ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φαήλος Κρανιδιώτης: Ο δικηγόρος που εξόργισε τους «5»

Φαήλος Κρανιδιώτης: Ο δικηγόρος που εξόργισε τους «5»

Οι πρόσφατες δηλώσεις του για τον «νεοφιλελευθερισμό» άναψαν φωτιές στο «γαλάζιο στρατόπεδο», ξεσηκώνοντας την ομάδα των «5».

Βρήκε συμμάχους αλλά και ισχυρούς αντιπάλους. Κατακρίθηκε έντονα αλλά επέμεινε στις απόψεις του, οδηγούμενος και σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Ποιος τελικά είναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης;

Όσοι τον γνώρισαν τους τελευταίους μήνες, έμαθαν για αυτόν πως είναι ένας από τους στενότερους φίλους του Αντώνη Σαμαρά. Και είναι αλήθεια. Η σχέση του προέδρου της ΝΔ, με τον Δικηγόρο Αθηνών και Πρόεδρο του Δικτύου 21, Φαήλο Κρανιδιώτη, μετρά πολλά χρόνια. Ο ίδιος είναι ακόμη, αρθρογράφος και απλό μέλος της Ν.Δ., χωρίς καμία άλλη κομματική αρμοδιότητα ή αξίωμα.

Οι προσκλήσεις που δέχεται ωστόσο συχνά από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, σπανίως περιστρέφονται γύρω από άλλα θέματα, πέρα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

Από λαϊκή οικογένεια

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης γεννήθηκε το 1965 στον Κορυδαλλό από λαϊκή οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν τεχνικός υπάλληλος στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Η μητέρα του εργάζονταν ως γαζώτρια στην Κοκκινιά. Ο ίδιος σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη, στο Α.Π.Θ. ενώ λίγο αργότερα κατετάγη εθελοντικά στις Δυνάμεις Καταδρομών, όπου υπηρέτησε επί 23 μήνες, στη 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, ως έφεδρος Αξιωματικός.

Ο Οτσαλάν, ο Τρίτσης και ο Σαμαράς

Σταθμός στην επαγγελματική του πορεία ήταν σίγουρα η εμπλοκή του στην υπόθεση Οτσαλάν, το 1999, και η συνδρομή του στις αποκαλύψεις για την ατιμωτική παράδοση του Κούρδου ηγέτη, ωστόσο ίδιος είχε ξανά έρθει στο προσκήνιο χρόνια πριν, το 1986, όταν ως φοιτητής νομικής, πέταξε από το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, το στεφάνι που είχε καταθέσει ο τότε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και υπεύθυνος για την αρπαγή πολλών ελληνικών περιουσιών της Πόλης, Νταλάν Μεντρεντίν. στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα. Πνευματικό παιδί του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, σύντροφος του οραματιστή Αντώνη Τρίτση και πρωτεργάτης μαζί με τον τελευταίο στο ΕΡΚ (Ελληνικό ριζοσπαστικό Κίνημα), ο Κρανιδιώτης υπήρξε ακόμη στενός φίλος του Κύπριου αγωνιστή Θεόφιλου Γεωργιάδη.

Η σχέση του με τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, είναι ίσως σήμερα, πιο καλά εντυπωμένη στους περισσότερους καθώς οι δυο άνδρες διατηρούν φιλία αλλά και συνεργασία ετών. Ο Κρανιδιώτης είναι άλλωστε ο συντάκτης της εισηγητικής έκθεσης και της πρότασης νόμου του Αντώνη Σαμαρά, με την οποία αναγνωρίστηκε το 1996 από τη Βουλή των Ελλήνων η Γενοκτονία των Αρμενίων από το τουρκικό καθεστώς.

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης έχει ακόμη διατελέσει, επί μακρόν, νομικός σύμβουλος της Μητρόπολης των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων και του Λαϊκού Κογκρέσου του Κουρδιστάν στην Αθήνα.

Το «θερμό επεισόδιο» με τους φιλελευθέρους

Τα τελευταία 24ωρα ωστόσο, το όνομα του δικηγόρου κάνει τον γύρο των ηλεκτρονικών και των έντυπων μέσων, με αφορμή τις σκληρές του δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση για το νεοφιλελευθερισμό.

«Η βάση της ΝΔ και η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της είναι φιλελεύθεροι, πατριώτες, νοικοκυραίοι. Το πιο βάρβαρο, ακραίο, ολοκληρωτικό και φασιστικό πράγμα είναι ο νεοφιλελευθερισμός, είναι η κοινωνική ανθρωποφαγία την οποία πρεσβεύει», τόνισε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που οι νεοφιλελεύθεροι αποτελούν τη μειοψηφία στη ΝΔ.

Οι «5» ανεβάζουν στροφές

Η τελευταία δήλωση Κρανιδιώτη, ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά, ενός πρόσφορου για αντιπαράθεση εδάφους, αφού η διαφορετική θέση ομάδας βουλευτών όπως οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Κωστής Χατζηδάκης και Μάνος Αντώναρος με τον στενό φίλο του αρχηγού της παράταξης, σε σχέση με την σύμπραξη ή όχι της ΝΔ στο νέο κυβερνητικό σχήμα, είχε εδώ και ημέρες διαρρεύσει.

Πρώτος σήκωσε το λάβαρο, μέσω του ραδιοσταθμού «Bήμα fm», ο Κυριάκος Μητσοτάκης Χαρακτηρίζοντας «όψιμο Νεοδημοκράτη», τον κο Κρανιδιώτη ενώ σειρά πήρε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μέσω του «ΑΝΤ1 97,2», που τόνισε ότι δεν σχολιάζει παραληρηματικού χαρακτήρα δηλώσεις και πως δεν γνωρίζει τον κύριο Κρανιδιώτη. «Ξέρω ότι έβαλε μια φορά υποψηφιότητα για την κεντρική επιτροπή του κόμματος, και δεν εξελέγη, μάζεψε 10-12 σταυρούς, κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.

Σκληρή επίθεση και από τον βουλευτή της ΝΔ, Γρηγόρη Αποστολάκο, που μιλώντας στο «ράδιο 9», διερωτήθηκε:«Ο κος Κρανιδιώτης είναι συνεργάτης του κου Σαμαρά; Έχει κάποια επίσημη ιδιότητα; Έχει καταντήσει ένας μύθος ο κος Κρανιδιώτης, ο οποίος είναι συνάδελφος δικηγόρος, ο οποίος αρθρογραφεί και λέει την άποψή του. Καθένας ή την αποδέχεται, ή την απορρίπτει. Δεν έχει καμία επίσημη θεσμική ιδιότητα. Η ΝΔ δεν έχει επιτρέψει και ούτε θα επιτρέψει ποτέ ανθρώπους που δρουν στα κομματικά και τα πολιτικά περιθώρια να διαμορφώνουν τη γενικότερη άποψη της ΝΔ. Και μέσα στα κόμματα υπάρχουν άνθρωποι που κινούνται στο περιθώριο. Είναι κάποιες μειοψηφίες μεμονωμένες στα κομματικά και τα πολιτικά περιθώρια που έχουν κάποιες απόψεις που δεν γίνονται αποδεκτές»

Η απάντηση και η…υπεράσπιση!

«Αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο Κολωνάκι, τη Μύκονο και την Αράχοβα δεν έχω κάνει, τα τιμολόγια μου είναι πληρωμένα στην ώρα τους, τις τιμές της αγοράς τις γνωρίζω και δεν είμαι πορφυρογέννητος. Δεν παρέλαβα από τον πατέρα μου κανένα πολιτικό τιμάριο, μόνο το παράδειγμα του», η άμεση και σκληρή απάντηση Κρανιδιώτη στους επικριτές του, που φρόντισε να διαμηνύσει πως ο ίδιος στήριξε και τον Καραμανλή προεκλογικά, αφήνοντας υπονοούμενα για την…ψήφο όσων των αμφισβητούν.

Ο κος Κρανιδιώτης βρήκε πάντως και έναν σύμμαχο στο πρόσωπο του Γραμματέας συνδικαλιστικού, Γιάννη Μανώλη, ο οποίος μιλώντας στον «ΑΝΤ1 97,2», απήντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως δεν κάνει διαχωρισμό σε παλαιούς ή όψιμους Νεοδημοκράτες, πως δεν κρατά φακέλους και πως δεν τον αφορά αν κάποιος είναι 5, 10 ή 15 χρόνια στο κόμμα. Παράλληλα, υπερθεμάτισε της άποψης ότι ο νεοφιλελευθερισμός «είναι πολύ σκληρή ιδεολογία για τον πολύ κόσμο».