ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινωνικό μέρισμα: Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο

Κοινωνικό μέρισμα: Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο

Κοινωνικό μέρισμα | Ειδήσεις: Με τις ψήφους όλων των κομμάτων εκτός της Χρυσής Αυγής υπερψηφίστηκε αργά το το βράδυ της Δευτέρας (20/11/2017) το νομοσχέδιο που αφορά στο κοινωνικό μέρισμα του 2017καιαναμένεται να δοθεί στις οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες των Ελλήνων πολιτών.

«ΜΕΤΩΠΙΚΗ» ΤΣΙΠΡΑ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ - ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

Η συζήτηση στην Ολομέλεια χαρακτηρίστηκε από σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα, κυρίως, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τσίπρας: «Προτεραιότητα και χρέος να σταθούμε στο πλάι των πληγέντων από τις πλημμύρες»

«Σήμερα η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται να επικυρώσει μια πράξη βαθιάς κοινωνικής δικαιοσύνης: Τη διανομή της υπεραπόδοσης των δημοσίων οικονομικών, προς τους πολίτες», είπε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη δυτική Αττική, ο πρωθυπουργός είπε ότι «προτεραιότητα και χρέος να σταθούμε στο πλάι των πληγέντων από τις πλημμύρες», ενώ ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων.

«Θέλω να ξεκινήσω από το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης των συνεπειών της τραγωδίας στη Δυτική Αττική. Που στοίχισε τη ζωή σε 20 συνανθρώπους μας, ενώ δυστυχώς ακόμα δύο αγνοούνται. Πρόκειται για μια πρωτοφανή καταστροφή που προκλήθηκε από ένα εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως οι καταστροφικές πλημμύρες ανέδειξαν με τον ποιό τραγικό τρόπο τις εγκληματικές και ασυγχώρητες πολιτικές επιλογές δεκαετιών στον τομέα της δόμησης και της χωροταξίας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν γίνει ήδη οι ενέργειες τόσο για την αύξηση των μέτρων ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και για την διευκόλυνση των πολιτών που μέσα στην καταστροφή απώλεσαν ταυτότητες και άλλα σχετικά έγγραφα. Πρόσθεσε πως η αστυνομική παρουσία στην περιοχή ξεπερνά τους 1.200 άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε και από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται και η εξάμηνη αναστολή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

Επιπλέον, από το υπουργείο Οικονομικών δόθηκε παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων και εισφορών, τελών καθώς και παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, λόγω της φυσικής καταστροφής.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως από σήμερα θα λειτουργεί καθημερινά ειδικό ιατρείο στη Μάνδρα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

«Όταν για δεκαετίες αδιαφορείς απέναντι στη φύση, έρχεται κάποτε η στιγμή που σε εκδικείται. Και το τίμημα στην προκειμένη περίπτωση είναι μεγάλο, ο πόνος βαθύς. Οι εικόνες που αντίκρισα σοκαριστικές. Η δέσμευσή μας να σταθούμε άμεσα στο πλάι των ανθρώπων που επλήγησαν αποτελεί προτεραιότητα και χρέος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων. «Προχωρήσαμε», είπε, «στη διανομή έκτακτης, επιπλέον ενίσχυσης 5.000 ευρώ για κάθε κατοικία και 8.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση, που επλήγη.Η καταβολή αυτών των χρημάτων θα γίνει άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Και φυσικά τα ποσά αυτά θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα», σημείωσε.

«Είναι όμως άχαρο και άθλιο να προσπαθούν ορισμένοι να εξάγουν πολιτική υπεραξία. Και το λέω αυτό γιατί, για ακόμη μία φορά, όσοι πήραν το λόγο, ιδίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν επέδειξαν καμία φειδώ», είπε ο πρωθυπουργός, στρέφοντας πυρά του εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ακουσα τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει τη μια ότι έχουν συντελεστεί διαχρονικά εγκλήματα. Και την επόμενη να ξεχνάει τη λέξη που ο ίδιος τόνισε, τη λέξη διαχρονικά και να επιτίθεται για άλλη μια φορά στη κυβέρνηση και στη περιφερειάρχη, προφανώς για άλλη μια φορά, ακλουθώντας το τέμπο της σκληρής γραμμής των ΜΜΕ που τον στηρίζουν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Σας ακούω, λοιπόν, να παριστάνετε τους τιμητές και αναρωτιέμαι :
Πού ήσασταν εσείς τα χρόνια που μπαζώνονταν τα ρέματα και χτίζονταν τα αυθαίρετα στην Αττική; Τα χρόνια που οι κυβερνήσεις σας έκαναν ρουσφέτια στους δικούς τους δημάρχους; Που εγκαταστάσεις - ακόμα και δημοτικές - φύτρωναν πάνω στα ρέματα χωρίς καμία έγνοια για το φυσικό περιβάλλον και την ασφάλεια των πολιτών, Με ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού.Και μόνο προς όφελος της διατήρησης της εκλογικής πελατείας και των εξυπηρετήσεων. Που ήσασταν;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Εκτός κι αν ισχυρίζεστε ότι όλα αυτά δεν έγιναν 40 χρόνια τώρα αλλά έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση;», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να σταματήσει να προκαλεί και να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που χάθηκαν και που πλήρωσαν τα σπασμένα και τις παθογένειες δεκαετιών. Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην κοινωνική καταστροφή που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα, υπογραμμίζοντας πως «δεν αποτελεί φυσική νομοτέλεια η συνέχιση της» .

«Η χώρα, αλλάζει σελίδα, αφήνει πίσω της τη σκληρή περίοδο που την καταδίκασαν να περάσει, οι πολιτικές επιλογές δεκαετιών, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι αποτέλεσμα βούλησης, σκληρής προσπάθειας αλλά και απόλυτου σεβασμού απέναντι στον ελληνικό λαό και τις θυσίες του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για τους οικονομικούς δείκτες της χώρας είπε ότι «βρίσκονται σε ανάκαμψη και η χώρα αναμένεται να καταγράψει για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, στο τέλος του έτους. Η ανεργία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων, σε μια τριετία και 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί».

«Ο Προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 1,75%. Η χώρα ανέκτησε πρόσβαση στις αγορές, σε πρώτη φάση δοκιμαστικά, με πολύ ευνοϊκότερους όρους από το πυροτέχνημα του 2014», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του για την πορεία της οικονομίας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά με προσεκτικά βήματα για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. «Και όχι με επικοινωνιακές παράτες όπως κάνατε εσείς το καλοκαίρι του 2014 για να σκηνοθετήσετε το success story της συμφοράς». σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η χώρα, βαδίζει με σταθερό και σίγουρο τρόπο, προς την έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα. Τον Αύγουστο του 2018, και αυτή η προοπτική, αρχίζει να διευρύνει τις δυνατότητες μας ώστε να προχωρήσουμε στη βασική επιδίωξή μας από τη μέρα που βρεθήκαμε στη διακυβέρνηση αυτού του τόπου», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας, θα αποκατασταθούν οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα τα χρόνια της κρίσης.

«Τόσο πέρυσι όσο και φέτος, η απόδοση προς τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη, δείχνει έμπρακτα την κατεύθυνση και τις στρατηγικές μας στοχεύσεις. Ενός ποσού που πέρυσι ήταν 617 εκατ. , φέτος 1,4 δισ. , δηλαδή ξεπερνά αθροιστικά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτήρισε την απόδοση κοινωνικού μερίσματος ως μια πράξη δικαιοσύνης. «Έχω την εντύπωση από όσα ακούω τόσες μέρες ότι ορισμένοι έχουν στεναχωρηθεί πολύ που η οικονομία ανακάμπτει και μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Όπως ακριβώς και πέρυσι, έτσι και φέτος κάποιοι έβαλαν πλερέζες», είπε.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ και τη στάση της την προηγούμενη χρόνια είπε: «Καταψηφίσατε, μας καταγγείλατε στην Ευρώπη. Πήγατε μέχρι και στο Βερολίνο να πείτε πόσο ανεύθυνοι είμαστε. Και δηλώσατε ότι η έκτακτη ενίσχυση «θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Φέτος είναι η αλήθεια είστε πιο προσεχτικοί». δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ψηφίζετε μεν», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «αλλά μας λέτε ότι η υπεραπόδοση είναι αποτέλεσμα φοροεπιδρομής».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ορισμένες φορές είναι πολύ προκλητικό να μας κουνάτε το δάχτυλο, έχετε κάνει σημαία τη φοροεπιδρομή, αλήθεια πιστεύετε ότι ο κόσμος ξεχνάει τι κάνατε από το 2010 ως το 2015; Μέσα σε μια πενταετία, πήρατε μέτρα ύψους 65 δισ., 35 δισ. περικοπές δαπανών και 30 δισ. φόροι: Εσείς που τώρα κόπτεστε εναντίον της υπερφορολόγησης επιβάλατε 30 δισ. φόρους από το 2010 ως το Γενάρη του 2015. Γιατί μιλάτε λοιπόν εσείς για υπερφορολόγηση;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: «20 νεκροί, δύο αγνοούμενοι και δυστυχώς καμία παραίτηση»

«Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για το τι δεν κάνατε ως κυβέρνηση και πώς διαχειριστήκατε την κρίση με τις καταστροφικές πλημμύρες. από την προηγούμενη Τετάρτη», δήλωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στρέφοντας τα πυρά του εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της Περιφέρειας Αττικής ως προς την εκπόνηση των αντιπλημμυρικών έργων.

«20 νεκροί και δύο αγνοούμενοι και δυστυχώς καμία παραίτηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε την Περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου, με αφορμή προηγούμενη δήλωσή της, κατά την οποία είχε πει πως «εάν δεν ολοκληρώσω τα αντιπλημμυρικά έργα, τότε θα πάω σπίτι μου».

«Η αρμόδια περιφερειάρχης προσφεύγει στην δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός έφυγε για την Σουηδία. Ο υπουργός Υποδομών δεν έκρινε σκόπιμο να γυρίσει από την Αμερική. Δεν είστε μόνο ανίκανοι, είστε και ανάλγητοι», είπε ο κ. Μητσοτάκης, στρέφοντας τα «βέλη» του εναντίον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και λέγοντας πως ο ίδιος ήταν πάντοτε απών από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα.

«Φοβάμαι πως η τραγωδία στη δυτική Αττική δεν είναι το μοναδικό σημάδι ότι η Ελλάδα είναι μια ακυβέρνητη πολιτεία», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και επέκρινε την κυβέρνηση για τα θέματα ασφάλειας και δημόσιας τάξης, κάνοντας λόγο για «όργιο ανομίας στα Εξάρχεια», ενώ αναφέρθηκε και στο περιστατικό της εισβολής του «Ρουβίκωνα» στο χώρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Για το κοινωνικό μέρισμα: «Η κυβέρνηση πήρε πολλά από τη μία τσέπη, για να δώσει ελάχισταστην άλλη», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Δουλειά σας είναι να διεκδικείτε μικρότερα πλεονάσματα και όχι να χαίρεστε όταν τα πλεονάσματα είναι μεγαλύτερα από όσο είχατε συμφωνήσει».

«Λέτε ότι μοιράζετε 1,4 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα το κοινωνικό μέρισμα είναι τα 720 εκατομμύρια. Λέτε ότι το υπερπλεόνασμα προέρχεται απο την ανάπτυξη. Όχι μόνο δεν υπάρχει υπερπλεόνασμα λόγω ανάπτυξης αλλά υπάρχει υπερφορολόγηση επειδή πέφτετε έξω στους στόχους για την ανάπτυξη», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δηλητηριάσατε την κοινή γνώμη, καλούσατε τον κόσομο να μην πληρώνει ΕΝΦΙΑ, λέγατε στους πολίτες πως έρχεται σεισάχθεια. Και πάνω από όλα πολεμούσατε οποιαδήποτε επένδυση. Ο κ. Τσίπρας προσωπικά δεν έλεγε στους επενδυτές να μην επενδύσουν γιατί θα χάσουν τα χρήματά τους;», διερωτήθηκε - μεταξύ άλλων - ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αντί να πανηγυρίζετε για τα ελάχιστα που επιστρέφετε, ζητήστε επιτέλους συγνώμη για τα πολλά που παίρνετε από τους πολίτες. Και κυρίως ζητήστε συγνώμη από τους χιλιάδες πολίτες που καταδικάσατε στην ανεργία», είπε.

«Η ΝΔ θα ψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα γιατί οι πολίτες έχουν ανάγκη και την ελάχιστη βοήθεια», ανέφερε, τέλος, ο κ. Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Η κυβέρνηση εξοντώνει τη μεσαία τάξη

Δριμύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της νέας κεντροαριστεράς παράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά τη συζήτηση που διεξάγεται για το νομοσχέδιο επί του κοινωνικού μερίσματος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξοντώνει με σκληρή φορολογία τη μεσαία τάξη με τη δικαιολογία ότι αυτό γίνεται υπέρ των φτωχών», είπε η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε: «Με αυτήν την κυβέρνηση δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη και δεν μπορεί να μοιρασθεί δίκαια ο πλούτος για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότρητες. Οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κυνηγούν ό,τι παράγει».

Η πρόεδρος της ενιαίας Κεντροαριστεράς άσκησε δριμύτατη κριτική και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη μείωση του αφορολόγητου και πρόσθεσε πως η πρόταση για εγγυημένο εισόδημα ανήκει στη ΔΗΣΥ και όχι στη ΝΔ.

«Για κάθε δέκα ευρώ που πληρώνει ο ελληνικός λαός παίρνει αντίδωρο ένα ευρώ», επισήμανε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι οδηγεί στη φτωχοποιήση τους Έλληνες.

«Ο κ. Τσίπρας έχει κόψει συντάξεις. Επέβαλαν φόρους 2,5 δις. Έκαναν περικοπές επιδομάτων. Αυξήθηκαν οι εισφορές αγροτών. Περιέκοψαν 1,8 δισ. από τις επιχορηγήσεις για τα δημόσια νοσοκομεία, έτσι διαμορφώθηκε το κοινωνικό πλεόνασμα», δήλωσε η κ. Γεννηματά τονίζοντας ότι το κοινωνικό μέρισμα προέκυψε από την υπερφολόγηση και όχι από την ανάπτυξη.

Κατέστησε ακόμη αναγκαία την αλλαγή πολιτικής των εξοντωτικών μέτρων λιτότητας και κάλεσε την κυβέρνηση να διαμορφώσει πλεόνασμα που θα μοιράζεται δίκαια σε όλους. «Αυτό δεν μπορεί να το κάνει πράξη ο κ. Τσίπρας και δεν μπορεί να το καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης», είπε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας και στο θέμα της ανεργίας, η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενώ αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, είπε ότι «ξημερώνει μια νέα ημέρα, μια ημέρα που θα επιστρέψει η αξιοπρέπεια στους Έλληνες».

Καμμένος σε Μητσοτάκη: «Το δικό μου σπίτι είναι καθαρό, το δικό σας είναι offshore»

Μέσω Twitter απάντησε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος στα όσα του είχε καταλογίσει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα σας περιμένω στη Βουλή την Πέμπτη κ Μητσοτάκη να σας εξευτελίσω μια ακόμη φορά το δικό μου σπίτι είναι καθαρό το δικό σας είναι έδρα οφσόρ», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Κουτσούμπας: «Θα ψηφίσουμε έστω κι αυτά τα ψίχουλα που δίνετε»

«Αυτές τις μέρες έχουν περισσέψει τα συλλυπητήρια και η φραστική συμπαράσταση από όλους για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, για τα αθώα θύματα που θρηνήσαμε.Το ζητούμενο όμως είναι να στηριχτούν πρακτικά και συγκεκριμένα οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανακούφισης, αποκατάστασης των ζημιών, έκτακτη ενίσχυση για τις ανάγκες των πληγέντων», δήλωσε από την πλευρά του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι χρειάζονται να υπάρξουν άμεσα μέτρα προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς και ταυτόχρονα προστασία για τη στέγαση, σίτιση, ένδυση, να υπάρξει πάγωμα χρεών στην εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης, απαλλαγή απ' τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες, καμιά διακοπή νερού, ρεύματος, τηλεφώνου σε εργατικές λαϊκές οικογένειες, κανείς να μη χάσει τη δουλειά του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών απ' την εργασία του, να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα, ένσημα κ.λπ. Και τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, δεν καλύπτουν την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών που υπέστησαν σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας: «Πέρα από το γεγονός ότι η πείρα μας λέει, ότι παρά τις υποσχέσεις και τις διακηρύξεις για κονδύλια, αυτά όταν και εάν δίνονται, δίνονται κουτσουρεμένα και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση που δεν πιάνουν τόπο πραγματικά».

«Μην είστε τόσο σίγουροι ότι με λίγα ψίχουλα που θα πάρουν κάποιοι εργαζόμενοι και άνεργοι - και που εμείς θα συμφωνήσουμε να τα πάρουν, όπως έχουμε κάνει κι άλλες φορές άλλωστε, ακόμα και για το πιο παραμικρό- ότι θα τους κάνετε να ξεχάσουν τη βαρβαρότητα που επιδείξατε, εσείς και οι προηγούμενοι από εσάς, με τα μνημονιακά μέτρα, την τρόικα, και τον ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δεν είναι εύκολο πλέον να ξεγελαστεί κανένας με το κυβερνητικό παραμύθι για τη λεγόμενη δίκαιη ανάπτυξη, που αναμασούν καθημερινά τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πως τάχα έρχεται ανακούφιση του λαϊκού κόσμου!», σημείωσε - μεταξύ άλλων - ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Θεοδωράκης: «Όσο δεν αυξάνουμε τον πλούτο της χώρας, θα κυνηγάμε την ουρά μας»

Για διάλυση της μεσαίας τάξης μέσω της υπερφορολόγησης για να δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέρισμα έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Ανέφερε ότι «ήταν συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης και το ομολογούν υπουργοί της» και προειδοποίησε ότι με τη πολιτική αντίληψη της κυβέρνησης «σε λίγο θα έχουμε φτωχούς που θα απλώνουν το χέρι για βοήθεια και μια προνομιούχα τάξη που θα παζαρεύει με την εκάστοτε εξουσία».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιμένει στις σπατάλες του κράτους και πως δεν έχει κανένα σχέδιο για τους νέους και τους επαγγελματίες και επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού για τη θέσπιση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για όσους έχουν πληγεί από έκτακτες συνθήκες και την κρίση. «Όσο δεν αυξάνουμε τον πλούτο της χώρας θα κυνηγάμε την ουρά μας», επισήμανε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε και τη τραγωδία από τις πλημμύρες στη Μάνδρα λέγοντας «το κράτος ξύπνησε όταν είδαν τον αριθμό των νεκρών στις ειδησειογραφικές ιστοσελίδες». Άσκησε δριμεία κριτική στη περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για τις υποσχέσεις της ότι σε έξι μήνες θα είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά μέτρα. «Κατηγορούσε τον κ. Σγουρό για τον θάνατο ενός συμπολίτη μας το 2013. Τώρα ποιος έχει την ευθύνη;», είπε χαρακτηριστικά.

Λεβέντης: Θα υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα

«Ναι» στο κοινωνικό μέρισμα είπε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης εξηγώντας ότι «προσφέρουμε την ψήφο για τα θύματα της τραγωδίας που ζήσαμε αν και αμφιβάλω αν θα υπάρξει αποκατάσταση».

Ο κ. Λεβέντης αναφερόμενος στην καταστροφή στην Μάνδρα Αττικής άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν έσπευσε να κάνει έργα αντί να έρχεται να προσφέρει η βουλή οικονομική ανακούφιση.

«Αντί να βουτήξει ο υπουργός και ο πρωθυπουργός τους δημάρχους να τους ελέγξει αν κάνουν έργα ερχόμαστε τώρα να δώσουμε χρήματα για ανακούφιση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης και ρώτησε «εάν θα υπάρξει μία κυβέρνηση που να ελέγξει τους παράγοντες αντί να αναζητούνται άλλοθι από τις καιρικές συνθήκες».

Ο κ. Λεβέντης άσκησε κριτική και στους δημάρχους λέγοντας ότι «αν έχουν κάποια λεφτά αντί να πάρουν μηχανήματα παίρνουν υπαλλήλους για πελατειακές σχέσεις».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε και στην περιφερειάρχη κ. Δούρου λέγοντας «όταν πνίγονται άνθρωποι η περιφερειάρχης ψάχνει αλλού τους υπευθύνους; Δεν ψάχνει και στο γραφείο της;».

Αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι φέτος θα το ψηφίσει ενώ πέρυσι δεν το ψήφισε γιατί εκτιμούσε ότι έτσι θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση να μην ακολουθεί φορομπηχτική πολιτική. «Έρχεται ο πρωθυπουργός και λέει ότι έχει και περίσσευμα. Συνεχίστε έτσι λοιπόν», είπε με σκωπτική διάθεση ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Τέλος, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στα τελευταία περιστατικά του Ρουβίκωνα λέγοντας «Μπήκαν σε υπουργεία. Αύριο μπορεί να μπουν στο γραφείο μας. Όταν σπάνε δεν ασκούν βία; Είναι ακτιβιστές λένε. Ελπίζω να μην είναι αυτή η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Σταθάκης: Έρχονται αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Με φόντο την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι θα υπάρξει εξομάλυνση στον τρόπο υπολογισμού των ΥΚΩ, με τρόπο που θα αποτελέσει τομή και θα επηρεάσει και μεγάλη μάζα των καταναλωτών, δηλαδή εκείνων των καταναλωτών που είναι ανάμεσα στα 1.600 KW και 2.000 KW και θα επηρεάσει και τη μεσαία τάξη, δηλαδή τους καταναλωτές που είναι λίγο πάνω από τα 2.000 ΚW. Η διαφορά στην αποτίμηση των ΥΚΩ που θα έχει πλέον τη μορφή καμπύλης και όχι σκάλας, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο υπουργός, θα είναι σημαντική και θα αποτυπωθεί με μία ελάφρυνση των λογαριασμών που θα φανεί μόλις εφαρμοστεί ο νέος τρόπος αποτίμησης των ΥΚΩ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «μεγάλη αλλαγή» προετοιμάζεται και για το Κοινωνικό Τιμολόγιο. «Είναι έτοιμη η σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία κάνουμε δύο βασικές τομές. Μέχρι τώρα το Κοινωνικό Τιμολόγιο ήταν περίπου οριζόντιο. Όσοι εντάσσονταν εκεί -μόνο με κριτήριο το εισόδημά τους- είχαν περίπου μία δεδομένη τιμή με 30% έως 35% έκπτωση. Σήμερα, εισάγουμε μία δεύτερη κατηγορία που θα έχει 70% έκπτωση και αυτοί είναι όσοι έχουν δικαίωμα στο εισόδημα αλληλεγγύης. Άρα, για 400.000 νοικοκυριά που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα, δηλαδή εκείνους που λαμβάνουν εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, η έκπτωση στο ρεύμα και σε όλες τις συνεπαγόμενες μειώσεις θα φτάσει στο 70%», είπε ο κ. Σταθάκης, για να προσθέσει ότι «είναι ένα μέτρο ισχυρής στήριξης των πραγματικά κοινωνικά αδύναμων» και ένα μέτρο για την ενεργειακή φτώχεια. Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι για το Κοινωνικό Τιμολόγιο δεν θα ισχύσουν μόνο εισοδηματικά, αλλά και περιουσιακά κριτήρια.

Τσακαλώτος: Εμείς δεν θα πάμε σπίτι μας - Θα μείνουμε και θα το παλέψουμε

Η βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς δεν θα είναι από το κοινωνικό μέρισμα, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του σχεδίου νόμου που αφορά στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, σημειώνοντας ότι θα προέλθει από τον προϋπολογισμό του 2018.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι «για εμάς το μέρισμα είναι η αρχή και μέρος μιας συνολικής στρατηγικής ώστε να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια στα δημοσιονομικά».

«Είναι μέρος μιας συνολικής απάντησης στην κρίση», είπε, τονίζοντας ότι «δεν είναι ελεημοσύνη».

«Εμείς δε λέμε "τι να κάνουμε, αυτοί είναι οι περιορισμοί και επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο θα πάμε σπίτι μας". Θα μείνουμε και θα το παλέψουμε», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, υπεραμυνόμενος της πολιτικής της κυβέρνησης υπέρ της κοινωνίας.

Αναφερθείς δε στη μεσαία τάξη και την υπερφορολόγησή της, ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε την επιλογή αυτή, διότι, όπως είπε, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η ταξική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εξόντωσε τις μεσαίες τάξεις, «σε μια χώρα που έχει χάσει το 25% από το εισόδημά της, δεν έπρεπε να έχουμε προτεραιότητα την ανθρωπιστική κρίση;».

«Μη μας λέτε ότι είχαμε στόχο τη μεσαία τάξη. Τι θα κάνατε εσείς; Σωστά το κάναμε» , είπε, προσθέτοντας ότι είναι μια «ταξική πολιτική που βασίζεται όχι μόνο στους φτωχούς, αλλά και σε ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης».

«Πιάνει το κατώτερο μέρος της μεσαίας τάξης», υπογράμμισε και κατηγόρησε τα κόμματα που κυβέρνησαν επί 40 χρόνια ότι δεν έφτιαξαν ένα σταθερό πλαίσιο για τη μεσαία τάξη υπέρ της οποίας σήμερα κόπτονται.

«Έχουμε μια στρατηγική για τους εργαζόμενους, τις εργασιακές, σχέσεις, τις μεσαίες τάξεις και τη φοροελάφρυνση, αλλά έχουμε μια διαφορετική στρατηγική», εξήγησε, ρωτώντας την αντιπολίτευση: «Οι μεσαίες τάξεις τι περιμένουν από εσάς; Τους έχετε εξηγήσει τι θα κόψετε στην Υγεία, την Παιδεία;».

«Εμείς μάθαμε από τα λάθη σας. Δεν δεχθήκαμε το συμβιβασμό του Μαΐου 2015 και πήγαμε στο δημοψήφισμα», είπε, ενώ αναφερθείς στην έξοδο της χώρας στις αγορές, είπε ότι «βγήκαμε δεύτερη φορά και θα βγούμε και τρίτη. Χτίζουμε τα αποθέματα για να βγούμε χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης».

Βενιζέλος εναντίον Τσακαλώτου: Το υπερπλεόνασμα προκαλεί βλάβη στην εθνική οικονομία

venizelos

«Η σύλληψη της πολιτικής τού υπερπεονάσματος έχει προκαλέσει και προκαλεί βλάβη στην εθνική οικονομία, απολύτως συγκρίσιμη με τη βλάβη του τραγικού πρώτου εξαμήνου του 2015» τόνισε τη Δευτέρα (20/11/2017) ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια και απάντησε στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ανέφερε ότι το κοινωνικό μέρισμα διανέμενεται στο πλαίσιο της «ταξικής πολιτικής» που ασκεί η κυβέρνηση.

«Η σύλληψη του υπερπλεονάσματος δεν είναι η ταξική πολιτική. Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Είναι η απόλυτη εν ψυχρώ κυνική θυσία της προοπτικής της εθνικής οικονομίας, της δυνατότητας ανάκαμψης και ανάκτησης του χαμένου εδάφους, προς όφελος μίας καθαρά επικοινωνιακής στρατηγικής, ενός αφηγήματος πως δήθεν παίρνουμε από τους μικρομεσαίους, από τα κατάλοιπα της μεσαίας τάξης, από τα ράκη της και μοιράζουμε το υπερπλεόνασμα προς τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Ο βουλευτής υπογράμμισε, επίσης, πως πέραν του προφανούς, ότι το πλεόνασμα προέρχεται από την υπερφορολόγηση, την επιβάρυνση σε ασφαλιστικές εισφορές, το «πάγωμα» της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς την αγορά, τη δραματική περικοπή των δημοσίων επενδύσεων - ξ αιτίας της οποίας δεν γίνονται και αντιπλημμυρικά έργα- έχουμε τελικά μία κάμψη της ίδιας της δυνατότητας της οικονομίας, αλλά και παραίτηση από το εθνικό αφήγημα ότι οι υψηλοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα σε μακροπρόθεσμη βάση δεν μας αφήνουν να αναπνεύσουμε.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως αυτό γίνεται επίτηδες, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να πει ότι αποκόμισε μερικά εκατομμύρια στα χαμηλά στρώματα, τα οποία τα έχει καθημαγμένα σε μία λαϊκιστική αντίληψη και που και τα ίδια, ωστόσο, επιβαρύνθηκαν λόγω έμμεσων φόρων και των λοιπών επιβαρύνσεων που επέβαλλε αυτή η κυβέρνηση.

«Πυρά» στην κυβέρνηση - Οι θέσεις των εισηγητών

Αοριστολογίες και σκόπιμες ασάφειες ως προς τους δικαιούχους και το ύψος των χρημάτων που θα λάβουν καταλόγισαν στην κυβέρνηση οι εισηγητές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Παρά τις ενστάσεις πάντως και την κριτική τους, ξεκαθάρισαν ότι θα υπερψηφίσουν τη ρύθμιση.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακές τακτικές, τονίζοντας ότι έφερε ένα νομοσχέδιο με σκόπιμες ασάφειες για το πώς, πόσους και σε ποιους θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα.

Ο κ. Κουτσούκος, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του, παρά τις ενστάσεις που έχει, θα υπερψηφίσει την ρύθμιση με το κοινωνικό μέρισμα, που όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι το ένα δέκατο από τη μείωση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων που πήρε η κυβέρνηση από τους Έλληνες πολίτες». «Τα 18 δισ. ευρώ των πλεονασμάτων που λέτε ότι είχατε τα τρία χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βγήκαν από τα μέτρα του 3ου και 4ου μνημονίου. Δεκαεφτά φόροι και 27 περικοπές. Αυτό είναι το κατόρθωμα σας. Δεν κάνετε λοιπόν ταξική πολιτική, αλλά επιβάλλεται ένα σύστημα εισφορών, και πανηγυρίζετε για δήθεν ανάπτυξη ενώ πέφτουν τα εισοδήματα», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, επέμεινε ότι η ρύθμιση είναι αόριστη, ατελέσφορη και προβληματική ενώ σημείωσε ότι όταν ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλαγε για ματωμένο κοινωνικό μέρισμα που έδινε τότε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Τέλος ο κ. Κουτσούκος αναφερόμενος στις τραγικές συνέπειες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα καταλόγισε ευθύνες στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου ενώ έκανε λόγο για «πρεμούρα της κυβέρνησης να την προστατέψει».

«Στην ουσία η κυβέρνηση δίνει ένα χαρτζιλίκι από αυτά που έκλεψε από τον ελληνικό λαό», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακά ανάλγητη κυβέρνηση». Όπως είπε, σκόπιμα αφήνει αδιευκρίνιστο για το ποίοι και πόσοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα, για να ρίξει στάχτη στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έκανε λόγο για «αγριότητα μιας διαχρονικής ταξικής πολιτικής» που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις με στόχο την αύξηση του κέρδους του κεφαλαίου και την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.

Αναφερόμενος στη τραγωδία της Μάνδρας τόνισε ότι αποκάλυψε την τραγική έλλειψη των υποδομών και την περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωποι από τις πολιτικές που εφαρμόζονται ενώ έκανε λόγο και για εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης.

Ο κ. Κατσώτης κατηγόρησε τη κυβέρνηση για προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης και πως κόπιμα δεν αποσαφηνίζει στο νομοσχέδιο ούτε τον αριθμό των δικαιούχων ούτε το ύψος του μερίσματος που θα πάρουν.λησε ακόμα για θρασύτατη κυβερνητική προσπάθεια σε ότι αφορά την επιδότηση για τη ΔΕΗ ενώ υποστήριξε ότι αυτή η φορομπηχτική πολιτική που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες ανατρέπεται μόνο μέσα από αγώνες της εργατικής τάξης.Για επιβεβλημένη οικονομική ενίσχυση σε κοινωνικές ομάδες και πολίτες που έχουν πληγεί από τη κρίση, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης. «Η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε αίολα. Οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ανάκαμψη. Το κλίμα στην οικονομία μετά την 3η αξιολόγηση είναι θετικό. Προχωρούμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», υποστήριξε.

Επίσης αναφέρθηκε στις τραγικές συνέπειες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα, τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη να δοθούν απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτηματικά που υπάρχουν», προσθέτοντας ωστόσο ότι, είναι διαχρονικές οι ευθύνες για τη κακή διαχείριση του περιβάλλοντος.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης έκανε λόγο για κοροϊδία της κυβέρνησης η οποία όπως είπε παίρνει άριστα στη προπαγάνδα, το λαϊκισμό και τη δημαγωγία ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποσπασματικό και αόριστο.

«Το μαύρο του παρουσιάζεται άσπρο. Στους επόμενους 12 μήνες θα τους πάρετε αυτά που τους δώσατε. Δημιουργείτε οικονομικά ανάπηρους πολίτες για να εξαρτώνται από την πολιτική σας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

«Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες όχι γιατί είναι σωστά μελετημένο αλλά γιατί είναι «κάτι», σε μια εποχή που οι πολίτες δοκιμάζονται», επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. «Η πολιτική αυτή δεν είναι ταξική αλλά τοξική», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το υπερπλεόνασμα για το οποίο περηφανεύεται η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης».

Σχετικές ειδήσεις