ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: Συμφωνία μόνο με σύνθετη ονομασία και erga omnes

Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: Συμφωνία μόνο με σύνθετη ονομασία και erga omnes

Για το Σκοπιανό, αλλά και για τις θηριωδίες στην Παλαιστίνη, μίλησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος το βράδυ της Δευτέρας (15/05).

«Με φρίκη και αποτροπιασμό παρακολουθούμε την αντιμετώπιση των Παλαιστίνιων διαδηλωτών. Το Ισραήλ να σεβαστεί το δικαίωμα Παλαιστίνιων να διαδηλώνουν. ΕΕ, ΟΗΕ, Αραβικός Σύνδεσμος να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες. Τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» της ΕΡΤ.

Για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως «τονίσαμε με τον πιο σαφή τρόπο, για να υπάρξει συμφωνία, πρέπει να γίνουν αποδεκτοί δύο όροι: σύνθετη ονομασία και erga omnes. Το θέμα της ένταξης των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς εξαρτάται από τη συμφωνία. Πρέπει στην περιοχή των Βαλκανίων να κλείνουμε θέματα. Κλειδί για τη σταθεροποίηση είναι και η λύση του συγκεκριμένου προβλήματος. Υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για κοινά αποδεκτή λύση. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω χρονοδιάγραμμα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης πως οι δύο πρωθυπουργοί θα βρεθούν στη Σόφια για τη Σύνοδο Κορυφής και θα συναντηθούν στο περιθώριο αυτής της συνόδου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί κυβερνητικό πρόβλημα από το θέμα. Οι ΑΝΕΛ έχουν μια διαφορετική αντίληψη. Και πλειοψηφία για τη συμφωνία εκτιμώ θα υπάρξει στο Κοινοβούλιο και πιστεύω δεν θα υπάρξει ανατάραξη», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατέστησε ακόμα σαφές πως θα υπάρξουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες και νομικές, ενώ τόνισε πως εθνική γραμμή υπάρχει από το 2008. «Βεβαίως έχουμε επιδιώξει συναινέσεις . Η ΝΔ από την αρχή αμφιταλαντεύεται και μεταλλάσσει την πολιτική της γραμμή, Όποτε προκύπτουν νέα δεδομένα γίνεται ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών» ανέφερε.

Σχετικές ειδήσεις