ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Χωρίς «χάϊδεμα αυτιών» η κατάκτηση της αυτοδυναμίας

Σαμαράς: Χωρίς «χάϊδεμα αυτιών» η κατάκτηση της αυτοδυναμίας
Χωρίς μεγάλα λόγια και υποσχέσεις που δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν μοιάζει να επιθυμεί την επιστροφή της ΝΔ

Χωρίς μεγάλα λόγια και υποσχέσεις που δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν μοιάζει να επιθυμεί την επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία, ο Αντώνης Σαμαράς.

Παρά τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και μέρους της κοινωνίας, για το κατά πόσο ο ίδιος και το επιτελείο του θα μπορέσουν να επιτύχουν την «πολυδιαφημισμένη», επαναδιαπραγμάτευση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως εκτιμά πως αυτή αποτελεί εφικτό στόχο, αν λάβει μια νωπή, ισχυρή λαϊκή εντολή.

Την ίδια ώρα, δε επιθυμεί τη δημιουργία αυξημένων προσδοκιών σε άλλα ζητήματα, στα οποία δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, το αμέσως επόμενο διάστημα, που όπως πιστεύει θα κληθεί αυτοδύναμα να αναλάβει τα ηνία της χώρας και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο και έπειτα από δυο και πλέον «χαμένα χρόνια», διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος δείχνει να επιλέγει την οδό της αλήθειας, με τον ίδιο δρόμο να υποδεικνύει και στους συνεργάτες του.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γιάννης Μιχελάκης, ξεκαθάρισε εσχάτως, πως όσοι απολυθούν επί των ημερών του Γιώργου Παπανδρέου, δεν θα επαναπροσληφθούν, με την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στο σχέδιο της έχει παρουσιάσει ενδελεχώς την αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων.

Είναι προφανές, πως η Συγγρού, δεν επιθυμεί την υφαρπαγή ψήφων, αφού γνωρίζει καλά πως θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών της και πως δεν έχει περιθώριο ελιγμών αλλά ούτε και χρόνο ανοχής.

Η επιθυμία Σαμαρά να εκφράζεται με οδηγό την ειλικρίνεια, διεφάνη ήδη από τη ΔΕΘ, με την αποστροφή του ότι αν δεν αποκτήσει την αυτοδυναμία με την πρώτη, θα την αποκτήσει με την δεύτερη.

Παρά τη σειρά εσωκομματικών συζητήσεων που προξένησε η συγκεκριμένη εκτίμηση, είναι γεγονός πως βασική επιθυμία του προέδρου της ΝΔ, είναι να απευθύνεται με καθαρό και έντιμο τρόπο, στο εκλογικό σώμα, το οποίο όπως λέει, «δεν το σέβεται η κυβέρνηση».

Δεν υπάρχει «γαλάζιο – λεφτά υπάρχουν»
Την απροθυμία του Αντώνη Σαμαρά να μιμηθεί την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθούσε ο Γιώργος Παπανδρέου καθώς και τη ρητορεία του, φαίνεται πως έχουν ενστερνιστεί και τα στελέχη της παράταξης, που το ένα μετά το άλλο, διαλαλούν στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, πως «δεν υπάρχει γαλάζιο λεφτά υπάρχουν».

«Δεν πρέπει να τάζουμε στην κάθε συντεχνία αυτά που θέλει να ακούσει», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του βήματος, αναφερόμενος στις φωνές όσων υποστηρίζουν, πως οι απολυμένοι του δημοσίου θα μπορέσουν να μπουν στο πρόγραμμα της εφεδρείας της ΝΔ, μια ημέρα μετά τη διασαφήνιση της θέσης του κόμματος από τον Γιάννη Μιχελάκη.

«Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ για να λέμε σε όλους λεφτά υπάρχουν», απήντησε ερωτηθείς για το ίδιο ζήτημα στον ΑΝΤ1 97,2 και ο αναπληρωτής τομεάρχης εργασίας της ΝΔ, Αναστάσιος Καρυπίδης, δημιουργώντας την αίσθηση πως το σύνθημα περί μη ύπαρξης «γαλάζιου λεφτά υπάρχουν» αλλά και η διάθεση περί μη «χαϊδέματος των αυτιών», αποτελεί… εντολή κορυφής!