ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σουλτς: Ήλθον, είδον και απήλθον

Σουλτς: Ήλθον, είδον και απήλθον

Ο Τσίπρας συνέδεσε το προσφυγικό με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας – «Θα μεταφέρω το αίτημα στον Γιουνκέρ» απάντησε ο Σουλτς

Ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές ότι δεν μπορούν μόνο να ζητούν από την Ελλάδα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις επαφές του με τους κκ Σουλτς και Μοσκοβισί, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα, με τους δανειστές να απαντούν ότι θα μεταφέρουν το αίτημα στον πρόεδρο τη Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, για πρώτη φορά, βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το προσφυγικό ζήτημα, «παζαρεύοντας» ελάφρυνση των οικονομικών απαιτήσεων των δανειστών. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα κάνει αλισβερίσι με τους Ευρωπαίους την ώρα που χάνονται ζωές στο Αιγαίο, ωστόσο τους επισημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν από την Ελλάδα μόνο απαιτήσεις, την ώρα που η χώρα πλήττεται από την προσφυγική κρίση περισσότερο από κάθε άλλη.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για απαράδεκτες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας ζητώντας να μπει τέλος στην πίεση για άρση των πλειστηριασμών.

Χαρακτηριστικά, όπως τονίζεται στην άτυπη ενημέρωση, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής αναφέρθηκε στην ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας που ισχύει για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ως προς το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, όπως τονίζει το Μαξίμου, αναγνωρίστηκε από τον Γερμανό πολιτικό η ανάγκη να συνεχιστούν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την Επίτροπο Μοσκοβισί, προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, εν όψει και της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup.

«Υπάρχουν μία σειρά από ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε και κυρίως πρέπει να δούμε, ζητήματα τα οποία πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής, θα έλεγα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι, καταρχήν, συζήτησαν για την επαναλαμβανόμενη τραγωδία να χάνονται άνθρωποι στα νερά του Αιγαίου, που καθιστά ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη για αφύπνιση και χάραξη κοινής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκτυλισσόμενη τραγωδία.

Η Ελλάδα, τόνισε, αναλαμβάνει ευθύνες που ξεπερνούν της δυνατότητές της, ιδαίτερα στην περίοδο οικονομικής κρίσης. Είναι επιτακτική ανάγκη το προσφυγικό να αντιμετωπιστεί κάτω από τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της ΕΕ, της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης, όπως σημείωσε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη θα έχει τη δυνατότητα, εκ μέρους της ΕΕ, να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής, την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση ειναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋπουθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις.

Ανέφερε ακόμα ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης και από την οικονομική και από την προσφυγική κρίση. Επισήμανε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι ο μηχανοδηγός της Ευρώπης και πως δεν πρέπει να επικρατήσουν οι λογικές υπερσυντηρητικών δυνάμεων που αξιοποιούν τα κοινά προβλήματα για να κρατήσουν την Ευρώπη πίσω.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι σημείωσε τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο κ. Τσίπρας. Τα χαρακτήρισε δίκαια και είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στους δικούς του συνομιλητές. Ανέφερε ότι μίλησε και χτες το βράδυ με τον Πιερ Μοσκοβισί και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση».

Σχετικές ειδήσεις