ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σαμαράς: Η κυβέρνηση έχει τελειώσει

Α. Σαμαράς: Η κυβέρνηση έχει τελειώσει

«Όχι στο λάθος», λέει επίμονα ο Αντώνης Σαμαράς, υπενθυμίζοντας σε κάθε τόνο πως η άρνησή του δεν είναι καθολική -αφού ως κόμμα η ΝΔ έχει στηρίξει σειρά νομοσχεδίων- αλλά έρχεται ως απόρροια λαθεμένων κυβερνητικών επιλογών.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας σε συνεργάτες του, διαπιστώνει συχνά πως «δυστυχώς», όπως λέει, έχει επιβεβαιωθεί, τόσο στη σκληρή στάση του για το Μνημόνιο, όσο και στην εκτίμησή του μετά την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους μας, τον περασμένο Μάρτιο, καθώς επίσης για το Μεσοπρόθεσμο, αλλά και για τη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου, στην οποία εγκαίρως είχε εντοπίσει «θολά σημεία».

«Οι υπεύθυνοι του σημερινού ναυαγίου δεν μπορούν να παριστάνουν άλλο τους… ναυαγοσώστες. Ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έκλεισε!», η χαρακτηριστική αποστροφή Σαμαρά, κατά την αποτίμηση της πρόσφατης συμφωνίας των Βρυξελλών, διαπιστώνοντας πως η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή θα φέρει την Ελλάδα του 2020 πίσω στο 2009.

Καταστροφική και ολέθρια η κυβέρνηση

Στο στρατηγείο της Συγγρού, εκτιμούν πως η μόνη λύση είναι πια οι εκλογές, με τον Αντώνη Σαμαρά να χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Παπανδρέου, «καταστροφική» και «ολέθρια».

Στη ΝΔ αποτιμούν ως «αποτυχημένη», την πολιτική της κυβέρνησης, χαρακτηρίζουν «παρατηρητές» το δίδυμο –όπως το αποκαλούν- Παπανδρέου-Βενιζέλου, μιλούν για Υπουργούς «χωρίς ίχνος ντροπής» και ζητούν:

  • Ανάκαμψη της Οικονομίας και
  • Ενέσεις ρευστότητας ώστε να ξεκολλήσει ο τόπος από την ύφεση και για να μην ακολουθήσουν 9 χρόνια φτώχειας και κατάθλιψης.

Κόκκινη γραμμή η «εθνική κυριαρχία»

Έτοιμη να ανεβάσει τους τόνους είναι η αξιωματική αντιπολίτευση σε περίπτωση που διαπιστώσει εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Πολλοί είναι αυτοί που, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, θεωρούν ως παράδοση μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας, την μόνιμη εγκατάσταση του κλιμακίου της Τρόικα στην Ελλάδα, και αναμένουν να δουν πως θα αυτή θα γίνει πραγματικότητα, για να τοποθετηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, ο «πανικός», που επέδειξε η κυβέρνηση τα προηγούμενα 24ωρα, όπως τον εισέπραξε η ΝΔ, αλλά και η κοινωνική οργή που πολλαπλασιάζεται μέρα με την ημέρα, αποτελούν παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις, με την αξιωματική αντιπολίτευση να θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβέρνηση για αδυναμία διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής.