ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Ο ζωγράφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου σχεδίασε το ψηφιδωτό;

Αμφίπολη: Ο ζωγράφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου σχεδίασε το ψηφιδωτό;

Ο Απελλής ήταν ξακουστός ζωγράφος της αρχαιότητας.

Υπήρξε ενεργός τουλάχιστον μέχρι το 305 π. Χ, όταν ο Πτολεμαίος ανακηρύχθηκε βασιλιάς. Εκτιμάται ότι έζησε από το 352 έως το 300 περίπου και καταγόταν από την ιωνική πόλη Κολοφώνα βόρεια της Εφέσου.

Ο χρόνος ο οποίος έζησε συμπίπτει με την υπόθεση πως μπορεί να είναι αυτός ο σχεδιαστής του εντυπωσιακού ψηφιδωτού στην Αμφίπολη. Αλλά δεν είναι μόνο ο χρόνος κατά τον οποίο έζησε.

Η σχέση του με τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο

Ο Απελλής ανήκε στο στενό βασιλικό περιβάλλον. Εργάστηκε για λογαριασμό του Φιλίππου Β' και στην συνέχεια η "παράδοση" πέρασε στον γιο του Αλέξανδρο τον Γ' . Φιλοτέχνησε αρκετές προσωπογραφίες και των δύο.

Πώς μπορεί να συνδέεται το ψηφιδωτό της Αμφίπολης με τον ξακουστό καλλιτέχνη;

Ο Απελλής έγινε διάσημος για τον πλούτο των χρωμάτων του, καθώς είχε ανακαλύψει τρόπους παρασκευής πολλών διαφορετικών χρωμάτων, πρωτοπορώντας για την εποχή του. Χρησιμοποιούσε ένα τρόπο βαφής που κανείς άλλος δεν μπόρεσε να τον μιμηθεί, ενώ από τις αρχαίες πηγές επισημαίνεται η ιδιαίτερη ικανότητα του στην συμμετρία και το μέτρο.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα βλέπουμε στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης. Ο Πλίνιος αναφέρει πως χρησιμοποιούσε και μία τεχνική η οποία διατηρούσε τα χρώματα, κάτι που ίσως δικαιολογεί και το γεγονός ότι τα χρώματα της Αμφίπολης έχουν διατηρηθεί 2.300 χρόνια μετά.

Άλλο έντονο χαρακτηριστικό της τέχνης του Απελλή, ήταν η λεπτότητα των χαρακτηριστικών, η αληθοφάνεια των χρωμάτων και η εκφραστικότητα των μορφών. Στοιχεία που τα συναντούμε όλα στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Το ψηφιδωτό δάπεδο δίνει στοιχεία για τον «ένοικο»

Νέες ανακοινώσεις αναμένονται για τον τύμβο της Αμφίπολης

Αμφίπολη: Το νέο 3D βίντεο από το εσωτερικό του τάφου!

Αμφίπολη: Μπαίνουν στον τέταρτο θάλαμο

Αμφίπολη: Οι εργασίες, η αγωνία και η πολιτική που καρπώνεται την επιτυχία