ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Σήμερα η καθοριστική συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ για το ονοματολογικό

Σκοπιανό: Σήμερα η καθοριστική συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ για το ονοματολογικό

Σκόπια | Αλέξης Τσίπρας | Ζόραν Ζάεφ: «Ιδιαίτερης σημασίας» θεωρείται η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον ομόλογό του, των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, σήμερα Τετάρτη (24/01/2018).

Όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, ο κ. Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του.

Αυτή η στάση κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά, η οποία τονίζει ωστόσο ότι μένει να φανεί και στην πράξη, και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την εθνική θέση και κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό των Σκοπίων: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.

Από το αποτέλεσμα της συνάντησης και το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις, θα εξαρτηθούν όχι μόνο οι διπλωματικές κινήσεις το επόμενο διάστημα, αλλά και οι κινήσεις της κυβέρνησης στο εσωτερικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Θα συναντηθεί επίσης και με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα, για να συζητήσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, λίγες ημέρες μετά και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη γειτονική χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, όσο και με τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, σε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τα Σκόπια

Σχετικές ειδήσεις