ΚΟΣΜΟΣ

Πανικός στην Κύπρο-κυκλοφορεί θανατηφόρος ιός

Πανικός στην Κύπρο-κυκλοφορεί θανατηφόρος ιός

Συναγερμό σήμανε στις Ιατρικές Υπηρεσίες ο θάνατος δύο νεαρών ατόμων από θανατηφόρο ιο που προβάλλει το αναπνευστικό σύστημα.

Ο πιο πρόσφατος θάνατος είναι ενός 13χρονου αγοριού από την Καλαβασό που σημειώθηκε χθες το πρωί. Πρόσφατα άλλο παιδί στην Λάρνακα απεβίωσε έχοντας παρόμοια συμπτώματα, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για την δράση του άγνωστου ιού.

Το 13χρονο αγόρι από την Καλαβασό μεταφέρθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ιδιωτική κλινική της Λεμεσού με συμπτώματα κρυολογήματος και εξέπνευσε δυο ώρες αργότερα. Τρεις ιατροδικαστές που διενήργησαν νεκροτομή στη σορό του άτυχου παιδιού, συμφώνησαν ότι χρειάζονται εξειδικευμένες ιολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν όντως πρόκειται για κάποιο είδος ιού που μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο.

Η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου δήλωσε πως "υπάρχουν αρκετές υπόνοιες για πιθανή ίωση, γιατί το παιδί είχε αρρωστήσει τις προηγούμενες τρεις μέρες και το διερευνούμε με εξειδικευμένες εξετάσεις, οι οποίες θα μας βοηθήσουν αν πραγματικά είναι κάποιος ιός, ο οποίος δείχνει και αρκετά επικίνδυνος, αφού επιφέρει μέχρι και θάνατο".

"Παράλληλα, προχωρούμε και στις ιστολογικές και στις τοξικολογικές εξετάσεις και πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε μια σωστή διάγνωση", είπε η κ. Αντωνίου, η οποία ερωτηθείσα κατά πόσο σχετίζεται και το περιστατικό θανάτου παιδιού στη Λάρνακα πριν από λίγες εβδομάδες, ανέφερε πως δεν μπορεί να αναφέρει κάτι αυτή τη στιγμή, καθώς δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί τα αποτελέσματα ούτε και εκείνων των εξετάσεων. Ωστόσο, συνέχισε, "έχει ανησυχήσει ο ιατρικός κόσμος γιατί έχουμε χάσει με παρόμοια συμπτώματα και άλλο παιδί προ μερικών εβδομάδων".

Ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, εκπροσωπώντας την κλινική, ανέφερε: "φαίνεται μάλλον ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ιό ο οποίος μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος και παρουσιάζει συμπτώματα γρίπης, συμπτώματα κρυολογήματος και ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε μια θανατηφόρο κατάσταση". "Στην αρχή παρουσιάζονται σαν κοινοί ιοί, σαν μια κοινή γρίπη, γι αυτό είναι που έχουμε δώσει ένα στίγμα προειδοποίησης και προς τους συγγενείς αλλά και προς τις αρμόδιες αρχές του κράτους, για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, προληπτικά, έστω και αν ακόμη δεν έχουμε την επιβεβαίωση μέσω των εξειδικευμένων εξετάσεων", συμπλήρωσε. Πρόσθεσε πως χρειάζεται να γίνουν νέες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εαν πρόκειται για ιο και ποιόν.

Ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός εκπροσώπησε την οικογένεια του 13χρονου, αλλά δεν προέβηκε σε δηλώσεις. Διατύπωσε ωστόσο την συμφωνία του με τις θέσεις των συναδέλφων του.