ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική Novartis: Πολάκης – Αυτή είναι η «πονηρή» διάταξη του Άδωνι (vid)

Προανακριτική Novartis: Πολάκης – Αυτή είναι η «πονηρή» διάταξη του Άδωνι (vid)

«Θα πάει κανείς φυλακή; Έχετε στοιχεία; Μην κάνετε πίσω» λέει ο κόσμος για το σκάνδαλο Novartis στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο οποίος άνοιξε με αυτόν τον τρόπο την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η Βουλή σήμερα συζητά για την κορυφή ενός από τα τρία παγόβουνα στα οποία προσέκρουσε και βούλιαξε η χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν συμψηφιστούν τα σκάνδαλα του «μαύρου χρήματος» στην υγεία, των Ολυμπιακών Αγώνων και της Siemens, τότε βγαίνουν τα 340 δισ. του χρέους.

«Το σκάνδαλο της Novartis είναι παγκόσμιο, αλλά έχει μια ιδιαίτερη ελληνική πτυχή. Μία υψηλή τιμή εδώ, μεταφραζόταν σε υψηλές τιμές αναφοράς σε άλλες χώρες. Τρώγαμε ένα ψέμα επί μία δεκαετία ότι παίρναμε τις 3 χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης. Κολοκύθια με τη ρίγανη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

Επίσης, χαρακτήρισε «τεράστιο έγκλημα για τη χώρα» το γεγονός ότι δεν είχε γίνει ποτέ –μέχρι το 2017- διαπραγμάτευση μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων και των φαρμακευτικών εταιρειών. «Έτσι οι φαρμακευτικές είχαν το "λίπος" για να εκμαυλίζουν το ιατρικό δυναμικό για να αυξήσουν τη συνταγογράφηση» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Προηγουμένως είχε αναφέρει ότι «το παράθυρο των υπερτιμολογήσεων άνοιξε το 2001 με νόμο για τις προμήθειες. Πώς θα διασφαλιζόταν η ομαδική τύφλωση;». «Με πολιτική οργάνωση στήθηκε αυτό το παραμύθι, το επιτρέπει μια πολιτική απόφαση» υποστήριξε φέρνοντας ως παράδειγμα το συνολικό τζίρο της Novartis: το 2006 ήταν 341 εκατ. ευρώ και το 2009 ήταν 596 εκατ. ευρώ. «Μήπως συνέβαλε η ιστορία με τα εμβόλια και το μοριακό έλεγχο του αίματος;» διερωτήθηκε.

Απαντώντας στο επιχείρημα του Άδωνι Γεωργιάδη, ότι μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη ως υπουργός Υγείας, ο Παύλος Πολάκης τόνισε ότι «φόρτωσε τη διαφορά στους ασθενείς» με την εκτόξευση της συμμετοχής των ασφαλισμένων. «Δεν πειράξατε ούτε μισή τρίχα από το μηχανισμό που παρήγαγε τις υπερτιμολογήσεις» είπε.

Μάλιστα, έκανε λόγο για μια «πονηρή» διάταξη που πέρασε ο κ. Γεωργιάδης, αλλάζοντας την αντίστοιχη ρύθμιση Λοβέρδου και μειώνοντας τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή νέων φαρμάκων στη λίστα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τη διάταξη του κ. Γεωργιάδη, του Σεπτεμβρίου του 2013, ένα καινούριο φάρμακο για να μπει στη θετική λίστα θα έπρεπε να αποζημιώνεται στα 2/3 των χωρών που κυκλοφορεί. Τη διάταξη αυτή την απέσυρε μέσα σε έξι μήνες, τον Απρίλιο του 2014, και σε αυτό το διάστημα μπήκαν στο σύστημα 14 νεά φάρμακα της Novartis, σύμφωνα με τον κ. Πολάκη.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «ντροπή, αίσχος και ελεεινότητα» την αναφορά του Άδωνι Γεωργιάδη στο θάνατο της 4χρονης Μελίνας, στο νοσοκομείο του Ηρακλείου μιλώντας για συγκάλυψη με δάκτυλο Πολάκη.

Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία του Παύλου Πολάκη στη Βουλή

Σχετικές ειδήσεις