ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέες ανακοινώσεις αναμένονται για τον τύμβο της Αμφίπολης

Νέες ανακοινώσεις αναμένονται για τον τύμβο της Αμφίπολης

Θα καταφέρει η Κατερίνα Περιστέρη να φτάσει στο ποθητό αποτέλεσμα ώστε σήμερα Κυριακή να ανακοινώσει τις απαντήσεις στο θρίλερ της Αμφίπολης;

της Μαρίας Γιαχνάκη

Πολύ προσεκτικά και με φειδωλές ανακοινώσεις η αρχαιολόγος όλο αυτό το διάστημα κρατά για τον εαυτό της στοιχεία που σε συνδυασμό με μελλοντικά ευρήματα θα την βοηθήσουν να βάλει ένα τέλος στην αγωνία του μυστηρίου.

Η δέσμευσή της ότι θα ανακοινώσει τον ένοικο του τύμβου ως το τέλος Οκτωβρίου έγινε μετά από πολλές ίσως πιέσεις αλλά είναι αποφασισμένη όσο πίσω κι αν χρειαστεί να πάει αυτή η αποκάλυψη να την ακολουθήσει φτάνει να μην εκτεθεί κανείς από αυτήν.

Ωστόσο οι προσεχτικές κινήσεις της ομάδας της και της ίδιας δείχνουν ότι ο τέταρτος θάλαμος στον οποίο προχωρούν τους επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newsbomb δεν αργεί η μέρα κάποιων σημαντικών ανακοινώσεων παρά του ότι κάποιες πιέσεις την αναγκάζουν να προχωρά κατά τακτά διαστήματα σε αναλυτικές περιγραφές των όσων κάνει.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής εμφανίζονται κάποιες δυσκολίες οι οποίες δεν είναι ορατές από την αρχή αν και αναμενόμενες σε τέτοιου είδους ανασκαφές.

Μια τέτοια είναι και η αφαίρεση του υπερβολικά μεγάλου όγκου χώματος που εμποδίζει την πρόσβαση στον τρίτο θάλαμο. Αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο σύμφωνα με πληροφορίες.

Μετά από αυτό όμως θα είναι σε θέση η αρχαιολόγος και η ομάδα της να διαπιστώσει αν στο δάπεδο του θαλάμου βρίσκεται σκάλα στριφογυριστή που οδηγεί στον τέταρτο χώρο πράγμα που έχει αναφερθεί για την ιδιαιτερότητα του τέταρτου θαλάμου.

Βέβαια η αποχωμάτωση θα είναι αυτή που όταν ολοκληρωθεί θα δώσει την ευκαιρία για σημαντικές ανακοινώσεις. Πάντως όσο προχωρά η ανασκαφή τόσο ενισχύεται η άποψη ότι το μνημείο άρχισε να διαμορφώνεται από τον τέταρτο θάλαμο ο οποίος φαίνεται να έχει κατασκευαστεί σε φυσικό βράχο.

Οι ανακοινώσεις πάντως της Περιστέρη θα έρθουν νωρίτερα από τις απαντήσεις των ελβετικών εργαστηρίων που εξετάζουν υλικά από την αποχωμάτωση που έγινε στον τρίτο θάλαμο. Οι 2 μήνες που χρειάζονται τα εργαστήρια αυτά είναι αρκετοί για να περιμένει η αρχαιολόγος να δέσει κάποιες απόψεις γι αυτό συλλέγοντας στοιχεία από τα ευρήματα σύντομα θα δώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις ανασκαφές.

Την βαραίνει βεβαίως και η δέσμευση που είχε πάρει πριν 4 εβδομάδες περίπου όταν ανακοίνωνε ότι τέλος Οκτωβρίου θα ξέρουμε τον ένοικο όμως στην έρευνα και σε τέτοιου είδους ανασκαφές κανείς δεν πρέπει να δεσμεύεται από χρονικά περιθώρια καθώς κάθε μέρα κάτι καινούριο κάνει την έρευνα να αλλάζει πορεία ή ακόμη και σκέψη.

Διαβάστε επίσης:

Περισσότεροι επισκέπτες στα μουσεία της χώρας!