ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιστέρη: «Δεν πιστεύω ότι ο τάφος στην Αμφίπολη έχει συληθεί»

Περιστέρη: «Δεν πιστεύω ότι ο τάφος στην Αμφίπολη έχει συληθεί»

«Δεν πιστεύω ότι ο τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί», δήλωσε σήμερα το πρωί η υπεύθυνη αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκε το χώρο των ανασκαφών, καθώς, όπως τόνισε, οι ογκώδεις πέτρες της εισόδου προστάτευσαν το μνημείο.


Η αρχαιολόγος μίλησε -για πρώτη φορά από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά-, σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκε την είσοδο της ανασκαφής και ανέφερε πως το λιοντάρι, ο περίβολος και οι Σφίγγες δείχνουν πως πρόκειται για ένα οικουμενικό μνημείο.

«Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος τάφος ούτε στην Ελλάδα, ούτε στα Βαλκάνια», τόνισε. «Παλεύουμε για να γίνει σωστή δουλειά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος, ίσως και ένας μήνας. Σήμερα αφαιρούμε πέτρες, συντηρούμε και σκάβουμε. Δεν είμαστε πολλοί αλλά είμαστε καλοί. Είναι δικαίωση για μένα και την ομάδα μου».

Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά επιβεβαίωσε ότι η περίβολος του ταφικού μνημείου είναι έργο του Δεινοκράτη, όπως και ο τάφος, και χρονολογούνται το 325-300 π.Χ., ενώ διέψευσε τις πληροφορίες περί τριών τάφων, κρυμμένων πίσω από την είσοδο, λέγοντας πως πρόκειται για "παραφιλολογία".

Σε ερώτηση εάν έχουν βρεθεί τα κεφάλια των Σφιγγών, η αρχαιολόγος απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι «τα κεφάλια είναι ένθετα, άρα το πιθανότερο είναι να βρίσκονται πίσω».

Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής ευρήματα, σημείωσε: «Ήδη έχουμε τα σκαλοπάτια, το δάπεδο και τον τοίχο σφράγισης, ο οποίος είναι πολύ στέρεος και πρέπει σιγά σιγά να τον αφαιρέσουμε και να βρούμε όλη την πρόσοψη. Οι Σφίγγες φαίνονται, η μία και το ένα μέρος της άλλης, γιατί έχουν αφαιρέσει κάποιες πέτρες στα ρωμαϊκά χρόνια και δεν μπόρεσαν να πάνε μακριά με έναν τέτοιο τοίχο σφράγισης»

Διατύπωσε δε, την εκτίμηση πως «είναι δύσκολο να έχει συληθεί ένας τέτοιος τάφος», τονίζοντας παράλληλα πως απαιτείται μεγάλη προσοχή. «Είμαστε σαν τους χειρουργούς. Πάμε σιγά σιγά. Η ανασκαφή θα μας δείξει τι έχουμε μέσα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, η κυρία Περιστέρη είχε εκδώσει δελτίο Τύπου με το οποίο ζητούσε ευγενικά από όλους να κάνουν υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική εν εξελίξει αρχαιολογική ανασκαφή που πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η υπηρεσία μας θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου φορέα μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση της ανασκαφής που διεξάγεται ήδη».

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Τι μαρτυρούν τα νέα ευρήματα των αρχαιολόγων

Η Αμφίπολη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά της

Κ. Τασούλας: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον τάφο της Αμφίπολης

Αποκαλύφθηκαν εξ’ ολοκλήρου οι Σφίγγες στην Αρχαία Αμφίπολη