ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Καστοριά γιορτάζει τα «Ραγκουτσάρια»

Η Καστοριά γιορτάζει τα «Ραγκουτσάρια»

Ο Δήμος Καστοριάς ενόψει του τριημέρου των Καστοριανών Ραγκουτσαριών 2012, πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων οι οποίες έχουν ως εξής:

1η ημέρα, 6 Ιανουαρίου, Θεοφάνια.

Ο Αϊ-Βασίλης μοιράζει δώρα σε όλα τα παιδιά μετά από τον αγιασμό των υδάτων προσφορά του Δήμου Καστοριάς και του συλλόγου «Φίλων Καστοριανού Καρναβαλιού "ΤA ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ"». Ξεκινάει από την πλατεία Δαβάκη και στη συνέχεια διασχίζει την οδό Μητροπόλεως, συνοδευμένος από χαρούμενους ρυθμούς παραδοσιακής λαϊκής μπάντας και προσφέρει δώρα και Καστοριανό κρασί σε όσους συναντά.

Στη συνέχεια και ώρα 16:00 στο Δημαρχιακό Μέγαρο γίνεται η έναρξη του καρναβαλιού από τη Δημοτική αρχή μαζί με δημότες και επισκέπτες-τουρίστες, με τη συνοδεία πολλών μουσικών χάλκινων οργάνων. Το «μπουλούκι» κατευθύνεται από την οδό Μητροπόλεως και καταλήγει στην πλατεία Ομονοίας.

Τα "μπουλούκια" από νωρίς το απόγευμα, ξεχύνονται σε όλους τους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης, με ζωντανή μουσική από λαϊκές ορχήστρες σε Καστοριανούς παραδοσιακούς ρυθμούς και ξέφρενο αδιάκοπο χορό.

2η Ημέρα, 7 Ιανουαρίου, Αϊ-Γιαννιού.

Από νωρίς το μεσημέρι το σκηνικό της προηγούμενης μέρας, όσο αφορά τα "μπουλούκια", επαναλαμβάνεται σε ακόμη πιο έντονο ρυθμό. Όλη η πόλη χορεύει στους γνωστούς πια ρυθμούς. Επί πλέον σήμερα "μπουλούκια" από μικρούς και μεγάλους επισκέπτονται φιλικά σπίτια και σπίτια από εορτάζοντες που είναι ανοιχτά στις απρόσμενες επισκέψεις των μεταμφιεσμένων και τηρούν το έθιμο.

3η Ημέρα, 8 Ιανουαρίου, Πατερίτσα.

Η αποκορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων γίνεται την ημέρα αυτή με την μεγάλη παρέλαση στην οδό Μητροπόλεως (Τσαρσί) με ώρα έναρξης 13:00. Η διαδρομή που ακολουθούν οι παρέες είναι, Δημαρχιακό Μέγαρο, οδός Μητροπόλεως και μέσω της πλατείας Ομονοίας, καταλήγουν στην πλατεία «Ντολτσό».

Ο Δήμος Καστοριάς και οι Καστοριανοί υπόσχονται σε όλους ένα ξέσπασμα χαράς, κεφιού και γλεντιού.

Επίσης, o Δήμος Καστοριάς πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων καρναβαλιού και στον ευρύτερο νεοσύστατο Καλλικρατικό Δήμο.

Συγκεκριμένα:

• Τοπική Ενότητα Κλεισούρας «Αραγκουτσάρια». Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012 μπουλούκια καρναβαλιστών, ώρα έναρξης 10:00 π.μ.

• Τοπική Ενότητα Κορησού «Σούρβα». Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011 μπουλούκια καρναβαλιστών, ώρα έναρξης 19:00. Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012 μπουλούκια καρναβαλιστών, ώρα έναρξης 19:00. Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012 παρέλαση καρναβαλιστών, ώρα έναρξης 15:00.

• Τοπική Ενότητα Λιθιάς «Σούρβα». Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012 μπουλούκια καρναβαλιστών, ώρα έναρξης 11:30π.μ. Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012 παρέλαση καρναβαλιστών, ώρα έναρξης 15:00.

• Τοπική Ενότητα Μαυροχωρίου. Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012 παρέλαση καρναβαλιστών, ώρα έναρξης 14:00.

• Τοπική Ενότητα Τοιχιού. Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012 παρέλαση καρναβαλιστών, ώρα έναρξης 14:00.