Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Εξελίξεις από Δευτέρα – Δεν απέκλεισε πρόωρες εκλογές

Newsbomb

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής περίπουστις 08:30 το πρωί της Παρασκευής, ξεκινώντας την ομιλία του με αναφορά στην εξάμηνη διαπραγμάτευση.

«Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής, επίπονης, εξαντλητικής διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη, με τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε ένα νέο τοπίο μπροστά μας και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα».

«Η χώρα είναι εκτός αγορών, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές μας επέλεξαν να κορυφώσουν τη σύγκρουση σε σημείο μη διαχειρίσιμο, ήταν μια αναγκαστική επιλογή» είπε ο πρωθυπουργός.

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ξεκάθαρο δίλημμα: δεν ήταν μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία, αλλά μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή, όπως εξακολουθεί να επιμένει ακόμα και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, θέτοντας ζητήματα για να μην επιτευχθεί η συμφωνία. Άλλη λύση που δήθεν αγνοήσαμε δεν υπήρχε» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη σκληρή συμφωνία, η οποία συνοδεύεται από νέο μνημόνιο, είπε ότι «δεν μετανιώνω που αποφάσισα τον συμβιβασμό έναντι του χορού του Ζαλόγγου για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, σε αρκετά σημεία της ομιλίας του. Αρχικά, κάνοντας αναφορά στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε ότι πράγματι ζήτησε να του κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις έναντι στο σκληρό εκβιασμό των δανειστών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν υπήρξαν υλοποιήσιμες τέτοιες προτάσεις.

«Προφανώς αυτή (η εναλλακτική) δεν είναι να καταγγέλλουμε το χρέος και όσο περισσότερο το καταγγέλλουμε να σημαίνει ότι αυτομάτως θα μειωθεί». «Και ούτε αποτελεί λύση εναλλακτική», συνέχισε, «το να βροντοφωνάξουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας στα διεθνή φόρα ότι η επιλογή εξώθησης μιας χώρας σε συνθήκες άτακτης χρεοκοπίας είναι πέρα από κάθε διεθνή νομιμότητα και κατάφορα άδικη. Εν τούτοις όμως και οι πόλεμοι είναι έξω και πέρα από τη διεθνή νομιμότητα και κατάφωρα άδικοι, όμως έχουν χιλιάδες θύματα όταν αποφασίσουν να τους διενεργήσουν».

Έχοντας πει αυτά, και συνεχίζοντας να στέλνει μηνύματα με το βλέμμα στο εσωτερικό του κόμματος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η επιλογή να μην προχωρήσουμε στην άτακτη χρεοκοπία ή στο μνημόνιο με δραχμή, δεν ήταν μια επιλογή της στιγμής». Επισήμανε ότι «αυτή δεν υπήρξε ποτέ επιλογή ή προγραμματική μας διακήρυξη». Συνεχίζοντας είπε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε λαϊκή εντολή για να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη και πως ούτε αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης και των Ευρωπαίων αξιωματούχων αυτό έθετε ως δίλημμα, «εμείς δεν θέσαμε αυτό το δίλημμα στην κάλπη».

«Αν υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι σε αυτές τις συνθήκες θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο να μας το εξηγήσει» είπε αργότερα ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι, αν αυτή τη στιγμή δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία με τους δανειστές, τότε «δάνειο-γέφυρα σημαίνει επιστροφή σε μια κρίση δίχως τέλος».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο χτύπημα της διαπλοκής, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τα νομοσχέδια για τις τηλεοπτικές άδειες και για το νέο θεσμικό πλαίσιο για δημόσια έργα, τα οποία σύντομα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. «Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας και όποιος θέλει πλέον να εκπέμπει θα πρέπει να πληρώσει» τόνισε και πρόσθεσε ότι το σύστημα στα δημόσια έργα «που αναπαράγει τη διαφθορά θα τελειώσει και κάποιοι θα κληθούν να δώσουν λογαριασμό».

Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών. Αφού υποσχέθηκε να δώσει «ένα τέλος στον πολιτικό σουρεαλισμό από Δευτέρα» στρέφοντας τα βέλη του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την προτροπή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να πάει σε εκλογές τόνισε: «κ. Μεϊμαράκη, ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά».