ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα που προτείνει η Ν.Δ.

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα που προτείνει η Ν.Δ.
Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και θέσπιση χρονικών ορίων στη θητεία του Πρωθυπουργού ...

Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και θέσπιση χρονικών ορίων στη θητεία του Πρωθυπουργού είναι μερικές από τις 31 συνολικά αλλαγές που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος .

Η αρμόδια επιτροπή της Ν.Δ., υπό τον Αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, παρέδωσε τις προτάσεις της στον Πρόερδο κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε πως «θέτουν τα θεμέλια μιας νέας εποχής, με τον Έλληνα πολίτη να ξαναβρίσκει τη χαμένη εμπιστοσύνη του στους θεσμούς και την ελληνική οικονομία».

Οι αλλαγές αυτές, οι οποίες θα τεθούν προς δημόσια διαβούλευση, έχουν, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, σαν βασική επιδίωξη την εξισορρόπηση και σταθερότητα του πολιτικού συστήματος με τη δημιουργία ουσιαστικών αντίβαρων στον πρωθυπουργοκεντρικό σημερινό χαρακτήρα του. Στόχος επίσης είναι η διαφάνεια στην πολιτική μας ζωή και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στους θεσμούς και το πολιτικό προσωπικό που τους υπηρετεί.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Εκλογή από το λαό και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Θέσπιση χρονικών ορίων στη θητεία του Πρωθυπουργού νε δύο τετραετίες.
  • Θέσπιση χρονικών ορίων στις θητείες περιφερειαρχών, δημάρχων και συνδικαλιστών.
  • Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή.
  • Επανεξέταση του αριθμού βουλευτών και βουλευτών Επικρατείας.
  • Αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη υπουργών και ιδίως την κατάργησή της , όπως ισχύει σήμερα.
  • Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία βουλευτών, ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.