ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση 42 βουλευτών της Ν.Δ. για τους αυτοκινητόδρομους

Ερώτηση 42 βουλευτών της Ν.Δ. για τους αυτοκινητόδρομους

Αιχμές κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στην κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας αφήνουν με ερώτησή τους στους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας και Υποδομών, 42 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνουν, η επανεκκίνηση της κατασκευής μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, που διακόπηκε με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κοστίζει ακριβά στο Δημόσιο και τους φορολογούμενους.

Υπογραμμίζουν σχετικά ότι μόνον για τους τρεις αυτοκινητόδρομους (Ιονία Οδός, Ολυμπία Οδός, Κεντρική Οδός) η κυβέρνηση συμφώνησε να δώσει στους εργολάβους επιπλέον 465.000.000 ευρώ, ενώ εκκρεμεί η συμφωνία για τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου.

Τονίζουν, ταυτόχρονα, ότι «η κατάτμηση του αυτοκινητόδρομου Πύργου – Πατρών και το γεγονός ότι και τα τρία τμήματα του έργου δόθηκαν στον όμιλο Καλογρίτσα (που τυγχάνει να είναι κουμπάρος του κ. Σπίρτζη) εγείρει ζήτημα ηθικής τάξης (δεδομένης και της επικαιρότητας των τηλεοπτικών αδειών), καθώς και σημαντικά ερωτήματα για την ανάγκη και τη σκοπιμότητα κατάτμησης του έργου, που, εν τέλει, το μοναδικό αποτέλεσμα είναι ότι οδήγησε στη σημαντική αύξηση του κόστους κατασκευής του».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν τους συναρμόδιους Υπουργούς:

  • Ποιο είναι συνολικά το επιπλέον κόστος των συμφωνιών για την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων (Αιγαίου, Μορέας, Ιόνια, Ολυμπία και Κεντρική Οδός) μέχρι τον Μάρτιο του 2017; Ποια επιπλέον ποσά έχουν δαπανηθεί ή θα δαπανηθούν, βάσει των νέων συμφωνιών, για την ολοκλήρωση κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων;
  • Θα αποδοθούν ευθύνες για τις σημαντικές καθυστερήσεις στα έργα των αυτοκινητοδρόμων που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του κόστους κατασκευής τους και την περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού;

Σχετικές ειδήσεις