ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη - Ρωμιοπούλου: «Ο τάφος δεν είναι μακεδονικός»

Αμφίπολη - Ρωμιοπούλου: «Ο τάφος δεν είναι μακεδονικός»

Νέα ένσταση γύρω από την χρονολόγηση του τάφου της Αμφίπολης τοποθετεί το μνημείο χρονικά στο μέσου του 3ου αιώνα π.Χ.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ξεκαθάρισε χθες ότι δεν αμφισβητείται η χρονολόγηση της ανασκαφικής ομάδας της κ. Περιστέρη, ότι δηλαδή ο Τάφος της Αμφίπολης χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., δηλαδή στο 325-300 π.Χ. την εποχή αμέσως μετά τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η επίτημη διευθύντρια κλασσικών αρχαιοτήτων Αικατερίνη Ρωμιοπούλου, όμως, που έχει μεγάλη ανασκαφική εμπειρία από την μακεδονική γη, θεωρεί πως οι Καρυάτιδες δεν είναι ρωμαϊκής εποχής, όπως υποστηρίζει η Όλγα Παλαγγιά, αλλά ούτε ακριβώς και του 4ου αι. π.Χ. Η ομορφιά αυτών των αγαλμάτων προκαλεί δέος, όπως η ίδια δηλώνει, εξηγώντας πως η τέχνη της ρωμαϊκής εποχής διακρίνεται από μια ψυχρότητα, μια ευσυνείδητη αντιγραφή χωρίς ψυχή. Οι Κόρες της Αμφίπολης όμως είναι μεν αντίγραφα, αλλά «έχουν ψυχή» και τις χρονολογεί έως το 250 π.Χ.

Επιπλέον η κ. Ρωμιοπούλου θεωρεί ότι είναι εντυπωσιακό το ότι δεν έχει βρεθεί τόσες μέρες κάποιο κινητό εύρημα παρ' όλο που κοσκινίζονται τα χώματα του Τάφου.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Ο τάφος κρύβει ακόμα δυο επίπεδα στα έγκατά του (pics)