ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλίμα εκλογών κυριαρχεί στη Βουλή

Κλίμα εκλογών κυριαρχεί στη Βουλή

Καθαρά εκλογική ατμόσφαιρα επικρατεί στη Βουλή, στις συζητήσεις και στα «πηγαδάκια» μεταξύ των βουλευτών όλων των κομμάτων.

Όλοι εκτιμούν, ότι στη δεύτερη ψηφοφορία φυσικά η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα θα συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους απ’ την πρώτη, αλλά επίσης όλοι λένε ότι οι ψήφοι αυτές δεν θα δημιουργήσουν τη δυναμική εκλογής ενόψει της τρίτης, καθοριστικής ψηφοφορίας.

Η συνολικότερη εκτίμηση που κυριαρχούσε μεταξύ των βουλευτών είναι ότι δεν αρκούν οι ψήφοι των Μελά, Β. Οικονόμου, Γ. Κουράκου, ούτε επίσης αν ψηφίσουν την υποψηφιότητα Δήμα και όσοι εκ των ανεξάρτητων προερχόμενων απ’ το χώρο της κεντροδεξιάς δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους (Γιοβανόπουλος, Κασαπίδης, Μίκα Ιατρίδη, αν και η τελευταία λέγεται ότι και στη δεύτερη ψηφοφορία θα ψηφίσει «παρών»).

Ούτε ακόμα κι αν ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση οι εκ της Χρυσής Αυγής προερχόμενοι (Μπούκουρας, Αλεξόπουλος), βγαίνουν τα «κουκιά»…

Απ’ τους άλλους βουλευτές απ’ το χώρο της κεντροδεξιάς οι Β. Πολύδωρας και Β. Καπερνάρος επιμένουν στο «παρών», ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Π. Μουτσινάς, τον οποίο κάποιες πληροφορίες έφεραν στο «ναι».

Φαίνεται ότι οι αντοχές της ΔΗΜΑΡ στην «επίθεση φιλίας» των Σαμαρά-Βενιζέλου είναι καθοριστικές για την τελική έκβαση της υπόθεσης «εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Εφόσον η ΔΗΜΑΡ δεν «σπάσει», οι πιθανότητες εκλογής Προέδρου είναι μηδαμινές.

Και μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, ούτε και προβλέπεται να γίνει και μεταξύ της δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας.

Μάλιστα, όπως μας έλεγε βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, εκ των διαφωνούντων με τη γραμμή του Φ. Κουβέλη, «εμείς θα ψηφίσουμε με βάση τις αποφάσεις του κόμματος».

Ο ίδιος (ενδεικτικό του κλίματος) ισχυρίζεται ότι είναι «κατευθυνόμενα και προβοκατόρικα» τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «διάλυση της ΔΗΜΑΡ». Και επισημαίνει ότι «ακόμα κι αν αυτό συνέβαινε, οι περισσότεροι απ’ τους βουλευτές της θα καταψηφίσουν την υποψηφιότητα Δήμα και δεν αρκούν για να συγκεντρωθεί Προεδρική πλειοψηφία οι τρεις διαφωνούντες»…

Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή οι Ν. Τσούκαλης και Νίκη Φούντα βρίσκονται στην τήρηση των κομματικών αποφάσεων, δηλαδή στο «παρών».

Μία μόνο χαραμάδα εκλογής αφήνουν οι βουλευτές στις μεταξύ τους συζητήσεις: Την αποδοχή εκ μέρους του Αντ. Σαμαρά της πρότασης για «κυβέρνηση ειδικού σκοπού». Αλλά μέχρι τώρα η θέση του πρωθυπουργού έναντι αυτού του σεναρίου είναι κατηγορηματικά αρνητική…

Όλα λοιπόν στη Βουλή παρέπεμπαν σε… εκλογές και στην εκτίμηση ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει άσπρος καπνός».

Σχετικές ειδήσεις