Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Την Κυριακή 26 Μαρτίου η εθνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν

Την Κυριακή 26 Μαρτίου η εθνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν

Ολα είναι έτοιμα για την καθιερωμένη παρέλαση της εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου στη Ν. Υόρκη. Η 5η λεωφόρος του Μανχάταν θα ντυθεί στα γαλανόλευκα την Κυριακή 26 Μαρτίου. Τελετάρχες θα είναι ο Ιβάν Σαββίδης κι ο Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος.

Με τη μεγάλη εθνική παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν, ολοκληρώνονται την Κυριακή 26 Μαρτίου οι εκδηλώσεις της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας της Μητροπολιτικής Περιοχής Νέας Υόρκης, για την 196η επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Θα παρελάσουν χιλιάδες ομογενείς με τα τμήματα των κοινοτήτων, σχολείων, ομοσπονδιών, συλλόγων και άλλων οργανισμών της κοινότητας, τμήμα 30 ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και 200 περίπου άτομα από την Ελλάδα, φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και των Λυκείων Ελληνίδων Θεσσαλονίκης και Καβάλας.

Το σύνθημα για την έναρξη της παρέλασης θα δοθεί στη 1:30 μμ. Θα προηγηθεί δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και δεξίωση στο ξενοδοχείο Plaza. Tο βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Hilton παρουσία σχεδόν 500 ατόμων θα δοθεί το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, στο οποίο θα τιμηθούν οι δύο τελετάρχες της παρέλασης, Ιβάν Σαββίδης και δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος καθώς και οι χορηγοί της παρέλασης.

Στις εκδηλώσεις την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και την κυπριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης,. Θα παρευρεθούν επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνης Γεωργιάδης.

Θα παρελάσει επίσης ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ Ντι Μπλάσιο, βουλευτές, γερουσιαστές και τοπικοί πολιτικοί της Νέας Υόρκης. Ο δήμαρχος Ντι Μπλάσιο θα παραθέσει την Τρίτη την καθιερωμένη δεξίωση στην κατοικία του Gracie Mansion, ενώ να σημειωθεί ότι στις 2 το απόγευμα της Παρασκευής θα γίνει στο Λευκό Οίκο η καθιερωμένη εκδήλωση για την εθνική παλιγγενεσία, με οικοδεσπότη φέτος των πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι προετοιμασίες την επιτροπή παρελάσεως έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, έπειτα από 16 πανομογενειακές συγκεντρώσεις. Η τελευταία πριν την παρέλαση, αυτή την Πέμπτη, στις 7:30 το βράδυ, θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα.

«Η παρέλαση θα πάει πολύ καλά, παρότι εργάστηκαν λίγοι και κάποιοι δεν φάνηκαν αντάξιοι των ευθυνών που τους ανατέθηκαν», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας, όπως διαβάζουμε στο www.greeknewsonline.com.

Μέχρι την περασμένη Τετάρτη είχαν δηλώσει συμμετοχή 97 οργανισμοί και 45 άρματα. Τα χρήματα ήταν 125.000 δολάρια, ωστόσο με βάση και την μεγάλη επιτυχία των κρατήσεων και χορηγών του «Χίλτον» και άλλες χορηγίες, τα έσοδα θα ξεπεράσουν τις 600 χιλιάδες δολάρια κι ίσως αγγίξουν τις 700 χιλιάδες που ήταν ο φετινός στόχος. Μέχρι στιγμής, το λεύκωμα έχει συγκεντρώσει 70 χιλιάδες δολάρια και το λαχείο (η κλήρωση θα γίνει το Μάιο) 20.000.

Να σημειωθεί ότι τους εύζωνες φέρνει δωρεάν η αεροπορική εταιρεία Emirates, που είναι χορηγός της παρέλασης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως, Βασίλης Γουρνέλος, κάλεσε όλους να μιλήσουν στους συλλόγους τους για να είναι μεγάλη η προσέλευση στην 5η Λεωφόρο.

«Η παρέλαση θα γίνει είτε έχει ήλιο, ή βροχή ή χιόνι. Ο καιρός δεν θα πρέπει να μας σταματήσει, γιατί η καρδιά του Ελληνα δεν υποκλίνεται στον καιρό», είπε ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Οι πρόωρες καιρικές προβλέψεις για την Κυριακή 26 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη μιλούν για θερμοκρασία 48 βαθμών και βροχή.

Η παρέλαση είναι το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του Ελληνισμού και θα πρέπει όλοι να δώσουμε μαζικά το παρών, είπε ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Μάνος Κουμπαράκης.

Στην πανομογενειακή μίλησαν μεταξύ άλλων, η υπεύθυνη της τελετής έπαρσης σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν, Μέιμι Σταθάτος, εκπρόσωποι της ΑΧΕΠΑ που και φέτος θα δώσει μαζικά το παρών, ο συμπρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Καλλέργιος, η υπεύθυνη λευκώματος Χριστίνα Κωστάκη, από την επιτροπή λαχείου η Ευαγγελία Βαρθολόμου, η Μις Ανεξαρτησία Ιουλία Κοκκόση, ο Αρης Κουρκουμέλης (που ανακοίνωσε τη ζωντανή μετάδοση της παρέλασης μέσω webcast), ο Πολ Κοτρώνης κ.α.

Να σημειωθεί ότι με αφορμή την παρουσία ελλήνων πολιτικών στην παρέλαση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλάς απηύθυνε προειδοποίηση να σεβαστούν την ημέρα.

«Εμείς τους αγκαλιάζουμε όλους, αλλά πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι σεμνοί και ταπεινοί και να σεβαστούν την ημέρα. Αν δεν το κάνουν, δεν θα χαριστούμε σε κανέναν».

Το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας. Θα ακολουθήσει η επίδειξη χορευτικών συγκροτημάτων στο Κρητικό Σπίτι.

Την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας, στο Bowling Green του Νοτίου Μανχάταν, παρουσία και των ευζώνων.

Σχετικές ειδήσεις