ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Μπαίνουν στον τέταρτο θάλαμο

Αμφίπολη: Μπαίνουν στον τέταρτο θάλαμο

Η διεπιστημονική ομάδα της κ. Περιστέρη συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τις ανασκαφές, ώστε να έρθει στο «φως» ο διάσημος πια «ένοικος» του τάφου.

Η προσοχή όλων έχει στραφεί στον τέταρτο θάλαμο και στα μυστικά που κρύβει, ενώ ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί αν είναι το κύριο δωμάτιο του τάφου ή είναι απλά ένας προθάλαμος.

Το αργότερο στα μέσα της εβδομάδας θα έχει ανοιχτεί η μικρή πύλη που οδηγεί προς τα έγκατα του τάφου, όπως εικάζουν οι αρχαιολόγοι.

Χωροταξικά η απόσταση αυτή εκτιμάται στο ένα μέτρο και τα περισσότερα στοιχεία συγκλίνουν στo γεγονός ότι πρόκειται για κλίμακα παρά για κεκλιμένη επιφάνεια.

Ο τρίτος θάλαμος είναι καλά υποστυλωμένος και σε αυτό η αρχαιολογική ομάδα είναι πολύ προσεκτική έχοντας εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις από πλευράς ασφάλειας για τη συνέχιση των εργασιών.

Ο χώρος παρουσιάζει πάντως μεγάλα στατικά προβλήματα, ενώ η προοπτική της εσοχής στον βράχο, ενός ταφικού θαλάμου σκαμμένου και όχι χτισμένου, δείχνει όλο και πιο πιθανή.

Για αυτό ακριβώς το λόγο οι εργασίες γίνονται με λίγα άτομα να βρίσκονται εντός του συγκεκριμένου χώρου, η ομάδα εργάζεται σε «συνθήκες σπηλαίου», όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει η κα Περιστέρη.

Γεωλόγοι, πιστεύουν πως - για λόγους στατικότητας - ο τέταρτος θάλαμος θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί σε φυσικό βράχο, στον οποίο έχει σκαφτεί ακόμα και η οροφή του, η οποία ίσως έχει σχήμα καμάρας, ενώ δίνουν αρκετές πιθανότητες στην άποψη που αναφέρει ότι από το συγκεκριμένο σημείο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το μνημείο.

Πάντως ο συνδυασμός της σπασμένης μαρμάρινης θύρας και του μικρού ανοίγματος ψηλά στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο, ενισχύει το ενδεχόμενο των διαδοχικών τυμβωρυχιών, χωρίς όμως και αυτό να είναι δεδομένο καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο οι διάφορες ζημιές να προήλθαν τόσο από σεισμούς που έπληξαν την περιοχή όσο και σε οβίδες του βουλγαρικού στρατού, μία μονάδα του οποίου βρισκόταν στην περιοχή το 1913.

2150542

Μήπως είναι ηρώο πεσόντων;

Oι νεότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα μνημείο που αποτελούσε «ηρώο πεσόντων». Δείγμα από χώμα και άμμο έχει σταλεί ήδη σε ειδικά εργαστήρια της Ελβετίας για την ακριβέστερη χρονολόγηση, τα αποτελέσματα, της οποίας, αναμένονται σε 2 μήνες.

Η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωργία Κοκορού – Αλευρά, επισήμανε μιλώντας στο «Mega» ότι πρόκειται για «ταφικό οικοδόμημα» εκφράζοντας μάλιστα και κάποιες επιφυλάξεις για τη χρονολόγηση του μνημείου στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. «Μήπως είναι λίγα χρόνια νεότερος...», αναρωτήθηκε.

Οι επόμενες νέες ανακοινώσεις, εκτός απροόπτου αναμένονται την Κυριακή.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Οι εργασίες, η αγωνία και η πολιτική που καρπώνεται την επιτυχία