ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φλερτάρουν» με το ΠΑΣΟΚ Ντόρα και Καρατζαφέρης

«Φλερτάρουν» με το ΠΑΣΟΚ  Ντόρα και Καρατζαφέρης
Την πορεία της Ν.Δ. προς την αυτοδυναμία φαίνεται πως «ζηλεύουν», τα χαμηλά διαμερίσματα της «γαλάζιας πολυκατοικίας»...

Την πορεία της Ν.Δ. προς την αυτοδυναμία φαίνεται πως «ζηλεύουν», τα χαμηλά διαμερίσματα της «γαλάζιας πολυκατοικίας».

Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και Δημοκρατική Συμμαχία, μοιάζουν να παρακολουθούν με αμηχανία τα δημοσκοπικά άλματα της «Συγγρού» -παρά την αποφυγή μεγάλων υποσχέσεων και την απουσία γενναιόδωρων παροχών από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως-, ενώ την ίδια ώρα, η μεν Καλλιρρόης συγκρατεί τα ποσοστά της και το νεοσύστατο κόμμα της Χανιώτισσας αρχηγού, δείχνει να μην έχει καμία προοπτική εισόδου στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, Ντόρα και Καρατζαφέρης, επιχειρούν ν’ ανακόψουν τη δυναμική Σαμαρά, προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου στο «παιχνίδι», θεωρώντας το ΠΑΣΟΚ πολύτιμο ρυθμιστή των εξελίξεων και την επομένη των εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τη διαρκή και ταχεία άνοδο της ΝΔ, τα δύο πρώην στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «βλέπουν» μετεκλογική συνεργασία των δυο κομμάτων. Μετά την στήριξη του μνημονίου, τα χαρακτηρισμένα από τον Αντώνη Σαμαρά ως «εξαπτέρυγα», φλερτάρουν με ανάλογες εκτιμήσεις για τα μελλούμενα, παρά το ρευστό σκηνικό αλλά και την ανοδική πορεία της Νέα Δημοκρατίας.

«Ή εκλογές ή συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», είδε εσχάτως ως λύση ο Γιώργος Καρατζαφέρης, εξαιρώντας μάλιστα εαυτόν από μια τέτοια σύνθεση, ενώ λίγη ώρα αργότερα και η Ντόρα Μπακογιάννη, προέβλεπε εκλογές που θα οδηγήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, με το κόμμα της καταλύτη.

Κοινός «στόχος» ο Σαμαράς

Την ώρα που όλοι οι δείκτες δείχνουν την ύφεση να βαθαίνει δραματικά, την ανεργία να αυξάνει και την ανταγωνιστικότητα της χώρας να μειώνεται, ΛΑ.Ο.Σ. και ΔΗ.ΣΥ, μοιάζουν να μοιράζουν ισομερώς τις ευθύνες. «Η Ευρώπη μας βλέπει με μεγάλο σκεπτικισμό. Ξέρουν πολύ καλά πως ο Γ. Παπανδρέου θέλει αλλά δεν μπορεί. Ο κ. Βενιζέλος "ροκανίζει" το χρόνο γιατί δεν θέλει και ο κ. Σαμαράς δεν συζητιέται καθόλου σαν επιλογή. Βλέπουν πως στην συγκεκριμένη στιγμή, κανείς δεν είναι τόσο σοβαρός όσο απαιτούν οι περιστάσεις», δηλώνει ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη αρνείται να εστιάσει την κριτική της αποκλειστικά στην κυβέρνηση και χωρίς ποτέ να ξεχνά τις «παλιές της αγάπες», εξαπολύει πυρά προς τη ΝΔ, στην οποία χρεώνει αλαζονεία, καθώς «λέει ότι μόνη της θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και ζητά καθαρές λύσεις"».

Ο φόβος της «αυτοδυναμίας» Σαμαρά, έχει κυριεύσει τα επιτελεία των δύο ετέρων κομμάτων της κεντροδεξιάς, που απεύχονται να δουν τη δεξαμενή των ψηφοφόρων τους να αδειάζει, με τους υποστηριχτές τους να στρέφονται προς το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης. Γι' αυτό και δεν λησμονούν ποτέ να σφυρηλατούν παράλληλα με την κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή κριτική της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την αύξηση των λουκέτων. «Η κυβέρνηση αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες χωρίς έλεγχο, υπερφορολογεί τους πάντες χωρίς αποτέλεσμα, στραγγαλίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να μειώνει τα ελλείμματα. Η αξιωματική αντιπολίτευση προωθεί μια παράλογη πρόταση που επιβαρύνει το έλλειμμα και πανηγυρίζει επειδή η κυβέρνηση απέτυχε να κάνει όσα είχε συμφωνήσει…», σημείωνε το κόμμα, αποφεύγοντας να στρέψει την κριτική του, μόνο στην κυβερνώσα παράταξη.

Αντίστοιχα, ο ΛΑ.Ο.Σ, σχολιάζοντας το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, έκανε λόγο για «άνοστα, άγευστα και άνευ προοπτικής», θέματα καθώς και για λύσεις «ατελέσφορες και αντικοινωνικές», δίχως να αναφερθεί στην ειδοποιό διαφορά της «γαλάζιας» πρότασης που τάσσεται κατά των απολύσεων.