Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Τα παιχνίδια της πολιτικής, πληρώνει και πάλι η οικονομία

Τα παιχνίδια της πολιτικής, πληρώνει και πάλι η οικονομία

Η χρηματιστηριακή κατάρρευση των τραπεζών, είναι μια από τις τελευταίες προειδοποιήσεις στην πολιτική ηγεσία του τόπου, ώστε αυτή να σταματήσει να παίζει παιχνίδια, που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ελληνική αγορά να διορθώσει τις δομικές της παθογένειες και να αναδιαρθρωθεί σε μια παραγωγική βάση.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Είναι γνωστό σε όσους παροικούν την Ιερουσαλήμ, ότι το ελληνικό χρηματιστήριο εδώ και μήνες βρίσκεται σε καθαρά καθοδικό κανάλι, κυρίως γιατί πληρώνει τις ελαφρότητες της πολιτικής.

Η πρόωρη έξοδος από τα μνημόνια, η πρόωρη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας που δεν τελεσφόρησε και οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, δηλαδή τα απόνερα της ανερμάτιστης πολιτικής Σαμαρά, οδήγησαν πολλούς επενδυτές στην έξοδο ή σε μεγάλη μείωση των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων.

Τις τελευταίες ημέρες όμως είναι πασιφανές, πλέον, ότι από το ελληνικό χρηματιστήριο τα hedge funds αποχωρούν.

Αποχωρούν γιατί διαπιστώνουν ότι οι σχέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, μπαίνουν σε περίοδο δοκιμασίας.

Αποχωρούν γιατί αντιλαμβάνονται ότι οι προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης, που για τα hedge funds αποτελούν πυξίδα και ασφαλείς δομές ανάλυσης της οικονομικής πραγματικότητας, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Αποχωρούν γιατί ανησυχούν από δηλώσεις περί ανάσχεσης των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε ένα περιβάλλον υψηλότατου ρίσκου, πολλά hedge funds έχουν προβεί σε επιθετικές ρευστοποιήσεις. Κι έτσι θα συνεχίσουν.

Ακούει η ελληνική κυβέρνηση; Ακούει κανείς;

Σχετικές ειδήσεις