ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλούσιο το φετινό πρόγραμμα του Ηρωδείου

Πλούσιο το φετινό πρόγραμμα του Ηρωδείου

Ένα πλούσιο πρόγραμμα με πολύ μπαλέτο, συναυλίες αγαπημένων συνθετών και τραγουδιστών, καθώς και ενδιαφέρουσες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις πλαισιώνουν τις φετινές εκτός Φεστιβάλ Αθηνών εκδηλώσεις του Ηρωδείου, που θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 9 Οκτωβρίου 2014.

Τα παραπάνω «μεταφράζονται» σε ονόματα γνωστών καλλιτεχνών, όπως των Ζμπίγκνιου Πράισνερ, Βανέσα Μέι, Λουθ Κασάλ, Διονύση Σαββόπουλου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σταύρου Ξαρχάκου, Μαργαρίτας Ζορμπαλά, Γιώργου Νταλάρα, καθώς και περίφημων μπαλέτων, όπως των Μαριίνσκι (πρώην Κίροφ) και Γκριγκορόβιτς, αλλά και του «δικού» μας χορευτικού συγκροτήματος «Δόρα Στράτου».

Πιθανή είναι επίσης η παρουσία της θρυλικής μπαλαρίνας Μάγια Πλισέτσκαγια για τον εορτασμό των 90στών γενεθλίων της, καθώς έχει προσκληθεί από τους διοργανωτές του «Gala μπαλέτου», στις 23 Σεπτεμβρίου, σε μια παράσταση αφιερωμένη σε εκείνη.

Οι εκδηλώσεις πήραν το «πράσινο φως» από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που συζήτησαν πρόσφατα τις αιτήσεις παραχώρησης, εγκρίνοντας 27 και απορρίπτοντας έξι, όπως εξάλλου είχε ήδη κάνει η αρμόδια επιτροπή.

Συγκεκριμένα, έργα του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι θα έχουν για άλλη μια φορά την τιμητική τους, καθώς θα «ανοίξουν» τις εκδηλώσεις στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου -μάλιστα στις 2/9 η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης «συμπράττει» με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος για πρώτη φορά εμφανίζεται στο Ηρώδειο- ενώ οι δύο συναυλίες στις 24 και 25/9 είναι αφιερωμένες σε έργα Χατζιδάκι γραμμένα για τον κινηματογράφο και ένα ανέκδοτο.

Τα Μαριίνσκι (πρώην Κίροφ), που παρουσιάζουν τη «Λίμνη των κύκνων» στις 7/9, είναι τα πρώτα μπαλέτα που θα εμφανιστούν, για να ακολουθήσουν στις 8, 9 και 10/9 οι παραστάσεις «Σπάρτακος» και «Ζιζέλ» από τα μπαλέτα Γκριγκορόβιτς, με τη συμμετοχή ζωντανής ορχήστρας και χορωδίας.

Η Ισπανίδα χορεύτρια φλαμένκο και χορογράφος Sara Baras θα παρουσιάσει στις 15/9, σε παγκόσμια πρεμιέρα, την τελευταία παραγωγή της, εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, με τίτλο «Μέδουσα», ενώ το γκαλά μπαλέτου με τους καλύτερους χορευτές του κόσμου, τους οποίους επέλεξε η Μάγια Πλισέτσκαγια, θα περιλαμβάνει έργα και ρόλους που έχει ερμηνεύσει η ίδια, όπως Δον Κιχώτης, Ραϊμόντα, Σπάρτακος, Καρυοθραύστης, Κάρμεν κ.ά.

Οι 50 χορευτές από το συγκρότημα «Δόρα Στράτου» στις 28/9, που συμμετέχουν στην ειδική παράσταση της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης (σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη και σκηνικά Γιάννη Μετζικώφ) και η οποία βασίζεται στα τρία λαϊκά έργα του συνθέτη «Διόνυσος», «Ασίκικο Πουλάκη» και «Πικροσάββατα», συμπληρώνουν, μαζί με το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα του Αζερμπαϊτζάν, μια μέρα πριν (29/9), το πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης στις 16/9 η μουσική παράσταση «Αρμαγεδδών» από τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Αντώνη Μιτζέλο, ένα μουσικό έργο του θρυλικού συγκροτήματος «Τερμίτες», που τότε δεν είχε ολοκληρωθεί. Στην παράσταση θα συμμετέχει βυζαντινή χορωδία, παραδοσιακή λαϊκή ορχήστρα και συμφωνική ελληνικών λαϊκών οργάνων.

Διαβάστε επίσης: Τα τελικά αποτελέσματα σε Δήμους και Περιφέρειες
Δείτε εδώ

«Ο Σωσίας»: Προβάλλεται στους κινηματογράφους