ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Ο Φιντέλ Κάστρο και ο Φιντέλ... Σκάρτο!

Ο Φιντέλ Κάστρο και ο Φιντέλ... Σκάρτο!

Με τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, κλείνει ένα κεφάλαιο της Ιστορίας του 20ου αιώνα και δη σε επίπεδο επαναστατικών κινημάτων.

Από το 1959 έως το 2008, οπότε και αποχώρησε οριστικά από την ηγεσία της Κούβας, ο «Κομαντάντε» κυβέρνησε τη χώρα του με σιδηρά πυγμή, επιλέγοντας πολλές φορές τη μετωπική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε στο εμπάργκο του 1961.

Ο Φιντέλ είχε φανατικούς οπαδούς, αλλά και ορκισμένους εχθρούς, ακόμη και μέσα στην πατρίδα του. Εντούτοις, παρά την αμφιλεγόμενη πολιτική του, υπήρξε μια εμβληματική μορφή που σημάδεψε μισό και πλέον αιώνα.

Κι αν στην Κούβα υπήρχε μέχρι τα τώρα ο Φιντέλ Κάστρο, η Ελλάδα έχει τον δικό της Φιντέλ. Μόνο που το δικό του επίθετο είναι διαφορετικό: Σκάρτο.

Αυτός ο τύπος ηγέτη, ξεκίνησε με «περγαμηνές» και δήθεν υψηλά ιδεώδη για τα κοινωνικά κινήματα, τη δικαιοσύνη και την προστασία των αδυνάμων.

Έλεγε διαρκώς ότι θα ύψωνε το ανάστημά του απέναντι σε καθετί σαθρό, ότι θα προχωρούσε σε ρήξη με το παλιό, κόμπαζε με τη χλαμύδα του αντιμνημονιακού σε κάθε δυνατή ευκαιρία.

Όμως η μνημονιακή μετάλλαξη τον έκανε άλλο άνθρωπο. Τα ξέχασε όλα μονομιάς, γιατί η ρημάδα η εξουσία είναι γλυκειά και έγινε ένα με αυτούς που έβριζε και λοιδορούσε ως κοράκια και αιματορουφήχτρες...

Hasta la vittoria siempre Commandante Φιντέλ Σκάρτο!

Σχετικές ειδήσεις