ΚΟΣΜΟΣ

Κρατική στήριξη στους Τσιγγάνους από τη Ρωσία

Κρατική στήριξη στους Τσιγγάνους από τη Ρωσία

Η ρωσική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει νέο πρόγραμμα κοινωνικής ολοκλήρωσης του τσιγγάνικου λαού. Γίνεται λόγος για τη συμμετοχή των εκπροσώπων του στα πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και επιχειρηματικά σχέδια της χώρας. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην εκπαίδευση των παιδιών.

Από τώρα οι Ρομά μπορούν να υπολογίζουν στην κατοχύρωση των εγγράφων με βάση το απλοποιημένο σύστημα, τις δωρεάν νομικές συμβουλές και την οικονομική βοήθεια. Όποιοι εκφράσουν την επιθυμία να ασχοληθούν με την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα πάρουν αντίστοιχη βοήθεια. Οι πιθανοί επιχειρηματίες προβλέπεται να πάρουν προκαταρκτική εκπαίδευση. Η τσιγγάνικη επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να έχει κάποια ιδιαιτερότητα, παίρνοντας υπόψη τη νοοτροπία αυτής της ομάδας του πληθυσμού,- θεωρεί ο Βλαντίμιρ Γκολοβέφ, συμπρόεδρος του δημόσιου οργανισμού «Επιχειρηματική Ρωσία».

- Είναι προφανές, ότι δεν θα είναι παραγωγική δραστηριότητα, αλλά κάτι, που θα είναι συνδεδεμένο με το εμπόριο, επειδή οι Τσιγγάνοι έχουν έμφυτη ικανότητα για αυτό το είδος δραστηριότητας. Αν πάρουμε τους ανθρώπους που τίνουν προς την ενασχόληση με το εμπόριο, το ποσοστό τους ανάμεσα στους Ρομά θα είναι πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο του πληθυσμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού το 2010, 220.000 άνθρωποι στη γραμμή «εθνικότητα» σημείωσαν «Τσιγγάνος». Στην πραγματικότητα όμως ο αριθμός των εκπροσώπων αυτής της εθνοτικής ομάδας στη Ρωσία είναι μεγαλύτερος και ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο. Η κρατική στήριξη θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους Ρομά στο έδαφος της Ρωσίας,- θεωρεί ο Βλαντίμιρ Ζόριν, βοηθός διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνολογίας και Ανθρωπολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

- Οι Τσιγγάνοι βιώνουν κατασκηνωτικό τρόπο ζωής, συχνά μετακινούνται και σπάνια εγκαθίστανται για μόνιμη διαμονή. Σαν αποτέλεσμα των ιδιομορφιών της εθνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης των Ρομά στο περιβάλλον τους υπάρχουν διάφορα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, προβλήματα με τις θέσεις εργασίας και τη κατοχύρωση των εγγράφων.

Ένα άλλο σημείο του κυβερνητικού προγράμματος προσαρμογής των Ρομά - αφορά την εκπαίδευση των παιδιών. Τα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν τη ρωσική γλώσσα, καθώς επίσης και τις παραδοσιακές τους τέχνες, όπως είναι η σιδηρουργία, η ραπτική τέχνη κλπ.

Εκτός απ’ όλα τα άλλα το νέο πρόγραμμα της ρωσικής κυβέρνησης προβλέπει την ενίσχυση του ελέγχου εκείνων των εκπροσώπων του τσιγγάνικου λαού, που μπορεί να είναι μπλεγμένοι στους εγκληματικούς κύκλους.