ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία - Μνημόνιο 3: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των Επιτροπών στη Βουλή

Συμφωνία - Μνημόνιο 3: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των Επιτροπών στη Βουλή

Από την αρχή της διαδικασίας οι εκπρόσωποι των κομμάτων διασταυρώνουν τα ξίφη τους, όχι επί της ουσίας, αλλά επί της διαδικασίας του κατεπείγοντος - 83 βουλευτές επιθυμούν να μιλήσουν - Ηλεκτρισμένο το κλίμα με την Πρόεδρο της Βουλής - Εξερράγη η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, και του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, κατηγορώντας τους για στοχοποίησή της.

Πρωτοφανείς καταστάσεις παρακολουθεί ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επιτροπών για το νέο μνημόνιο. Για περίπου 50 λεπτά ο προεδρεύων της διαδικασίας Στέφανος Σαμοΐλης και βουλευτές με προεξάρχοντα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη διαφωνούσαν για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τελικά κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος αλλά ακολούθησε ένταση για τη διάρκεια της συζήτησης των δύο επιτροπών με τον προεδρεύοντα να προτείνει να υπάρξει ολοκλήρωση στις 3-4 μετά το μεσημέρι.

Η πρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε με την αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο πρόσωπό της, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της συμφωνίας. «Ζωής θέλοντος» θα πάει η συμφωνία στη Βουλή, είχε πει ο υπουργός Οικονομικών. Η κ. Κωνσταντοπούλου, αφού διόρθωσε τα ελληνικά του κ. Τσακαλώτου, τον κατηγόρησε για απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και του ζήτησε να απαντήσει γιατί ξεκίνησε την στοχοποίησή της, τις τελευταίες ημέρες.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, και στον υπουργό Επικρατείας, για δηλώσεις τους, όπως η αναφορά στον Φρόιντ από τον Αλέκο Φλαμπουράρη για την περίπτωσή της.

Νωρίτερα: Διαξιφισμοί για 50 λεπτά για το πότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση - Κόντρα Φίλη με το προεδρείο - Τσακαλώτος: Όσοι δεν συμφωνούν με το κατεπείγον μας οδηγούν σε δάνειο-γέφυρα

Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων, ξεκίνησε στις 10:45 το πρωί της Πέμπτης (13/08/2015) με κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων επιτροπών της Βουλής η επεξεργασία της νέας συμφωνίας.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι, οπότε θα αποφασιστεί η συνέχιση της διαδικασίας στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, συνεδριάζουν η διαρκής επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η διαρκής επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η διαρκής επιτροπή Παραγωγής-Εμπορίου και η διαρκής επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δείτε LIVE τη συνεδρίαση

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε του κατεπείγοντος της διαδικασίας, ώστε στην συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής να ληφθεί μια ξεκάθαρη απόφαση και όχι μια απόφαση για δάνειο-«γέφυρα».

«Όποιος καταψηφίσει τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την ψήφιση της συμφωνίας ρισκάρει δάνειο – γέφυρα» διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Εντολή του λαού ήταν η διαπραγμάτευση συμφωνίας... Δεν πρέπει να υπάρχει κανείς και καμία που να δουλεύει για ένα δάνειο – γέφυρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι «χρειάζεται να πάω αύριο στο Eurogroup με ψήφιση της συμφωνίας, γιατί αύριο αρχίζει η ψήφισή της και στις άλλες Βουλές όπως η Φινλανδία... Αν αύριο δεν υπάρχει συμφωνία η Φινλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο – γέφυρα, όσοι θέλουν να το ρισκάρουν αυτό να καταψηφίσουν στο αίτημα μας για το κατεπείγον».

Υπέρ της διαδικασίας τοποθετήθηκαν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και οι ειδικοί αγορητές Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι), Δημήτρης Καμμένος (ΑΝ.ΕΛ.) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

Παρωδία που προσβάλλει το ρόλο του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και τάχθηκε κατά του κατεπείγοντος. Κατά τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Τελικά, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, είχε έντονη αντιπαράθεση με τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης, Στέφανο Σαμοΐλη, για το πότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο κ. Φιλης πρότεινε να οριστεί συγκεκριμένη ώρα, ενώ ο προεδρεύων επέμενε ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Διαφορετική άποψη από τον κ. Φίλη είχε και ο Θανάσης Πετράκος, ο οποίος ζήτησε να μιλήσουν όλοι οι εγγεγραμμένοι βουλευτές χωρίς να τεθεί ώρα λήξης της συνεδρίασης των Επιτροπών.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι, οπότε θα αποφασιστεί η συνέχιση της διαδικασίας στην Ολομέλεια.

Το αν το εν λόγω σχέδιο νόμου θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση, θα εξεταστεί κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Υπενθυμίζεται πως σε κλίμα έντασης συνήλθε χθες η Διάσκεψη των Προέδρων, υπό την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δέχθηκε πυρά από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων (και του ΣΥΡΙΖΑ) για τη στάση της ως προς τις διαδικασίες για τη συζήτηση και ψήφιση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας με τους δανειστές.

Η συζήτηση διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, και ολοκληρώθηκε με ψηφοφορία, στην οποία αποφασίστηκε η επανέναρξη των εργασιών της Βουλής για να συζητηθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, στις επιτροπές και την ολομέλεια.

Σχετικές ειδήσεις