ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η απόρρητη έκθεση της Τρόικα για το «κούρεμα» 60%

Η απόρρητη έκθεση της Τρόικα για το «κούρεμα» 60%

Μείωση του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 60% ζητά η «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση της τρόικας, που δημοσίευσε η ιταλική ηλεκτρονική εφημερίδα Linkiesta.


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, απαιτείται ένα βαθύτερο PSI απ’ αυτό που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, προκειμένου να επανέλθει στο ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα.
Όπως αναφέρει η έκθεση, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το χρέος μπορεί να μειωθεί μόλις στο 120% του ΑΕΠ, μέχρι το τέλος του 2020, με ένα «κούρεμα» 50%. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την καθυστερημένη πρόσβαση στην αγορά, τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση 114 δισ. δολάρια.

Για να μειωθεί περαιτέρω το ελληνικό χρέος, απαιτείται μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.

Για παράδειγμα, η μείωση του χρέους σε ποσοστό κάτω του 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 απαιτεί «κούρεμα» τουλάχιστον 60% καθώς και πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στα 109 δισ. ευρώ, που είναι και το ποσό που προβλέπει το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Στο τέλος της έκθεσης καταγράφεται και η αντίθεση της ΕΚΤ στο ενδεχόμενο βαθύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους από το 21% που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Πηγή:newscode.gr