ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «γυρίζει» τώρα ο Κατσίκης: Μιλούσα για ένα υποθετικό σενάριο

Τα «γυρίζει» τώρα ο Κατσίκης: Μιλούσα για ένα υποθετικό σενάριο

Έλληνες στρατιωτικοί | Ειδήσεις: Στροφή 180 μοιρών έκανε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, μετά και την έντονη δυσφορία που προκάλεσαν το πρωί της Τετάρτης (28/03/2018) δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, με τις οποίες είχε προτείνει την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

«ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ» ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ «8»

«Η απάντησή μου ήταν υποθετικό σενάριο, σε μία υποθετική ερώτηση», επανήλθε αργά το μεσημέρι σε νέα διευκρινιστική του δήλωση ο κ. Κατσίκης.

«Δεν πρότεινα, ούτε στήριξα την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους. Τέτοιες πράξεις και ενέργειες δεν νοούνται σε ένα κράτος δικαίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να τις υιοθετήσω», σημείωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ. Όπως πρόσθεσε, «η απάντησή μου ήταν υποθετικό σενάριο, σε μία υποθετική ερώτηση».

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ο Κώστας Κατσίκης είχε πει χαρακτηριστικά: «Από τη μια λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη, από την άλλη δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε και οι δυο χώρες την ελληνική Δικαιοσύνη και να βρούμε συμφωνία ανταλλαγής».

Και είχε προσθέσει επίσης: «Αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δυο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική Δικαιοσύνη και να προβούν σε μια τέτοια ανταλλαγή (σ.σ. των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς), πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα».

Δημήτρης Καμμένος: «Ζήτα συγγνώμη»

kammenos katsikis

Φανερά ενοχλημένος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος επέκρινε τις τοποθετήσεις του συναδέλφου του.

«Είναι προσωπική η άποψη του κ. Κατσίκη. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών, που είναι σαν να τους λέει ότι τα παιδιά τους είναι προϊόν ανταλλαγής… Δεν είναι προϊόν ανταλλαγής οι δύο έλληνες στρατιώτες που κρατούνται παράνομα από το καθεστώς», ανέφερε ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

Με τον κ. Κατσίκη διαφώνησε, όμως, και ο έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, αν και αρχικά είπε πως δεν θέλει να σχολιάσει τη θέση του συναδέλφου του, αρκέστηκε να πει: «Δεν μπορεί να σταθεί ζήτημα ανταλλαγής. Ήταν μια προσωπική άποψη αυτή που διατυπώθηκε. Ο καθένας από εμάς κρίνεται από τον κόσμο που τον ακούει».

Τι απάντησε ο Κατσίκης στον Καμμένο

Από την πλευρά του, ο Κώστας Κατσίκης ανταπάντησε στις επικρίσεις που δέχτηκε, υποστηρίζοντας πως εκφράζει μια προσωπική άποψη.
«Αναφέρθηκα σε ένα υποθετικό και μόνο σενάριο, βάσει του οποίου αναρωτήθηκα εάν θα μπορούσαμε υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα με τη δικαιοσύνη να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ανταλλαγής, εφόσον έχει περισσότερα οφέλη από ό,τι κόστος για τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Σε κάθε περίπτωση, σέβομαι τη Δικαιοσύνη και εκφράζω προσωπική άποψη, ούτε του προέδρου μου, ούτε του κόμματός μου», πρόσθεσε.

Στην τουρκική «Hurriyet» οι δηλώσεις του Κατσίκη

hurriyet copy

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι τα όσα ειπώθηκαν από το βουλευτή των ΑΝΕΛ δεν άργησαν να χρησιμοποιηθούν από τα ΜΜΕ της Τουρκίας.

Η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» δημοσίευσε άρθρο υπό τον τίτλο «Πρόταση για ανταλλαγή των Ελλήνων με τους Τούρκους στρατιωτικούς», το οποίο περιλαμβάνει τις δηλώσεις του Ελληνα βουλευτή αλλά και την αντίδραση του Δημήτρη Καμμένου επίσης βουλευτή των ΑΝΕΛ, ο οποίος κάλεσε τον κ. Κατσίκη να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο Ελλήνων που βρίσκονται στη φυλακή στην Αδριανούπολη.

Η τουρκική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που αυτό συζητείται ανοιχτά.

«Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ είπε ότι ο Ερντογάν κατά την επιστροφή του από την Βάρνα έστειλε το μήνυμα για ανταλλαγή. Εάν οι ηγέτες των δύο χωρών παρακάμψουν τη Δικαιοσύνη στις χώρες τους, κατά την άποψη του μπορεί να διευθετηθεί το θέμα», γράφει το δημοσίευμα, ενώ σημειώνεται ότι ο βουλευτής είπε ότι είναι δική του άποψη και δεν δεσμεύει το κόμμα του.

Στη συνέχεια, η Hurriyet αναμεταδίδει και τις νεότερες δηλώσεις Κατσίκη στις οποίες κάνει λόγο για «υποθετικό σενάριο».

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις