ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το «δημιουργικό σοκ», στο σοκ του Φ.Π.Α.

Από το «δημιουργικό σοκ», στο σοκ του Φ.Π.Α.
«Λουκέτα, ανεργία και ύφεση», με αυτές τις τρεις λέξεις περιγράφουν επιτελικά στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής.

«Λουκέτα, ανεργία και ύφεση», με αυτές τις τρεις λέξεις περιγράφουν επιτελικά στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Σοκ και ανησυχία έχει μάλιστα προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η απόφαση του οικονομικού επιτελείου για ανατιμήσεις των Φόρων Προστιθέμενης Αξίας, με το ΄΄γαλάζιο΄΄ στρατόπεδο να επιμένει στην ανάγκη επανεκκίνησης της Οικονομίας προκειμένου να «ξαναδουλέψει η αγορά», να «στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση» και να ανακτηθεί η «κοινωνική συνοχή».

Κορυφαία στελέχη, βάλουν μάλιστα κατά της κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως τιμωρεί τον ελληνικό λαό «επειδή δεν λειτουργούν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους», ενώ επισημαίνουν πως η αύξηση του ΦΠΑ κατά 77% και η μετάταξη του στον χώρο της εστίασης από το 13 στο 23%:

• θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα
• θα πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
• θα αυξήσει τα λουκέτα
• θα αφανίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας – μακραίνοντας τους καταλόγους των ανέργων
• θα τραυματίσει τον τουρισμό –πλήττοντας συνολικά την εθνική οικονομία

Ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, επεσήμανε μάλιστα χθες πως το πρώτο «θύμα», αυτής της πολιτικής, είναι οι νησιώτες και οι ταξιδιώτες, μετά την απόφαση της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας να ανεβάσει, από 1η Σεπτεμβρίου, κατά 10%, όλες τις τιμές των “αγαθών” που πωλούνται στους χώρους εστίασης των πλοίων, αδυνατώντας να απορροφήσει τη μετάταξη των προϊόντων στον νέο, υψηλότερο, συντελεστή.

Η Πρόταση

Η ΝΔ έχει προτείνει χαμηλό συντελεστή 4,5% για όλες τις υπηρεσίες τουρισμού, με σκοπό να γίνει ανταγωνιστικότερη η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της, την οποία θεωρεί θηλιά για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία», της πατρίδας μας.

Στελέχη πάντως που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, όπως ο εσχάτως παραιτηθείς αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας της ΝΔ, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους, πως από τις αρχές του νέου έτους θα έρθουν αλλαγές στις επίμαχες αποφάσεις, ενώ ο κ. Κορκίδης έχει προτείνει την μετάταξη του ΦΠΑ στην εστίαση μεταξύ του 9-10%, από 13% που είναι σήμερα, αντί της εκτόξευσής του στο 23%, από 1ης Σεπτέμβρη.