Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ο πύργος της Βαβέλ στη Μέση Ανατολή

Ο πύργος της Βαβέλ στη Μέση Ανατολή

Αμερική, Ρωσία και Τουρκία διεκδικούν από την πίτα των διαβουλεύσεων με τους σουνίτες και σιίτες να παίρνουν θέση μάχης. Θα απλωθεί η κρίση και σε άλλες αραβικές χώρες;

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Το παιχνίδι των διεκδικήσεων και της επίδειξης δύναμης, συνεχίζεται με μεγαλύτερη διπλωματική ένταση στη Μέση Ανατολή, αφού το τρομοκρατικό χτύπημα που έλαβε χώρα στο Ιράν πριν από μία μέρα περίπου έθεσε σε θέση μάχης σιίτες του Ιράν, οι οποίοι απειλούν για αντίποινα.

Η διπλωματική άλλωστε επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Ντόχα, που αποτελεί μοναδικό συνομιλητή της Τεχεράνης, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη λένε οι Ιρανοί διπλωμάτες, με τους οποίους συνομιλήσαμε για λογαριασμό του Newsbomb.gr και οι οποίοι θεωρούν ότι το ισλαμικό κράτος έχει ξεφύγει από τα όριά του, διότι απλούστατα κάποιος του έταξε νέα δεδομένα κι ενίσχυση.

«Το παιχνίδι στα χέρια τους το έχουν πλέον οι ισλαμιστικές οργανώσεις, ενώ δυναμικοί συνομιλητές με ενδιαφέρον στη Μέση Ανατολή, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, είναι ο Τραμπ, ο Πούτιν και ο Ερντογάν» δηλώνουν διπλωματικές πηγές του Ιράν στο Newsbomb.gr.

«Βέβαια το παιχνίδι δεν είναι μόνο διπλωματικό αλλά και παιχνίδι ιδεολογίας διότι αυτή τη στιγμή μετά από χρόνιες διαμάχες μεταξύ σουνιτών και σιιτών, το σουνιτικό Κατάρ έχει σχέσεις με το σιιτικό Ιράν κάτι που δεν μπορεί η σουνιτική Σαουδική Αραβία να χωνέψει και πάντα προσπαθούσε να εξαφανίσει.»

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο αυτή τη στιγμή που φαίνεται να υπάρχει νηνεμία, μετά τη φουρτούνα, το σουνιτικό ισλαμικό κράτος ζητά από τους σουντίτες που ζουν στην Τεχεράνη να εξεγερθούν και είδαμε το πρώτο χτύπημα πριν από μία μέρα το οποίο ίσως να είναι μόνο η αρχή.

Το σχέδιο Τραμπ

Η πρόσφατη μάλιστα παρέμβαση Τραμπ στον Εμίρη του Κατάρ Αλ Θάνι για την εξόντωση της κρίσης, ήταν μια κίνηση που θα περίμενε να κάνει ο ισχυρός του παιχνιδιού τη στιγμή που έπαιξε ρόλο σε αυτήν την κρίση μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, όπως ισχυρίζονται διπλωματικές πηγές όλων των εμπλεκόμενων χωρών.

Αν όμως διεξαχθούν οι συνομιλίες στον Λευκό Οίκο όπως πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, τότε σίγουρα αυτή η κίνηση και αποδοχή θα φέρει στο τραπέζι άλλου είδους μοιρασιές, με επίσημη πια παραδοχή από την αραβική πλευρά ότι χρειάζονται διαιτητή. Έτσι επιβεβαιώνεται γι’ άλλη μια φορά ο ρόλος της Αμερικής στις διαμάχες, τις συρράξεις και τους πολέμους στις χώρες του Κόλπου και τη Μέση Ανατολή.

Ο Πούτιν θέλει να κερδίσει έδαφος

Ο διεκδικητής νούμερο δύο σε αυτή την περίπτωση βέβαια είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος την ώρα που το Κατάρ απομονώνεται εμπορικά, οικονομικά και διπλωματικά, επιλέγει να κάνει τολμηρή πρόταση στον Αλ Θάνι, εμίρη του Κατάρ, για οικονομική συνεργασία Ρωσίας-Κατάρ, γεγονός που αιφνιδίασε κάποιους αλλά επιβεβαίωσε κάποιους άλλους για το ότι ο Ρώσος πρόεδρος πάντα ψάχνει για οικονομικούς συμμάχους μέσα στην κρίση. Αν και θα βάλει απέναντί του τη Σαουδική Αραβία και κυρίως τους σουνίτες, εκείνος υπολογίζει στην ενδυνάμωση της χώρας του σε μια εποχή που με τον Τραμπ ξαναμοιράζεται η τράπουλα.

Ο Ερντογάν γυρίζει την πλάτη στη Σαουδική Αραβία;

Η Τουρκία είναι και αυτή άλλη μια χώρα που ενδιαφέρεται για την συγκεκριμένη κρίση αφού στο Κατάρ όπως έχουμε ξαναγράψει διατηρεί μια μεγάλη στρατιωτική βάση την οποία για να ενισχύσει τώρα, στέλνει στρατό στην περιοχή. Η δικαιολογία αυτή για τον Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να είναι πολύ καλή αφού με την κίνηση αυτή είναι σα να γυρνά την πλάτη του στο ισλαμικό κράτος, με το οποίο ως τώρα συνεργάστηκε πολλάκις στο λαθρεμπόριο αλλά κυρίως στην προστασία της Ισλαμικής Τουρκίας λόγω ιδίων αντιλήψεων και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Άλλωστε ο συνδυασμός κινήσεων Ρωσίας Τουρκίας την ίδια στιγμή, με την ίδια λογική επισφραγίζει ακόμη περισσότερο, τις προς το παρόν καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Σιίτες και Σουνίτες θα καθορίσουν το καυτό καλοκαίρι που έρχεται

Η διαμάχη σιιτών - σουνιτών όμως θα είναι αυτή που θα καθορίσει τα πράγματα στη Μέση Ανατολή και θα επιτρέψει ή όχι την παρέμβαση ξένων δυνάμεων. Η διαμάχη αυτή στον αραβικό κόσμο άλλωστε δημιουργεί πάντα αφορμές πολέμου και ανοίγει πόρτες για ξένες εισβολές.

Την ίδια ώρα πάντως που συμβαίνουν όλα αυτά στο εμιράτο του Κατάρ και στο σιιστικό Ιράν, χώρες όπως ο Λίβανος σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr βρίσκεται σε επιφυλακή παρακολουθώντας τις εξελίξεις πολύ στενά, αφού όλες τους οι προηγούμενες συρράξεις ξεκινούσαν από τις διαφορές μεταξύ των θρησκευτικών παρατάξεων που εδρεύουν στην περιοχή του. Μην ξεχνάμε ότι η ισχυρή σιιτική οργάνωση Χεσμπολάχ στο Λίβανο υποστηρίζεται από το Ιράν και αν η διαμάχη γενικευθεί σίγουρα ο Λίβανος θα μπει στο παιχνίδι του πολέμου που θα απλώσει τη «φωτιά» στη Μέση Ανατολή.

Σχετικές ειδήσεις