Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Τσίπρας: Δεν θα κάνουμε τη χάρη σε κάποιους να αποτελέσουμε παρένθεση (vid)

Newsbomb

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.

«Πέντε μήνες δώσαμε έναν σκληρό αγώνα, με λάθη και παραλήψεις, για τις οποίες αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Για αυτό τον αγώνα αισθάνομαι υπερήφανος, γιατί με αυταπάρνηση δώσαμε τη μάχη για το δίκιο του λαού μας», πρόσθεσε.

«Δώσαμε μια μάχη άνιση, δύσκολη. Τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους, με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ήταν ένας αγώνας άδικος. Παρ' όλα αυτά έχουμε αφήσει παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο και αυτή η παρακαταθήκη δεν σβήνει. Είμαι βέβαιος ότι αυτός ο αγώνας θα φέρει καρπούς, η σπορά θα καρποφορήσει στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Ο ελληνικός λαός έχει πλήρη συνείδηση και μπορεί να καταλάβει τη διαφορά σε όσους δίνουν την άνιση μάχη με την ψυχή τους και σε όσους παραδίδονται αμαχητί», τόνισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη, εμείς τουλάχιστον αποτελούμε εγγύηση ότι δεν θα προχωρήσουμε σε πράξεις και παραλείψεις, εμείς δεν θα δεχθούμε κούρεμα ομολόγων ούτε θα ξεπουλήσουμε τράπεζες σε μια νύχτα, με τη συνευθύνη του εγχώριου πολιτικού συστήματος».

Από την άλλη, όσοι πιστεύουν πως η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δίνει το δικαίωμα στο παλαιό πολιτικό προσωπικό να πάρει τη ρεβάνς από την Αριστερά, θα διαψευστούν.

«Ποτέ δεν πίστεψα πως τα δεινά στον τόπο αυτό οφείλονται στους ξένους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Ο μεγάλος αντίπαλος για τις δυνάμεις της προόδου και της αριστεράς, βρίσκεται εντός των τειχών: Είναι οι δυνάμεις της ολιγαρχίας, των καρτέλ, των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής, που ευνοήθηκαν απ' τις πολιτικές αλλά και από αυτούς που κυβερνούσαν τον τόπο. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, με το ίδιο πάθος που δούλεψε μέχρι τώρ για να μπει μια τάξη σ' αυτή τη χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Άκουσα να μιλάτε για τον εκβιασμό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω με μεγάλη ειλικρίνεια. Πιστεύετε ότι είναι υπαρκτός ή πλαστός αυτός ο εκβιασμός; Αναφέρομαι στις εναλλακτικές που είχα προχθές το βράδυ», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία.

Οι επιλογές, όπως είπε ο κ. Τσίπρας ήταν η πρώτη να αποδεχθεί συμφωνία με την οποία σε πολλά σημεία έχει ριζικές διαφωνίες, η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία.

«Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή. Το σχέδιο Σόιμπλε, για το παράλληλο νόμισμα. Αν τη θέλουμε και τώρα έχουμε χρόνο να τη ζητήσουμε», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ανάμεσα σε αυτές τις επιλογές, σε μένα βάρυνε η επιλογή της ευθύνης, ώστε η χειμαζόμενη κοινωνία να μην περάσει χειρότερα από αυτά που περνάει τώρα».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να απαντήσουν αν ο εκβιασμός στον οποίο αναφέρθηκαν θεωρούν ότι είναι πραγματικός ή πλαστός.

«Αν θεωρείτε ότι είναι πλαστός, είμαι έτοιμος να ακούσω τις εναλλακτικές επιλογές. Αν θεωρείτε ότι είναι υπαρκτός ο εκβιασμός, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος αυτής της ευθύνης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε ό,τι με αφορά και σε ό,τι αφορά το σύνολο, θέλω να πιστεύω και της ΚΟ, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για το δίκιο των λαϊκών στρωμάτων», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε το χατίρι σε κανέναν από τους πολιτικούς μας αντιπάλους μέσα και έξω από τη χώρα, που από την πρώτη στιγμή αυτό που επιδίωκαν και επιθυμούσαν ήταν η επιβεβαίωση της προφητείας να αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση μέσα στον χρόνο».

«Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι «θα παραμείνουμε παρόντες και παρούσες και θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο την κοινωνική πλειοψηφία», από τις συνέπειες, όπως είπε, μέτρων «που δεν πιστεύουμε αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε».

Σημείωσε ακόμη ότι δεν θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει την κατάσταση παρουσιάζοντας ένα succeess story, για να προσθέσει ότι παρά τις δυσκολίες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, μπορούν να γίνουν απλά πράγματα που θα υπηρετήσουν τις ανάγκες της πλειοψηφίας.