ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκεπτικισμός της ΟΚΕ για τα δημοψηφίσματα

Σκεπτικισμός της ΟΚΕ για τα δημοψηφίσματα
Σαφή προσδιορισμό της θεματολογίας των δημοψηφισμάτων, ζητεί η ΟΚΕ...

Σαφή προσδιορισμό της θεματολογίας των δημοψηφισμάτων, προκειμένου το εκάστοτε αποτέλεσμα να μην αλλοιώνει θεσμούς και κανόνες αυξημένης τυπικής ισχύος ( Σύνταγμα, διεθνές δίκαιο), ζήτησε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) γνωμοδοτώντας στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Τον σκεπτικισμό της ΟΚΕ εγείρουν οι εξής πτυχές του νομοσχεδίου για τα δημοψηφίσματα:

- Η απουσία διαβάθμισης της συμμετοχής οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία του δημοσίου διαλόγου

- Η διαδικασία συγκρότησης των «επιτροπών υποστήριξης» στο μέτρο που οι σχετικές ρυθμίσεις δεν εγγυώνται τον αναγκαίο λειτουργικό πλουραλισμό της συμμετοχής στο δημόσιο διάλογο.

- Η ανάθεση σημαντικής κανονιστικής αρμοδιότητας στην κυβέρνηση για τη ρύθμιση κρίσιμων διαδικαστικών θεμάτων όπως ο χρόνος μετάδοσης μηνυμάτων και η συγκρότηση και λειτουργία των «επιτροπών υποστήριξης».

- Η απουσία ρητών εξαιρέσεων, από τη θεματολογία του δημοψηφίσματος, ζητημάτων που αφορούν τα συνταγματικά και διεθνώς κατοχυρωμένα θεμελιώδη δικαιώματα.

Επίσης η ΟΚΕ εκφράζει τον προβληματισμό της για τη μη προσμέτρηση στα έγκυρα ψηφοδέλτια, των λευκών, τη στιγμή μάλιστα που προβλέπεται η χορήγηση στους ψηφοφόρους και λευκών ψηφοδελτίων.