ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τελειώνει» τους ανάλγητους χειρουργούς του Αγία Σοφία ο Λοβέρδος

«Τελειώνει» τους ανάλγητους χειρουργούς του Αγία Σοφία ο Λοβέρδος

«Η στάση μου αυστηρή και αμείλικτη δεν καταλαβαίνω τίποτε» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για τους δυο παιδοκαρδιοχειρουργούς του Αγία Σοφία των οποίων ο διαπληκτισμός είχε ως συνέπεια να ξυπνήσει από την νάρκωση ανήλικος δίχως να έχει χειρουργηθεί.

Αναλυτικά, ο υπουργός είπε ότι τα αποτελέσματα της σχετικής ΕΔΕ επιβεβαίωσαν τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν στην συγκεκριμένη κλινική του νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και πλέον το «υπουργείο «προετοιμάζεται» για την αντικατάσταση των δυο γιατρών». Βέβαια, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι «δεν είμαι εγώ αυτός που θα βάλει κυρώσεις. Αρμόδια είναι η πειθαρχική επιτροπή. Αν είχα την αρμοδιότητα θα την αξιοποιούσα 100%.

Επιπλέον, ο υπουργός μίλησε και για το πείραμα στο οποίο προτίθεται να προχωρήσει, φέρνοντας και σχετική τροπολογία, με την σύμπραξη έξι νοσοκομείων που θα προχωρούν σε κοινές προμήθειες με στόχο να μειώσουν τις δαπάνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό σε πρώτη φάση θα συμμετέχουν το Σισμανόγλειο, το Αμαλία Φλέμινγκ, το Ντυνάν, το Ωνάσειο και δύο ιδιωτικές μη εισηγμένες κλινικές που θα προκύψουν από διεθνή διαγωνισμό.

Πάντως, ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως τα νοσοκομεία θα τεθούν σε «υπερκείμενη διοικητική μορφή δίχως να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους» πρόσθεσε πως οι διοικήσεις των συγκεκριμένων νοσοκομείων συν ένας επιπλέον που θα εκπροσωπεί το υπουργείο Υγείας θα αποφασίζουν «τις κοινές προμήθειες και την διαχείριση του προσωπικού» εξηγώντας πως «Δεν μπορεί να ανεχόμαστε να γίνονται για τα δημόσια νοσοκομεία οι προμήθειες στην διατροφή σε τετραπλάσιες τιμές από ότι γίνονται στα ιδιωτικά».

Το πείραμα θα διαρκέσει έξι μήνες και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, δηλαδή μειωθούν οι δαπάνες για τις προμήθειες τότε θα εφαρμοστεί σε όλο το ΕΣΥ, αν όχι τότε θα αποσυρθεί.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός είπε ότι αν δεν προχωρήσει ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση τότε «θα κάνουμε διακρατική συμφωνία με την Δανία και θα αποφασίσουν οι Δανοί».