ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η ψήφιση του Εφαρμοστικού – Τι προβλέπει

Σήμερα η ψήφιση του Εφαρμοστικού – Τι προβλέπει
Με την κατάσταση μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο να παραμένει ηλεκτρισμένη, συνεχίζεται σήμερα στην ολομέλεια...

Με την κατάσταση μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο να παραμένει ηλεκτρισμένη, συνεχίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ψήφιση του Εφαρμοστικού Νόμου του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ωστόσο μετά την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με 155 «ΝΑΙ» και 138 «ΟΧΙ» και πέντε «ΠΑΡΩΝ» δεν αναμένονται εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας..

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης, με ονομαστική ψηφοφορία που θα ζητήσει το ΚΚΕ, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να υπερψηφίσει τον εφαρμοστικό, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει συγκεκριμένα τα δύο από τα τρία κεφάλαια που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις -εξαίρεση οι πολεοδομικές ρυθμίσεις- ενώ θα ψηφίσει και τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου. «ΟΧΙ» θα πει στις φορολογικές διατάξεις τις οποίες θεωρεί άδικες.

Κατά του Εφαρμοστικού θα ταχθούν τα κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά, ενώ «ΟΧΙ» αναμένεται να ψηφίσει και ο ΛΑΟΣ.

Τι προβλέπει ο Εφαρμοστικός

Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε βελτιωτικές αλλαγές στον Εφαρμοστικό Νόμο, χαρακτηρίζοντας τα «γενναία μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας».

Σε ότι αφορά την επιρροή που ασκούν τα παιδιά στο ύψος του αφορολογήτου εισοδήματος, προβλέπεται ότι το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο, κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα, κατά 12.500 ευρώ αν έχει τρία τέκνα και για τα επιπλέον των τριών κατά 2.500 ευρώ για κάθε τέκνο.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τους αναπήρους και στην εισφορά αλληλεγγύης που πλέον δεν θα συνυπολογίζεται και άρα δεν θα επιβαρύνεται το αναπηρικό επίδομα γι΄ αυτούς οι οποίοι υπάγονται στη σχετική νομοθεσία με βάση τον κώδικα φορολογίας.

Επίσης στη ρύθμιση που αναφέρει ότι οι βουλευτές και οι αιρετοί της τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης, τη μεγαλύτερη δυνατή 5% στο σύνολο των εισοδημάτων τους, δηλαδή μεγαλύτερη από ότι αυτοί που έχουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ που επιβαρύνονται με εισφορά 4%, θα ενταχθούν όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 56, παράγραφος 3 περιπτώσεις α’ και β΄ του Συντάγματος. Δηλαδή, οι Πρόεδροι και οι Διοικητές και Υποδιοικητές των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των κρατικών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και γενικά όλων των εταιρειών και επιχειρήσεων, οι διοικήσεις των οποίων ορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος, άμεσα με διοικητική πράξη ή έμμεσα μέσω της Γενικής Συνέλευσης και επίσης οι Ανεξάρτητες ή Ρυθμιστικές Αρχές, τα μέλη των Ανεξαρτήτων ή Ρυθμιστικών Αρχών είτε προβλέπονται από το Σύνταγμα είτε προβλέπονται από το νόμο.

Ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε από τη Βουλή ότι από 1η Ιουλίου αναστέλλονται οι μισθολογικές ωριμάνσεις στο δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους ΟΤΑ μέχρι τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου.

Επιπλέον μέτρα

Μεταξύ άλλων ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει, έκτακτη εισφορά 5% για κατόχους αυτοκινήτων από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, 5% για τα σκάφη άνω των 6 μέτρων.

Από την επόμενη χρονιά θα καθιερωθεί τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο σε πόλεις ως 200.000 κατοίκους θα φθάνει τα 400 ευρώ και σε μεγαλύτερες τα 500. Εξαιρούνται του μέτρου, χωριά ως 500 κατοίκους και νησιά ως 3.100.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται η σταδιακή εξίσωση της τιμής του με του πετρελαίου κίνησης ως το 2014.

Για το 2011 θα γίνεται μία πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 01-01-2011 θα λάβουν κατά 10% μειωμένο εφάπαξ.

Διαβάστε επίσης: «Πέρασε» το Μεσοπρόθεσμο με 154 +1

Αφορολόγητο ανάλογα με τα παιδιά