ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «αιφνίδια ρήξη» που… δεν αιφνιδίασε τη Συγγρού!

Η «αιφνίδια ρήξη» που… δεν αιφνιδίασε τη Συγγρού!
Πρόωρες εκλογές βλέπει η ΝΔ, μετά και από τις χθεσινές εξελίξεις...

Πρόωρες εκλογές βλέπει η ΝΔ, μετά και από τις χθεσινές εξελίξεις, εκτιμώντας μάλιστα πως το ΠΑΣΟΚ ψάχνει τον τρόπο να τις «σερβίρει», επιχειρώντας με φθηνά επικοινωνιακά τρικ να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό του κόστος.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι. Μη ξεχνάτε ότι εμείς βάλαμε το αίτημα στο τραπέζι», λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, που θεωρούν πια βέβαιο πως ο πρωθυπουργός αναζητά άλλοθι ώστε να εγκαταλείψει την εξουσία αφού διαπιστώνει ότι η πολιτική του μνημονίου «δεν βγαίνει».

Το αίτημα των εκλογών αναμένεται να μπει άλλωστε πρώτο και στην ατζέντα Σαμαρά για την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, αφού η άμεση προσφυγή στις κάλπες μπορεί, σύμφωνα με τους στενούς συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά, να φέρει «περισσότερα θετικά αποτελέσματα, από την όποια παροδική αστάθεια». Σε κάθε περίπτωση όμως, τα ίδια στελέχη επιμένουν, πως έχουμε μπει σε τροχιά εκλογών και πως αυτό διεφάνη έντονα εχθές με την κυβέρνηση να επιχειρεί να μεταθέσει την ανεπάρκειά της μεταθέτοντας τις συνομιλίες με την Τρόικα, μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

«Δε μπορώ να φανταστώ άλλο λόγο για τον οποίο είδαμε αυτή τη συνέντευξη Βενιζέλου», εκτιμούσε βουλευτής της ΝΔ ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, μιλούσε για απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών και έσχατη ανευθυνότητα. Η ΝΔ, πάντως βλέπει πως , παρά την «επιμονή της κυβέρνησης στο λάθος», οι θέσεις της ΝΔ αναγνωρίζονται όπως άλλωστε έχουν επιβεβαιωθεί και όλες οι επισημάνσεις και όλες οι προβλέψεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα, γεγονός που πιστεύεται ότι θα αναγνωριστεί από το εκλογικό σώμα, αρχικά στις επόμενες δημοσκοπήσεις και στη συνέχεια στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

«Αυτοδύναμος» ο Σαμαράς στη ΔΕΘ

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, επιθυμεί να εκπέμψει την εικόνα του «αυτοδύναμου» αρχηγού, που είναι έτοιμος να κυβερνήσει, δίνοντας τη λύση -με λιγότερο επώδυνο και περισσότερο δίκαιο τρόπο- στο ζέον οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Ο ίδιος μάλιστα έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους τομείς αλλά καις τη γραμματεία προγράμματος, να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να ετοιμάσουν το συντομότερο δυνατόν το σύνολο των προγραμματικών θέσεων της ΝΔ, ώστε να στηρίξει με επιχειρήματα την δεύτερη, ιδιαιτέρως κρίσιμη, εμφάνισή του στην συμπρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το επιτελείο του, ο πρόεδρος της ΝΔ, θα προσπαθήσει με το πρόγραμμά του να πείσει και τον πιο δύσπιστο ακροατή τόσο για τις προθέσεις του, όσο και για την αποτελεσματικότητα των προτάσεών του, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως σήμερα ολοένα και περισσότεροι, εντός και εκτός Ελλάδος, συμμερίζονται τις θέσεις της ΝΔ διαπιστώνοντας το αδιέξοδο οποίο έχουμε οδηγηθεί. Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται:

• να είναι όσο περισσότερο ακριβής και λεπτομερής δύναται στα πλαίσια μιας συνέντευξης τύπου αλλά και

• να εστιάσει στις δικές του προτάσεις, δίχως να ζητά πια την εφαρμογή τους από τον πρωθυπουργό, το οποίο στη Συγγρού θεωρούν «υπό αποχώρηση»

Το «προεκλογικό κλίμα», που διακρίνει ο αρχηγός της ΝΔ, έχει εντείνει την επιθυμία του να προσεγγίσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, όσους περισσότερους πολίτες αλλά και κρίσιμους κλάδους μπορεί. Μάλιστα, το επιτελείο του, καταστρώνει ένα σχέδιο περιοδειών, όχι απαραιτήτως σε περιοχές ανά την χώρα, αλλά σε εγκαταστάσεις και φορείς, με ιδιαίτερη νοηματοδότηση. Την αρχή έκανε με την επίσκεψή του στον ΟΑΕΔ Αλίμου, στα μέσα της εβδομάδας που μας πέρασε, εστιάζοντας στο μείζον ζήτημα της ανεργίας –το οποίο θα «κουβαλήσει» μαζί του και στη ΔΕΘ- ενώ σειρά φαίνεται πως έχουν, εργοστάσια –που κλείνουν ή απολύουν-, καταστήματα -που βλέπουν στον ορίζοντα το λουκέτο ελέω της ύφεσης- ακόμη και σχολεία –πιθανότητα νηπιακοί σταθμοί και δημοτικά-, που πέφτουν και αυτά «θύματα» της οικονομικής πολιτικής.