ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερατλαντικές ζυμώσεις για το χρέος: Παρέμβαση Τσίπρα για την κρίση

Υπερατλαντικές ζυμώσεις για το χρέος: Παρέμβαση Τσίπρα για την κρίση

Με πρόκριμα την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων και την ανάδειξη της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παραστεί σε εκδηλώσεις και θα λάβει μέρος σε συναντήσεις στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αρχής γενομένης με την εκδήλωση που διοργανώνει το ίδρυμα Clinton Global Initiative στη Ν. Υόρκη, με θέμα «η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν πέραν του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, η Λούκα Κατσέλη, o επενδυτής Τζορτζ Σόρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία θα βρεθεί τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει προγραμματιστεί να μιλήσει περί τις 23.00 το βράδυ ώρα Ελλάδος στην εν λόγω εκδήλωση η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από το CNN.

Αναλυτικότερα στην παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης και να υπογραμμίσει ότι η σκληρή λιτότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση αυτή.

Με το χρέος ψηλά στην ατζέντα

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με αφορμή τη συμμετοχή του στην 70ή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είναι η ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων και η ανάδειξη του ζητήματος της αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν ήταν σκοπός της επίσκεψης η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, η οποία ωστόσο μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο κάποιας εκδήλωσης στο περιθώριο της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών.

Η καθιερωμένη δεξίωση του Αμερικανού προέδρου και της πρώτης Κυρίας, Μισέλ Ομπάμα προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα γίνει αργά τη Δευτέρα (τοπική ώρα).

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, κατά την παραμονή στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών και θα κάνει επίσης δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (1η Οκτωβρίου) και θα συμμετάσχει σε συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» (30 Σεπτεμβρίου).

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον δήμαρχο Νέας Υόρκης, B. De Blasio και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015.

Σχετικές ειδήσεις