ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εισήγηση για εκλογές δέχεται ο Σαμαράς

Εισήγηση για εκλογές δέχεται ο Σαμαράς

Ανάμεσα σε δύο γραμμές κινούνται οι εισηγήσεις που δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς για τις προσεχείς του κινήσεις, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει πονοκεφάλους στην ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου.

Πιο συγκεκριμένα, είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση που προτρέπει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε εκλογικό αιφνιδιασμό στις αρχές Οκτωβρίου προκειμένου να έχει ενισχυμένη λαϊκή εντολή για να διαχειριστεί τα κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης του χρέους αλλά και την προεδρική εκλογή. Η εισήγηση αυτή μάλιστα, φέρει την υποσημείωση πως ακόμα και το ενδεχόμενο ήττας δε θα ήταν αρνητικό, μιας και η θεωρία της "σύντομης αριστερής παρέθενσης" λέει πως η ΝΔ θα είναι σε θέση να προκαλέσει εντός λίγων μηνών εθνικές εκλογές λόγω των αδιεξόδων που θα έχει οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιώντας το αδιέξοδο στην προεδρική εκλογή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εισήγηση αυτή προέρχεται από τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο οποίος όμως φρόντισε έγκαιρα να πάρει αποστάσεις από μία τέτοια πρόταση.

Από την άλλη, πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν πως ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να επιλέξει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής και να φέρει την πρόταση αυτή στη Βουλή με βάση τη διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα. Εκεί σύμφωνα με ορισμένα στελέχη της ΝΔ, όπως ο Γραμματέας του κόμματος Α.Παπαμιμίκος, "καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του" και αν τολμήσει ας προκαλέσει εκλογές. Για το θέμα πάντως, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά το Δεκαπενταύγουστο, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μεγάλο βάρος στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τις ενδεχόμενες φοροελαφρύνσεις που θα "κερδίσει" η χώρα μας έπειτα από το "μπρα ντε φερ" με τους δανειστές μας. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού που εισηγούνται την πρώτη εκδοχή των εξελίξεων, σημειώνουν πως έχοντας προχωρήσει σε μία σειρά από κινήσεις κοινωνικού χαρακτήρα (όπως η μείωση της τιμής του πετρελαίου, η κατάργηση της υποχρεωτικής υποβολής ΦΠΑ από επιχειρήσεις μέχρι 25.000 ευρώ και η επιστροφή των αναδρομικών των ενστόλων κα), θα μπορεί η Νέα Δημοκρατία να έχει τύχη σε μία εκλογική μάχη. Αν μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς καταφέρει μέχρι τότε να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους δεσμεύσεις για το χρέος, ίσως - επιμένουν- να είναι το καλύτερο μομέντουμ της τελευταίας διετίας για να προχωρήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.