ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση Βουλή - Τσίπρας: Ξεχάστε τις εκλογές, θα εξαντλήσουμε την τετραετία (vid)

Συζήτηση Βουλή - Τσίπρας: Ξεχάστε τις εκλογές, θα εξαντλήσουμε την τετραετία (vid)

Απάντηση σε όλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές.

Αμήχανη χαρακτήρισε την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να… σοβαρευτεί.

«Κατέθεσα 13 παρεμβάσεις, που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαβαρά-Βενιζέλου στη δικαιοσύνη και εσείς αντί να σχολιάσετε κάτι εξ αυτών καταθέσατε στα πρακτικά ένα σκίτσο του Αρκά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι πετά τη μπάλα στην εξέδρα καθώς – όπως υποστήριξε – δεν είπε κουβέντα για την ταμπακιέρα, τη διαπλοκή, την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τη Siemens.

«Η πλειοψηφία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το 12-15, παρενέβη με μια σειρά από αποφάσεις που αφορούσαν τη δικαιοσύνη με κατάφορα αντιστυνταγματικές διατάξεις και άκουσα ένα μέρος της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να προκαλεί λέγοντας αυτές τις παρεμβάσεις να τις άρετε. Θα φροντίσουμε το επόμενο διάστημα με ένα νομοσχέδιο να άρουμε αυτές τις νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούσαν τη λειτουργία της δικαιοσύνης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι παρουσίασε μια εικόνα διάλυσης της οικονομίας, διάλυσης εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης η οποία δεν είναι κατά την άποψή του ένα παγκόσμιο θέμα. «Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαψεύδει πλήρως τη βασική επιχειρηματολογία της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διέλυσε τη χώρα», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί και τη συμφωνία του καλοκαιριού και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έφερε μια συμφωνία, που προβλέπει δημοσιονομική προσαρμογή και συζητάμε για μέτρα 5-6 δισ και όχι 90 δισ όπως εσείς. Οι αρχικές προβλέψεις ήταν να έχουμε μια τεράστια ύφεση και στην πραγματικότητα έχουμε σταθερότητα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «παρά τις δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες και τα capital controls, το 2015, υπερβήκαμε το στόχο σε έσοδα. Την εποχή του δικού σας succes story, είχατε για το '14 στόχο 1,5% και εμείς βρήκαμε πλεόνασμα 0,4%».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι παραφράζει συνεχώς τις δηλώσεις υπουργών με κοπτοραπτική σε συνεργασία με συγκροτήματα διαπλοκής.

Παράλληλα άφησε αιχμές για το αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές λέγοντας: «Το ζήτημα της πλειοψηφίας έχω την αίσθηση ότι δεν σας απασχολεί και τόσο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αλλεργία για την κοινωνική πλειοψηφία. Οι πλειοψηφίες όμως αποφασίζουν στις δημοκρατίες».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η ομιλία του κ. Μητσοτάκη για τη διαπλοκή ήταν ένα αναμάσημα των πρωτοσέλιδων της διαπλοκής. Των Νέων, του Βήματος, του Πρώτου θέματος. Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά της Βουλής τα σχετικά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Απαντώντας στις κατηγορίες για την πρόσληψη φίλων και συγγενών σε κυβερνητικές θέσεις, ο κ. Τσίπρας είπε: Εσείς που είχατε 52 μετακλητούς στο υπουργείο σας, είχατε προσλάβει ανθρώπους με κριτήρια ΑΣΕΠ; Αν κάποιος είναι καφετζής, μπάρμαν, ακόμη και σκουπιδιάρης είναι έντιμη δουλειά. Το να είναι λαμόγιο και να βγάζει έξω τα λεφτά, αυτή δεν είναι έντιμη δουλειά.

Αναφερόμενος στη λίστα Μπόργιανς, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι διάβασε επιλεκτικά την επιστολή στα γερμανικά. «Συνεχίζετε το παραμύθι για να καλύψετε την ολιγωρία Σαμαρά. Η ταύτισή σας είναι απόλυτη. Τον κ. Παπασταύρου συνεχίζετε να τον στηρίζετε κ. Μητσοτάκη; Είστε αμετανόητος!», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την υπόθεση εκβιαστών ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «ο άνθρωπος που διόρισε η κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Μάης, έκανε τη σύμβαση με τον Μαυρίκο. Ήρθατε να φέρετε την μεγάλη απόδειξη, ότι οι δικοί σας διόρισαν τον κ. Μαυρίκο. Έχετε "σπάσει ταμεία" κ. Μητσοτάκη. Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι ο κ. Μαυρίκος υπέγραψε συμβόλαιο με τη ΝΕΡΙΤ τον Απρίλιο 2015. Την υπογραφή στη Σύμβαση την έβαλε ο κύριος Μάης. Ποιος τον διόρισε τον κ. Μάη; Ο κύριος Φορτσάκης στις 3.11.2014. Δεν λέει κάτι αυτό; Την επόμενη φορά να είστε πιο προσεκτικός κ. Μητσοτάκη. Πρέπει σε αυτή τη ζωή να καταλάβουμε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Αν δεν θέλετε να μας αποκαλύψετε τις σχέσεις τρίτου τύπου που είχατε με τους εκβιαστές, τουλάχιστον μην προσπαθήσετε να μας κατηγορήσετε».

Στο αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Όποιος βιάζεται σκοντάφτει, δεν σας έφταναν τρεις εκλογικές ήττες; Θέλετε να υποστείτε και μια τέταρτη; Είναι χιλιοπαιγμένο το έργο. Ωραίο το παραμύθι της παρένθεσης, αλλά ο δράκος ψόφησε, έγινε κατοικίδιο, που ούτε καν νιαουρίζει. Η κυβέρνηση έχει ορίζοντας τετραετίας. Ξεχάστε λοιπόν τις εκλογές».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Σχετικές ειδήσεις