ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπαντωνίου: Λάθος η συμφωνία με την τρόικα

Γ. Παπαντωνίου: Λάθος η συμφωνία με την τρόικα

«Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα ήταν εσφαλμένο και εφαρμόστηκε με λάθος τρόπο» τόνισε ο πρώην υπουργός κ. Γιάννος Παπαντωνίου σε ομιλία του στο London School of Economics με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Κρίση και Στρατηγικές Εξόδου».

Ο κ. Παπαντωνίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα ήταν εσφαλμένο και εφαρμόστηκε με λάθος τρόπο.

«Έδωσε υπερβολική έμφαση στη λιτότητα, στις αυξήσεις φόρων και τις μειώσεις εισοδημάτων, αντί να ρίξει το βάρος στις μεταρρυθμίσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί η οικονομία σε βαθειά και παρατεταμένη ύφεση, που επιδείνωσε τη δημοσιονομική κρίση. Το αντίθετο έπρεπε να συμβεί: Λιγότερη λιτότητα και μακρότερος χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνδυασμό με μια επιθετική πολιτική μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι τα λάθη πρέπει να διορθωθούν άμεσα, να υλοποιηθούν με ραγδαίους ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του μεγέθους του κράτους, την απελευθέρωση των αγορών, την επιτάχυνση των επενδύσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης.

«Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει χρεοκοπία που θα ανοίξει το δρόμο επιστροφής στη δραχμή» πρόσθεσε.