ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανήσυχος ο Σαμαράς για τις αποφάσεις της Συνόδου

Ανήσυχος ο Σαμαράς για τις αποφάσεις της Συνόδου
Τη λύση του ευρω-ομόλογου, ώστε οι χώρες με μεγάλες δανειακές...

Τη λύση του ευρω-ομόλογου, ώστε οι χώρες με μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις, όπως η Ελλάδα, να ξεπληρώσουν με ευνοϊκότερους όρους τα χρέη τους και να γίνουν αυτά βιώσιμα, με την αισθητή μείωση επιτοκίου και την επιμήκυνση αποπληρωμής καθώς και τη, βραχυχρόνια, λύση της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που θα επιφέρει μείωση του δημόσιου χρέους, χωρίς να προκαλέσει “επιλεκτική χρεοκοπία”, προκρίνει η ΝΔ, ως συμφέρουσες αποφάσεις για την Πατρίδα αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης συνολικότερα.

Όπως επισημαίνει το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, οι 2 αυτές δυνατότητες είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην έξοδο της χώρας από την κρίση εφόσον συνδυαστούν με την πολυπόθητη αναπτυξιακή τόνωση των χωρών της περιφέρειας, που καθημερινά βουλιάζουν στην ύφεση.

Αντιθέτως, η συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο του κρατικού δανεισμού, αποτιμάται από το γαλάζιο στρατόπεδο ως μια επιλογή, εξ αρχής λαθεμένη, που εκτόξευσε το κόστος δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες και μεταδίδει ακόμα την κρίση παντού.

«Η “επιλεκτική χρεοκοπία” δεν είναι λύση. Είναι αυτό που πρέπει να αποφύγουμε! Γιατί επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας χωρών, όπως η Ελλάδα. Και οδηγεί σε τεράστια αβεβαιότητα και σίγουρη επιδείνωση», σημείωσε εχθές με δήλωσή του ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δείχνει να είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου Κορυφής αφού θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά μπορεί για ακόμη μια φορά να:

• Μην διαπραγματευθεί
• Δεχθεί δίχως αντιστάσεις ό,τι της προταθεί
• Να συρθεί πίσω από μια Ευρώπη που δεν θα δείξει αποφασιστικότητα

Στη Νέα Δημοκρατία, εκτιμούν πως ο χρόνος τελειώνει και πως πρέπει να αποφασιστεί η οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους ώστε να μπει ένα φρένο στην αστάθεια των αγορών και στην αποσταθεροποίηση του συνολικού Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ο δοκιμαστικός σωλήνας, είναι το πολιτικό εργαστήριο μέσα στο οποίο δοκιμάζονται λύσεις που μπορεί ή να σώσουν την Ευρώπη ή να την οδηγήσουν σε ναυάγιο. Εμείς λοιπόν επιμένουμε στο να υπάρξουν λύσεις σωτηρίας και ανάκαμψης για ολόκληρη την ευρωζώνη, και όχι λύσεις που θα εκθειάσουν τις πολιτικές και οικονομικές προοπτικές της ευρωπαϊκής ενοποίησης», σημειώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος (ΑΝΤ1 97,2), προκρίνοντας μια λύση που δεν θα έχει το χαρακτηριστικό οποιασδήποτε μορφής χρεοκοπίας.

Στη «Συγγρού», δηλώνουν αισιόδοξοι πως η λύση που προτάσσουν είναι και εφικτή αφού όπως σημειώνουν επιτελικά στελέχη «υπάρχουν πάρα πολλές φωνές στο ευρωπαϊκό στερέωμα που συγκλίνουν με τις απόψεις του Προέδρου της ΝΔ, μετά από αρκετούς μήνες πολιτικής μοναξιάς, όταν ο Σαμαράς ήταν ο μόνος που έλεγε τα σωστά, και οι άλλοι προσπαθούσαν να βρουν διέξοδο πολλαπλασιάζοντας τα αδιέξοδα», ωστόσο παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία τις σημερινές διαβουλεύσεις αφού μέχρι την τελευταία στιγμή, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, αν θα εισακουσθεί ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισε που προτρέπει να μην υπάρξει “επιλεκτική χρεοκοπία”.