ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τρεις προκλήσεις της κυβέρνησης μετά την 6η δόση

Οι τρεις προκλήσεις της κυβέρνησης μετά την 6η δόση

Πριν προλάβει να πάρει ανάσα από την εκταμίευση της έκτης δόσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τρία μεγάλα προβλήματα που ζητούν επειγόντως λύση.

Είναι οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα των ομολόγων, η διαμόρφωση και η υπογραφή του νέου οικονομικού προγράμματος, καθώς και η προσπάθεια στήριξης της ανάπτυξης για να βγει η χώρα από το τούνελ της ύφεσης στο τέλος του 2012.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά στις Βρυξέλλες ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του χρέους.

Όλοι συμφωνούν ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο και σύνθετο, ενώ η εν λόγω διαπραγμάτευση είναι ακόμη στην αρχή και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Στις 12 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, επιστρέφει η τρόικα για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το νέο Μνημόνιο, που δεν προβλέπεται να ψηφιστεί πριν από το τέλος Ιανουαρίου.

Το αν αυτό θα περιέχει νέα μέτρα, θα εξαρτηθεί από την επιτυχία του PSI, αλλά και από το πώς θα κλείσει το 2011.

Επόμενη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την απεμπλοκή δημοσίων έργων, όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες.

Το σημαντικότερο όλων των θεμάτων βέβαια είναι η πάση θυσία παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, οι προτάσεις για την εισαγωγή ευρωομολόγου, μπορούν να γίνουν πράξη μόνο μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής.

Εάν στο πλαίσιο αυτό προβλεφθεί η έξοδος μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, η θέση της Ελλάδας δεν θα είναι καθόλου εύκολη.