμενο στόχο που είναι η ανάπτυξη. Αντίθετα εγκλωβιζόμαστε βαθύτερα στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, των ελλειμμάτων και του χρέους. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «τα μέτρα λιτότητας, που λαμβάνουν κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγάλο δημόσιο χρέος τους, όχι μόνο απειλούν την απασχόληση στο δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά καθιστούν και την οικονομική τους ανάκαμψη αβέβαιη». Τί διαφορετικό έχει πει η Νέα Δημοκρατία; Ακριβώς αυτό: οι θυσίες του ελληνικού λαού επί ένα χρόνο είναι χωρίς αντίκρισμα, αλλά και ότι αποτελεί μάταιο κόπο και μέγιστο σφάλμα να διορθώσεις το λάθος με νέο λάθος. Όπως αυτό που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο μείγμα οικονομικής πολιτικής στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», επισημαίνει ο Πολιτικός Σχεδιασμός.

Όπως ακόμη σημειώνουν από τη ΝΔ, η ίδια έκθεση μαρτυρά τα πλήγματα που δέχθηκε το κοινωνικό κράτος, όπως η εκτόξευση της επίσημης ανεργίας πάνω από 16%, και υπογραμμίζουν το «καμπανάκι» του ΟΗΕ πως «είναι πρωταρχικό για τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη τους τις πιθανές κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουν …ώστε η ανάπτυξη να μη μετατρέπεται μακροπρόθεσμα σε τιμωρία».