ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο Novartis: Εντοπίστηκαν χρηματικές ροές που συμπίπτουν με Υπουργικές Αποφάσεις

Σκάνδαλο Novartis: Εντοπίστηκαν χρηματικές ροές που συμπίπτουν με Υπουργικές Αποφάσεις

Από ψυχομετρικά τεστ πέρασαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες - Και στα «Panama Papers» ψάχνουν οι εισαγγελείς

Υπογραφή συγκεκριμένων Υπουργικών Αποφάσεων που συμπίπτουν χρονικά με καταβολές μεγάλων χρηματικών ποσών σε πολιτικά πρόσωπα εντόπισε σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis.

Για το λόγο αυτό, η έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται αναφορικά με το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος καθώς οι εισαγγελικές αρχές έχουν σχετική δικαιοδοσία. Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε, οι εισαγγελικές αρχές έχουν υποβάλει δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Κύπρο όχι μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς - τροφοδότες της Novartis αλλά και για εταιρείες που φέρονται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για να ξεπλένονται τα ποσά που προορίζονταν για δωροδοκίες. Αιτήματα ανοίγματος λογαριασμών έχουν υποβληθεί και για τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται. Οι ίδιες πηγές, πάντως, διέψευδαν πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη δικογραφία βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντα από τις ΗΠΑ.

Σε ψυχομετρικά τεστ υποβλήθηκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν εκ νέου καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, προκειμένου να δώσουν επιπλέον στοιχεία για τα μη πολιτικά πρόσωπα και τις πρακτικές που φέρεται ότι χρησιμοποιούσε η εταιρεία για να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά του φαρμάκου.

Οι μάρτυρες, σύμφωνα με πληροφορίες πέρασαν δια πυρός και σιδήρου, προκειμένου να ελεγχθεί εάν πράγματι έχουν τα εχέγγυα να τεθούν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Μάλιστα, δικαστικές πηγές έλεγαν ότι υποβλήθηκαν σε ψυχολικά τέστ, προκειμένου να κριθεί εάν έχουν «σώας τα φρένας» και εάν τα όσα γνωρίζουν μπορούν να τους δώσουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Η ίδια δικαστική πηγή τόνιζε μάλιστα ότι «οι μάρτυρες δεν εμφανίστηκαν για να μιλήσουν μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά συνολικά για την εταιρεία». Ανέφεραν ακόμη πως σχετικά με την ένταξή τους στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων υπήρξε έγγραφη έγκριση του επόπτη – αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία δεν εστάλη στη Βουλή διότι περιλαμβάνει τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας των μαρτύρων.

Παράλληλα, εκτιμάται πως σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα, κρατικούς αξιωματούχους αλλά και γιατρούς. Μάλιστα ο κατάλογος των γιατρών φαίνεται πως αυξάνεται εντυπωσιακά. Οι εισαγγελείς αναζητούν στοιχεία και διασταυρώνουν πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται, είτε από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ είτε από την έρευνα για τα «Panama papers» και άλλες λίστες. Παράλληλα, έχουν να αξιολογήσουν και ένα τεράστιο όγκο από έγγραφα, υπολογιστές και άλλα στοιχεία τα οποία έχουν κατασχεθεί στις δεκάδες εφόδους που έχει πραγματοποιήσει η Εισαγγελία.

Σχετικές ειδήσεις