ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα πει στην Κ.Ο της ΝΔ ο Α. Σαμαράς

Τι θα πει στην Κ.Ο της ΝΔ ο Α. Σαμαράς

Να «αποσυμπιέσει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα επιχειρήσει το μεσημέρι της Δευτέρας, ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, συγκαλώντας στις 13:00, την πρώτη συνεδρίασή της μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, με φόντο τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις αλλά και την ατέρμονη σεναριολογία για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Ο αρχηγός της ΝΔ γνωρίζει καλά πως η βάση της ΝΔ, μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων της παράταξης αλλά και τμήμα των «γαλάζιων» βουλευτών, δεν βλέπουν με ενθουσιασμό στη στήριξη του νέου σχήματος έστω και αν ο ίδιος διαβεβαιώνει πως «δεν συγκυβερνά».

Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει να καταστήσει σαφές πως αυτή η εξέλιξη βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόταση που η ΝΔ κατέθεσε για προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση, αφού μετά την τυχοδιωκτική πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα και τα απόνερά της στους κόλπους της Ε.Ε., η χώρα θα πρέπει να επανέλθει εκ νέου σε συνθήκες ομαλότητας, ώστε άμεσα, στις 19 Φλεβάρη, να πάμε σε εκλογές.

Ο αρχηγός της ΝΔ, αναμένεται να εκφράσει ακόμη δημοσίως την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πέτυχε:

• Την απόσυρση του δημοψηφίσματος

• Την απομάκρυνση Παπανδρέου από τον πρωθυπουργικό θώκο, σε μόλις δύο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας

• Την εξασφάλιση της δέσμευσης πως αυτή η κυβέρνηση θα έχει ως στόχο την εκταμίευση της 6ης δόσης και την ολοκλήρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου

• Την άμεση προσφυγή σε εθνικές εκλογές

Ο κ. Σαμαράς θα επαναλάβει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, πως οι θέσεις του παραμένουν σταθερές και πώς «δεν είναι πουκάμισα για να αλλάζουν», και θα τονίσει πως θα επιμείνει σε αυτές καθώς μέχρι τώρα έχει δικαιωθεί απόλυτα.

Την ίδια ώρα, θα στείλει εκ νέου αυστηρό μήνυμα και στο εξωτερικό, εστιάζοντας στην αξιοπρέπεια του λαού, δηλώνοντας για ακόμη μια φορά την άρνησή του να δώσει έγγραφες εγγυήσεις για τα όσα ήδη εδώ και ημέρες έχει δεσμευθεί προφορικώς αλλά και γραπτώς προς τον ελληνικό λαό, στον οποίο και λογοδοτεί.

Τουλάχιστον τρεις τάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ

Σε κάθε περίπτωση, ο Αντώνης Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει ένα συντεταγμένο αλλά δύσκολο ακροατήριο το μεσημέρι της Δευτέρας, αφού στους κόλπους της ΝΔ, εντοπίζονται τουλάχιστον τρεις τάσεις.

Πρώτον, εκείνοι που συντάσσονται απόλυτα στα όσα αποφασίζει, πράττει και λέγει ο Αντώνης Σαμαράς. Κατανοούν, την αναγκαιότητα αυτού του μεταβατικού σχήματος και ακολουθούν κατά γράμμα την κομματική γραμμή. Εδώ ανήκει η πλειονότητα των «γαλάζιων» βουλευτών.

Δεύτερον, εκείνοι που θα προτιμούσαν την άμεση προσφυγή στις κάλπες, για να μην μπει στο «κάδρο» η ΝΔ. Ανάμεσά του και ο Γραμματέας συνδικαλιστικού της ΝΔ, Γιάννης Μανώλης. ««Εγώ συνεχίζω να είμαι απέναντι στην πολιτική του μνημονίου, ότι και να γίνει, όσοι Υπουργοί και να μπουν από τη ΝΔ, ότι και να γίνει συνεχίζω να είμαι στην ίδια θέση. Εγώ δεν αλλάζω απόψεις από τη μια μέρα στην άλλη, επειδή θα μπει η ΝΔ σε μια κυβέρνηση ή στηρίζει μια κυβέρνηση. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι απλά στηρίζει μια κυβέρνηση που θα οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές. Δεν θέλω να πιστεύω ότι συγκυβερνά και ότι θα συγκυβερνήσει, παρά την είσοδο και του Αβραμόπουλου στην κυβέρνηση. Αν θέλετε την εκτίμηση που έχω, δεν την βλέπω με καλό μάτι με την λογική ότι παραπέμπει σε μια συγκυβέρνηση την οποία δεν θέλει ο κόσμος, και δεν την θέλει ούτε η ΝΔ. Αν η ΝΔ συνταυτιστεί απόλυτα με το ΠΑΣΟΚ, ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ και ψηφίζει όλα τα μέτρα, περικοπές, μέτρα και μνημόνια και όλα αυτά, θα υπάρχει ένα ζήτημα στον κόσμο της ΝΔ», σημείωσε μάλιστα εσχάτως, μιλώντας στον ΑΝΤ1 97,2.

Τρίτον, υπάρχει εκείνη η ομάδα των βουλευτών που κατανοεί μεν την ανάγκη μετάβασης σε ένα μεταβατικό σχήμα, δηλώνει ωστόσο ανοιχτά πως η ΝΔ, θα έπρεπε ίσως να μετέχει σε αυτό, με ίσους όρους, διαπραγματευόμενη και διεκδικώντας περισσότερα υπουργεία. Τη θέση αυτή υπερασπίστηκε, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης.

Πώς βλέπει ο Καραμανλής τη μεταβατική κυβέρνηση

Πλήρως φαίνεται πως συντάσσεται, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με την επιλογή Σαμαρά να στηρίξει το νέο σχήμα, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, βάζοντας πλάτη και στελεχώνοντας το, με έμπειρα στελέχη της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «η ΝΔ δεν συγκυβερνά».

Όπως διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου της ΝΔ, ο τελευταίος, θα πρόκρινε –όπως και ο Αντώνης ο Σαμαράς άλλωστε- την λύση της άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Ωστόσο, ο άλλοτε αρχηγός του κόμματος, φέρεται να αντιλαμβάνεται τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον Αντώνη Σαμαρά και τον «εκβιασμό της Ευρώπης», για την εκταμίευση της 6ης δόσης, που κατέστησαν την επιλογή της μεταβατικής κυβέρνησης, μονόδρομο.

«Δεν υπήρχε πια άλλη διέξοδος», λένε μάλιστα οι ίδιες πηγές, εγγυώμενες συνεκτίμηση του πρώην πρωθυπουργού, που αναμένεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, εμμένοντας ωστόσο στο δρόμο της σιωπής.

Ο Κώστας Καραμανλής πάντως μοιάζει έτοιμος να στηρίξει πια ανοιχτά τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ. Η 19η Φεβρουαρίου, με την διεξαγωγή των εκλογών εκείνο το διάστημα, δείχνει να καθορίζει τις εξελίξεις, αφού ο πρώην πρωθυπουργός δεν προτίθεται να βρεθεί εκτός του πολιτικού στίβου, ούτε όμως διεκδικεί και θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί είναι εκείνοι που ποντάρουν πως θα πραγματοποιήσει κανονική προεκλογική εκστρατεία, δηλώνοντας ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο και τις πολιτικές πρωτοβουλίες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.