ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειρωνείες Φίλη κατά Βίτσα για τα F-16 – Τι απάντησε ο αναπληρωτής ΥΕΘΑ

Ειρωνείες Φίλη κατά Βίτσα για τα F-16 – Τι απάντησε ο αναπληρωτής ΥΕΘΑ

Αιχμηρή κριτική για την αναβάθμιση των F-16 δέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών-μελών της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Βίτσας υποστήριξε πως η αμερικανική πρόταση για αναβάθμιση των 123 μαχητικών F-16 ανέρχεται σε 2,404 δισ. δολάρια, προσθέτοντας όμως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, ο τελικός αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών που θα αναβαθμιστούν θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και πως το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2024 με 2025.

Σχόλια προκάλεσε η παρέμβαση του Νίκου Φίλη η οποία ερμηνεύτηκε ως ειρωνική: «Ευχαριστούμε που μας βοηθάτε να βγούμε από το πέλαγος αγνοίας. Όμως πότε θα έχουμε το τέλος της διαδικασίας; Υπάρχει μελέτη της ηγεσίας των ΗΠΑ για το σύνολο των εξοπλιστικών;» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει εκφράσει ανοιχτά τις ενστάσεις του για αυτή τη συμφωνία.

Ο κ. Βίτσας πάντως απαντώντας στον Νίκο Φίλη αποκάλυψε «στις 2 Νοεμβρίου το Αμερικανικό Κογκρέσο θα μας στείλει την αναλυτική επιστολή.

«Από εκεί και πέρα αρχίζει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση. Δηλαδή, αν θα αναβαθμίσουμε 85 ή 123. Βέβαια τα 123 θέλουν 2,4 δις δολάρια που δεν μπορούμε να διαθέσουμε. Ένα κομμάτι της διαπραγμάτευσης έχει ήδη γίνει. Αν πούμε κάτι περισσότερο θα είναι για τον αριθμό των αεροσκαφών που θα αναβαθμιστούν».

Σχετικές ειδήσεις