Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ποιά ήταν παγκοσμίως η λέξη του 2016; Η ελληνική Xenophobia...

Ποιά ήταν παγκοσμίως η λέξη του 2016; Η ελληνική Xenophobia...

Ο φόβος για το άγνωστο ή το διαφορετικό ήταν το συναίσθημα που κυριάρχησε το 2016, με το μεγάλο διαδικτυακό Λεξικό dictionary.cοm να αναδεικνύει ως λέξη της χρονιάς την «ξενοφοβία».

Το διαδικτυακό Λεξικό μπορεί να παρακάμψει τα προσχήματα και να «δει» τη δημόσια συνείδηση. Το 2016, η λέξη που εμφανιζόταν στην κορυφή της λίστας αναζητήσεων ξανά και ξανά ήταν η «ξενοφοβία» - από τις ελληνικές λέξεις «ξένος» και «φόβος», που ορίζεται ως το αίσθημα του φόβου ή και της αποστροφής προς τους ξένους.

Ο καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, Robert Reich, σχολίασε με ανακοίνωσή του την απόφαση του διαδικτυακού Λεξικού: «Έχουν δίκιο που έκαναν την «ξενοφοβία» λέξη της χρονιάς. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους με την οποία είναι αντιμέτωπη η ανθρωπότητα. Δεν είναι μια λέξη που πρέπει να γιορτάζεται... Είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να πολεμήσουμε».

«Τον τελευταίο χρόνο, τα πρωτοσέλιδα που σχετίζονταν με διακρίσεις εναντίον του φύλου, της σεξουαλικότητας και της εθνικότητας, κυριαρχούσαν στην ειδησεογραφία» γράφουν σε ανακοίνωσή τους οι αρχισυντάκτες της ιστοσελίδας, και συμπληρώνουν: «Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες από τις μεγαλύτερες ιστορίες εστίαζαν στον τρόπο με τον οποίο πολίτες ή ομάδες γίνονταν αποδεκτές ή περιθωριοποιούνταν».

ΠΗΓΗ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις