ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική Novartis: Άδωνις Γεωργιάδης – «Μιλημένοι οι μάρτυρες» της δικογραφίας (vid)

Προανακριτική Novartis:  Άδωνις Γεωργιάδης – «Μιλημένοι οι μάρτυρες» της δικογραφίας (vid)

Συκοφαντία χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, τις κατηγορίες που του αποδίδονται σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

«Για τους πολιτικούς υπάρχει μάλλον τεκμήριο ενοχής και όχι αθωότητας στην ελληνική κοινωνία» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης στην αρχή της ομιλίας του, σχολιάζοντας τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση. «Διαφωνώ με την παραγραφή της απιστίας, προφανώς το επιλέξατε για τον κ. Κουρουμπλή» δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε να επικαλεστεί το νόμο Καστανίδη και να δικαστεί, «να μην κρυφτώ πίσω από καμιά παραγραφή» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα εφημερίδων τα οποία τον κατηγορούν για προνομιακή τιμολόγηση σε φάρμακα της Novartis, απευθύνθηκε στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τον οποίο θεωρεί έντιμο άνθρωπο όπως είπε, και τον ρώτησε: «Εσείς βγάζετε τις τιμές των φαρμάκων ή οι αρμόδιες επιτροπές» για να δείξει ότι ο ίδιος δεν έφερε ευθύνη για τα δελτία τιμών.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «μιλημένους μάρτυρες», που όσα είπαν έπρεπε να ταιριάζουν με το κατηγορητήριο το οποίο ήθελε να παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Ως προς την κατηγορία ότι εκταμίευσε 65 εκατ. ευρώ για την πληρωμή χρεών του δημοσίου προς τη Novartis, με αντάλλαγμα 2 εκατ. ευρώ για τον ίδιο, που του αποδίδει προστατευόμενος μάρτυρας, ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε αναλυτικά τις πληρωμές προς την εταιρεία. Μάλιστα, τις πληρωμές είχε τυπώσει σε μέγεθος… αφίσας και είπε «το έχω φτιάξει με μεγάλους αριθμούς για τον κ. Πολάκη».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, δεν υπήρξε πληρωμή 65 εκατ. ευρώ προς τη Novartis στις ημερομηνίες που αναφέρει ο μάρτυρας. «Άρα πήρα 2 εκατ. εγώ και 1 εκατ. ο Στουρνάρας για 65 εκατ. ευρώ που δεν έχει εισπράξει» η εταιρεία. Πρόσθεσε δε, ότι κατά τη θητεία του ο τζίρος της Novartis ήταν στα πιο χαμηλά επίπεδα.

Η δεύτερη κατηγορία που του αποδίδεται είναι σχετικά με το «Harvard Project», δηλαδή ότι «ο Σαμαράς και ο Γεωργιάδης πληρώνονταν για να βάλουν τα νέα φάρμακα της Novartis στο δελτίο τιμών» όπως είπε. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι τα Δελτία Τιμών Φαρμάκων τότε ήταν αρμοδιότητα του υφυπουργού Υγείας, Αντώνη Μπέζα. «Ο κ. Μπέζας είχε την αρμοδιότητα του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων για το οποίο κατηγορούμαι. Εκείνος το υπέγραψε. Το ξεκαθαρίζω, ωστόσο, ότι αυτό το δελτίο δεν είχε τίποτα κακό». Όπως ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επί υπουργίας του η Novartis ήταν στην 71η θέση της λίστας με τα νέα φάρμακα, ενώ – όπως είπε - ο νυν υπουργός Υγείας έχει βάλει συνολικά 14 φάρμακα της ίδιας εταιρείας.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης έκανε αναφορά στο θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, η οποία κατέληξε μετά από χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Ηρακλείου, καταγγέλλοντας πως το ΣΕΥΥΠ και η γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης κ. Παπασπύρου συγκαλύπτουν την αποκάλυψη της αλήθειας στην υπόθεση, λόγω εμπλοκής συγγενούς του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή

Δείτε στο Liveblog του Newsbomb.gr τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την υπόθεση Novartis

Σχετικές ειδήσεις