ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Διθυραμβικά σχόλια για τις Καρυάτιδες από τα ξένα ΜΜΕ

Αμφίπολη: Διθυραμβικά σχόλια για τις Καρυάτιδες από τα ξένα ΜΜΕ

Το θέμα της ανακάλυψης των δύο περίτεχνων Καρυάτιδων στον τάφο της Αμφίπολης απασχολεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Σύσσωμος σχεδόν ο διεθνής Τύπος αναφέρεται στις Καρυάτιδες με διθυραμβικά σχόλια, ενώ την ίδια στιγμή γνωστός αιγυπτιολόγος υποστηρίζει πως ο τάφος ανήκει στην μητέρα του μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα.

Η αυστραλιανή εφημερίδα The Age κάνει λόγο για ιδιαίτερης αξίας ευρήματα με τις Καρυάτιδες να αποτελούν, μέχρι στιγμής, το πιο σημαντικό κομμάτι αυτού του τάφου. Το επίσης αυστραλιανό δίκτυο ABC σημειώνει: «οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν την ομορφιά των δύο Καρυάτιδων. Με μια συμβολική κίνηση των χεριών προσπαθούν να αποκρούσουν τους πιθανούς εισβολείς του τάφου».

Το κινεζικό πρακτορείο Xinhua σημειώνει: «ανακαλύφθηκαν δύο πανέμορφες Καρυάτιδες σαν και αυτές που βρίσκονται στην Ακρόπολη. Ο τύμβος είναι φανερό πως κρύβει και άλλα μυστικά», ενώ την είδηση φιλεξενούν και οι Japan Times.

Το γαλλικό πρακτορείο AFP σημειώνει με τη σειρά του: «Ο πυρετός ανεβαίνει μετά την ανακάλυψη των εντυπωσιακών Καρυάτιδων. Μένει να φανεί αν αυτός ο τάφος είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή κάποιου άλλου σημαίνοντος προσώπου».

Τα καναδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για ευρήματα που σηματοδοτούν ότι η αρχαιολογική σκαπάνη βρίσκεται κόντρα στην αποκάλυψη του τάφου ενός, μεγίστης σημασίας, προσώπου, ενώ σημειώνουν ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο τάφο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα. Σε άλλα σημεία των ανταποκρίσεων επισημαίνεται πως σχεδόν αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς ο Μακεδόνας στρατηλάτης τάφηκε κατ' αρχήν στην Μέμφιδα και μεταφέρθηκε αργότερα στην Αλεξάνδρεια, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος. Στα ρεπορτάζ τονίζεται τέλος πως το πιθανότερο είναι ο τάφος να ανήκει σε στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη γυναίκα του Ρωξάνη ή στη μητέρα του Ολυμπιάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Η βρετανική Telegraph κάνει λόγο για μια νέα σημαντική ανακάλυψη στην Αμφίπολη, ενώ κάνει ιδιαίτερα μνεία στις γραμμές των Καρυάτιδων και τη αρχιτεκτονική σχέση που έχουν με τις σφίγγες της εισόδου του τύμβου.

Η αμερικανική Voice of America γράφει ότι «είναι μια μέγιστη ανακάλυψη αυτή της Αμφίπολης».

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Τι δείχνουν και τι... κρύβουν οι Καρυάτιδες

Αμφίπολη: Στο επίκεντρο του καναδικού Τύπου οι Καρυάτιδες