ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Θα αποκαλυφθεί ποτέ η ταυτότητα του νεκρού;

Αμφίπολη: Θα αποκαλυφθεί ποτέ η ταυτότητα του νεκρού;

Βέβαιος για την σύληση του ταφικού μνημείου εμφανίστηκε ο καθηγητής αρχαιολογίας Παναγιώτης Φάκλαρης, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ταυτότητα του νεκρού θα αργήσει να αποκαλυφθεί.

Οι αρχαιολόγοι περιμένουν να ανακαλύψουν τα ευρήματα εκείνα που θα δείξουν την ταυτότητα του νεκρού του τάφου, όμως και για αυτό το δεδομένο ο κ. Φάκλαρης είναι φειδωλός και εξηγεί κάτι που δεν έχουμε σκεφτεί: «Είναι πιθανό να βρεθεί το όνομα του νεκρού, ή των νεκρών, είναι πιθανό να γνωρίζουμε, όμως μπορεί να μην ξέρουμε ποιος είναι, άλλωστε θυμίζω ότι τάφος ιστορικού προσώπου δεν έχει βρεθεί ακόμη στην Ελλάδα».

Τα σενάρια για τον Μ. Αλέξανδρο

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Φακλάρης ως προς τον "ένοικο" του τάφου της Αμφίπολης και απέκλεισε το ενδεχόμενο στο ταφικό μνημείο να βρίσκονται τα οστά του Μεγάλου Αλέξανδρου ή κάποιος από την οικογένεια του στρατηλάτη.

amfnew 652 355

Τι «θησαυρούς» κρύβει το ταφικό μνημείο;

Αναφορικά με τα πολυτελή αντικείμενα που έκλεβαν οι τυμβωρύχοι ανά εποχές, αυτά είναι πολλά, καθώς συνήθιζαν να στολίζουν τον νεκρό με αντικείμενα αξίας.

"Υπάρχουν πολλά που από παράδοση συνόδευαν τον νεκρό στον τύμβο όπου θαβόταν, όπως, για παράδειγμα, χρυσή λάρνακα για να μπαίνουν τα οστά, ασημένια αντικείμενα, που αρκετά έχουν βρεθεί σε άλλους αρχαίους τάφους, περίτεχνα κεντημένο ύφασμα που έβαζαν στην οροφή του τάφου και άλλα, όμως αυτά τα έπαιρναν οι αρχαιοκάπηλοι διότι γνώριζαν την αξία τους και ότι θα βρουν σπάνια αντικείμενα αξίας στον τάφο ενός νεκρού", είπε ο Παναγιώτης Φάκλαρης, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

«Το συμπέρασμα δεν ξέρω πότε θα βγει είναι θέμα μελέτης όλων των στοιχείων της ανασκαφής», επισήμανε ο αρχαιολόγος στο τέλος της συνέντευξης, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι η μελέτη αυτή μπορεί να πάρει μήνες έως και χρόνια.

a097d870-cc43-4fcd-b542-2c1ac4a3993f

Οι φόβοι για την στατικότητα του τρίτου θαλάμου

Oι ειδικοί της ομάδας των ανασκαφών στο λόγο Καστά δεν άναψαν το πράσινο φως για την άμεση συνέχιση της ανασκαφής προς το εσωτερικό του τάφου.
Αυτό γιατί διαπίστωσαν ότι το μνημείο βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Τα πετρώματα έχουν υποστεί μεγάλες φθορές με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η στατικότητα του κτηρίου.

Τώρα θα πρέπει πρώτα να γίνει η στήριξη του μνημείου, να τοποθετηθούν ειδικές δοκοί στήριξης της οροφής και των τοίχων και στη συνέχεια να επιχειρηθεί συνέχιση της ανασκαφής προς το εσωτερικό.

Οι αρχαιολόγοι, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού την Κυριακή, μπήκαν στον τρίτο θάλαμο του τάφου την Παρασκευή από μια οπή στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο. Από την πρώτη παρατήρηση του χώρου που έκαναν διαπίστωσαν τα εξής:

Η θόλος του θαλάμου δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας

Oi θολίτες στην περιοχή της στέψης της θόλου παρουσιάζουν άνοιγμα αρμών, σε ικανό βάθος, από την εσωτερική επιφάνειά της.

Στο σύνολο σχεδόν των θολιτών παρατηρούνται ρηγματώσεις

Σε εκτεταμένες περιοχές, και στις δύο πλευρές της στέψης, διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια μάζας του υλικού.

Στο ορατό τμήμα των κατακόρυφων τοίχων περιμετρικά έχουν αποκολληθεί τμήματα από τους μαρμάρινους ορθοστάτες (εντοπίστηκαν πεσμένα στο χώμα, φωτογραφήθηκαν, αριθμήθηκαν και περισυνελέγησαν).

Το χώμα στο εξωτερικό του τύμβου άσκησε πιέσεις στον τάφο

9c0b692a4747971824f71f76d41bec81 XL

Ο πόλεμος των αρχαιολόγων

Μετά την αποκάλυψη και του τρίτου θαλάμου, όπου επίσης επικρατεί το κόκκινο χρώμα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν αμφιβολίες για τη χρονολόγηση του αρχαίου τάφου, λέγοντας ότι μπορεί να κατασκευάστηκε ακόμη και τρεις αιώνες αργότερα απ' την εκτίμηση της ομάδας της κ. Περιστέρη που διενεργεί την ανασκαφή.

Οι Σφίγγες που δεν υπάρχουν σε άλλο μακεδονικού τύπου τάφο, οι δύο κόρες, οι λεγόμενες Καρυάτιδες στον επόμενο θάλαμο, οι οποίες είναι επίσης πρωτοφανείς για μακεδονικού τύπου μνημείο, σε συνδυασμό με την έλλειψη ζωγραφικών παραστάσεων που αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό στο εσωτερικό των μακεδονικών τάφων που αποκαλύφθηκαν στη Βεργίνα κάνουν πολλούς να μιλούν για μνημείο που δεν είναι ένας μακεδονικός τάφος.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Ψάχνοντας τον ένοικο