ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αναίμακτη» λύση για εργασιακή εφεδρεία προτείνει η Ν.Δ.

«Αναίμακτη» λύση για εργασιακή εφεδρεία προτείνει η Ν.Δ.
Εργασιακή εφεδρεία χωρίς απολύσεις προτείνει η Νέα Δημοκρατία . Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει...

Εργασιακή εφεδρεία χωρίς απολύσεις προτείνει η Νέα Δημοκρατία . Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει μείωση του προσωπικού του δημοσίου τομέα και οικονομικά οφέλη, χωρίς να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση της Ν.Δ., που παρουσίασε ο σύμβουλος του κ.Αντώνη Σαμαρά, κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, το πάγωμα των προσλήψεων σε συνδυασμό με την εφεδρεία, θα επιφέρει μείωση του ελλείμματος κατά 11 δις ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, όταν η Κυβέρνηση αναφέρει πως θα μειώσει το έλλειμμα μόλις κατά 9 δισ. ευρώ με χιλιάδες απολύσεις.

Κατηγορούν μάλιστα την Κυβέρνηση πως έναν θεσμό για την αποφυγή απολύσεων τον μετέτρεψε σε προθάλαμο απολύσεων.

Συγκεκριμένα η πρόταση της ΝΔ προβλέπει:

  • Για όσους είναι πάνω από τα 50 εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη, εκτός αν βρoυν δουλειά αλλού
  • Για όσους είναι μεταξύ 40-50 εφεδρεία για δύο τριετίες
  • Και για όσους είναι μεταξύ 30-40 μία τριετία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΝΔ οι 30.000 έφεδροι υπό απόλυση θα στοιχίσουν τον επόμενο χρόνο 158 εκατομμύρια, ποσό που δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός.

Η Νέα Δημοκρατία μάλιστα υποστηρίζει πως με βάση την πρότασή της, για έναν εργαζόμενο με βασικό μισθό 1.100 ευρώ, η δική της πρόταση συνεπάγεται μείωση συνολικού κόστους για το Δημόσιο κατά 260 ευρώ το μήνα, ενώ η αντίστοιχη της κυβέρνησης φέρνει μείωση της τάξης των 166 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και 208 ευρώ για τον δεύτερο.

Στόχος της ΝΔ είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 4 δισ. το χρόνο για τα πέντε επόμενα χρόνια, αλλά και η μείωση του δημοσίου κατά 230.000 εργαζόμενους.